X

Take 5: Ivano van Erp

Door het coronavirus is het 2020 seizoen geheel tot stilstand gekomen. Het is nog afwachten wanneer de competities weer verder gaan of beginnen. Dit geeft ons extra tijd om crossers aan de tand te voelen, wij spraken met EMX125 rijder Ivano van Erp.

Na twee seizoenen in de 85cc-klasse maak jij de overstap naar de 125cc. Je hebt al vele titels gewonnen maar het hoofdstuk ’85cc’ blijft zonder titel. Is dat een teleurstelling voor jou?
Ivano Van Erp: “De voorbereidingen op 2019 verliepen eigenlijk probleemloos. Het doel was dan ook zowel in het EMX85 als het WK Jeugd een top vijf notering. De EMX85 North-West kwalificatie wedstrijden ging ook goed met natuurlijk de overwinning in Lommel. Vlak voor de EMX wedstrijd in Arnhem ging het mis en brak ik mijn sleutelbeen. Die heeft duidelijk parten gespeeld tijdens de finale wedstrijden in juli, de maand dat de prijzen verdeeld werden. Heel jammer natuurlijk maar daar is niks meer aan te veranderen.”

Dit seizoen maakt jij deel uit van het MJC Yamaha Team. Dat is een Frans team, hoe verloopt de samenwerking en hoe kijk jij terug op de eerste EMX125 wedstrijd van het seizoen?
Van Erp: “De samenwerking met het MJC Yamaha-Monster Energy Team verloopt echt super! Het is een jong en dynamisch team en ik voel mezelf daar erg prettig. De communicatie met mijn monteur Loïc gaat ook goed en hebben vertrouwen in elkaar! De afgelopen winter hebben wij een aantal trainingsstage gehad waar wij elkaar hebben leren kennen. Wij werken heel prettig samen en in die periode hebben wij de YZ125 goed af kunnen stellen. De eerste EMX125 wedstrijd in Engeland verliep goed. Het eerste doel was kwalificeren en dat is gelukt. De starts waren beide manches minder maar de snelheid is goed en geeft vertrouwen. Wij weten waar we aan moeten gaan werken.”

De meeste kinderen gaan crossen omdat hun vader dat heeft gedaan. Is hij bij jou ook met de paplepel ingegeven?
Van Erp:  “Bij ons zit het zeker in de familie! Mijn vader heeft vroeger gecrosst en ook mijn oom Gert van Katwijk is al vele jaren betrokken bij het crossen. Op vijf jarige leeftijd wist ik niet beter, dat wilde ik ook! Het heeft mij nu al vele mooie dingen gebracht zoals de Nederlandse titels in de 50cc en 65cc, de derde plek in het EK65 en natuurlijk de 65cc wereldtitel in 2017!”

Hoe ziet jou programma in 2020 eruit?
Van Erp: “Het belangrijkste is voor ons het Europees Kampioenschap 125cc gecombineerd met het Franse kampioenschap. Hoe de kalenders er de rest van het jaar uit gaan zien is nog afwachten. Als het mogelijk is zal ik naast de genoemde kampioenschappen ook uitkomen tijden de Dutch Masters of Motocross en het KNMV ONK maar dat is nog even afwachten.”

Wat is jou doelstelling voor 2020, wanneer is dit seizoen geslaagd?
Van Erp: “Dit jaar is het vooral ervaring opdoen in het EMX125 en dat betekend dus vooral kwalificeren en de wedstrijden uitrijden. De Franse wedstrijden zijn in hoofdzaak om extra meters te maken op de harde circuits. Het belangrijkste is om stap voor stap verder te werken en in 2021 in de top van het EMX125 te kunnen rijden.”

Wil jij nog ergens of terugkomen of toevoegen aan dit gesprek?
Van Erp: “Ik zou heel graag een bedankje willen richten aan het MJC Yamaha-Monster Energy Team en Yamaha Motor Europe! De kans die ik van hun krijg is natuurlijk geweldig en daarbij ook mijn dank aan mijn trouwe sponsoren de supporters die mij altijd steunen.”


Dank je wel voor dit gesprek en veel succes gewenst! Wij gaan je volgen.
Van Erp: “Heel graag gedaan.”

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie, Yamaha Racing, Mediacross