X

Ricardo Pacheco: de motorcrosser die Counter Strike veroverde!

Nu er voorlopig van MX, en bij uitbreiding alle andere sporten, geen sprake is, staan video games nog meer in de belangstelling dan anders. Op het eerste zicht heeft de wereld van het professionele Counter Strike weinig uitstaans met motorcross. Behalve voor de Portugese topgamer Ricardo “Fox” Pacheco.

Pacheco werd vorige zomer verrast met een once-in-a-lifetime ontmoeting met Jeffrey Herlings. Om het spannend te maken, was Ricardo niet verteld waarom hij naar België moest. The Bullet kreeg op zijn beurt niet veel te horen over Fox’ motorcrossverleden.


Als zelfs de viervoudige wereldkampioen zegt dat je toch een aardig stukje kan crossen, weet je dat Pacheco niet alleen in de virtueel wereld van aanpakken weet!

Er was een tijd in je leven dat je op weg was naar een carrière in de MX. Hoe dichtbij ben je geweest om die passie te volgen?
Ricardo “Fox” Pacheco: “Ik was heel dicht bij het volgen van deze passie als een mogelijke carrière. Maar om verschillende redenen is het niet gebeurd. In dit geval, voornamelijk door de dood van mijn vader. Hij steunde mij het meeste als crosser. Later toen Counter Strike in mijn leven kwam, veranderde alles. In zekere zin zijn mijn prioriteiten door het gamen volledig veranderd.”

Welke herinneringen bewaar je aan jouw eigen MX-carrière?
Fox:
“Ik heb verschillende herinneringen. Aan de ene kant zijn er die kriebels als je weet dat er een wedstrijd in het aankomt. Aan de andere kant de trots die je krijgt als je merkt dat je beter wordt als piloot. Daarnaast heb ik natuurlijk ook negatieve herinneringen, zoals valpartijen. Er was één crash in het bijzonder waarbij ik de motor op mij krijg en ik volledig hulpeloos op de grond viel. Ik vertrok op een brancard, met een ambulance, enz. Mijn moeder zei me dat ze zoiets niet meer wilde meemaken. Het was ingewikkeld.”

Vandaag rij af en toe nog steeds voor de fun.
Fox: “Tegenwoordig kan ik niet meer zo rijden als ik zou willen. Maar ik ga rijd an ook echt alleen maar voor de fun en om bij mijn vrienden te zijn. Als ik kan rij ik regionale wedstrijden in Portugal.  Vorig jaar deed ik ook nog een nationale wedstrijd de Trófeu Norte Ibérico mee. Die race zou ik nog wel willen meedoen maar door mijn trainingen tijdens de week en zelfs in het weekend en de verschillende toernooien is het moeilijk om tijd te vinden.”

Aan welke crossmotor heb je speciale herinneringen?
Fox: “Ik heb in de loop der jaren verschillende motoren gehad, de ene was al meer bijzonder dan de andere. Op dit moment heb ik een KTM 250 SX-F Red Bull Factory Edition. Daar ben ik heel tevreden over.”

Welke gelijkenissen zien je qua eigenschappen tussen een topper op de motor en in het gamen?
Fox: “Een goed reactievermogen is in beide sporten heel erg belangrijk. Daarnaast denk ik aan een hoge concentratie om alle handelingen zo precies mogelijk uit te voeren.”


Wat ging er in jou om oen je in België voor het eerst het busje van Jeffrey Herlings zag?
Fox: “Zodra ik het busje met die JH84 er op zag, wist ik dat hij het was! Ten eerste omdat ik een grote fan van hem ben, ten tweede omdat ik een paar dagen eerder een post van hem had gezien met een foto met datzelfde busje. Ik wist ook dat hij in de buurt woonde. Het was een ongelofelijk gevoel, ik voelde me erg gelukkig. Ik kan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt niet genoeg bedanken!”

Jullie reden ook echt samen in Gent. Hoe anders is het om te crossen met één van de beste piloten van de wereld?
Fox: “Oh maar, we rijden op dezelfde baan! Het is niet dat we zij aan zij reden. Herlings is de snelste motocrosser ter wereld! Het is onmogelijk voor mij om ‘m te volgen. Maar het was een fantastisch gevoel en ik heb gewoon genoten van elk moment. Thank you Jeffrey om dit te willen doen.”


Ben je weggegaan met een verrassende tip of les?
Fox:
“Natuurlijk heeft hij me wat tips gegeven, maar ze allemaal in de praktijk brengen is dan weer een verhaal op zich. Vooral omdat ik niet zo regelmatig kan rijden zoals ik zou willen om al zijn tips uit te proberen. Maar ik kijk elk weekend naar Jeffrey in de MXGP en probeer daar ook een beetje van te leren.”

Zijn er als crossliefhebber nog uitdagingen die je graag wil aangaan?
Fox: “Ik zou zijn race graag van binnen uit, zo dichtbij mogelijk meemaken. Van in de paddock zelf als dat mogelijk is. Ik weet dat hij voor de Portugese GP in Águeda zal zijn en dat zou weer een droom zijn die uitkomt. Als ik zie hoe hij zich voorbereidt, hoe hij leeft voor zijn sport denk ik dat hij dit jaar weer geweldig zal presteren!”


Tekst: Red Bull Portugal/Tom Jacobs
Foto’s: Hugo Silva / Red Bull Contentpool