X

Interview met HRC Honda baas Marcus Pereira

Ondanks de huidige situatie was het eerste luik van WK positief voor HRC Honda. Het team van de regerende MXGP wereldkampioen scoorde met Tim Gajser die twee van manches won.  Ook Mitch Evans presteerde sterk in de seizoensopener, vooraleer hij zich kwetste in Valkenswaard. Hoe kijkt algemeen directeur Marcus Pereira tegen de gang van zaken aan?

Zoals bekend werd de hele WK kalender al veranderd om in te spelen op de wereldwijde COVID-19 crisis en de gevolgen ervan. Wanneer alles weer een normaal verloop zal kennen, is helaas nog lang niet duidelijk. Dat blijkt ook al uit het interview dat we gisteren brachten met Infront Moto Racing CEO David Luono. David Bulmer sprak met Marcus Perieira over wat deze break betekent voor HRC Honda.

Hoe gaan jullie om met de pauze in de WK kalender?
Marcus Pereira: “Het is een zeer moeilijke tijd voor iedereen die betrokken is bij het team op dit moment. Iedereen is weer thuis, in verschillende delen van de wereld. Iedereen probeert allemaal actief te blijven en betrokken te blijven en klaar te staan om te werken wanneer het juiste moment aanbreekt. Natuurlijk, nu is het belangrijkste doel om gewoon veilig te blijven in deze moeilijke tijden en hopen dat de situatie snel verbetert.”


Hoe zit het met u persoonlijk?

Pereira: “Ik ben in Italië, dus we bevinden ons hier in een zeer serieuze positie. De lockdown is erg streng en ik kan mijn huis alleen verlaten als ik naar de supermarkt moet. Zelfs dat kan ik alleen met speciale toestemming. Het is niet gemakkelijk omdat we als  Team HRC gewend zijn om zoveel te reizen en op verschillende plaatsen te zijn en mensen persoonlijk te ontmoeten. Daarom is het moeilijk om gewoon thuis te zijn en alles van daaruit te moeten doen. Maar dat is wat we allemaal moeten doen, we zorgen er dus voor dat het werkt”

Waar zijn de rijders nu mee bezig?
Pereira: “Beide piloten zijn weer thuis. Tim is in Slovenië en Mitch in Australië. We hebben voor Mitch de beslissing genomen om  terug te gaan toen de situatie wereldwijd ernstiger werd. Zeker met zijn blessure, dachten we allemaal dat het zijn herstel zou helpen om terug te zijn bij zijn familie. Tim blijft meestal toch in Slovenië. Dat is dus is niet anders dan normaal. Hij heeft er een eigen huis met een gym. Op die manier is hij in staat om een vrij normale routine te behouden en zijn conditie op peil te houden in deze kalenderbreak.”

Hoe zit het met de blessure van Mitch?
Pereira: “Op dit moment is Mitch herstellend van de ontwrichte schouder die hij in Valkenswaard opliep. Hij is een paar dagen geleden geopereerd, maar door deze pauze in de kalender kan hij nu herstellen zonder het gevoel te hebben dat hij zich moet haasten om terug te komen. Dat is altijd moeilijk voor rijders omdat ze altijd willen rijden. Daarom is het positief dat nu hij kan herstellen zonder die druk. We houden regelmatig contact en zorgen ervoor dat hij de juiste dingen doet en op andere manieren oefent. Daardoor zal hij nog steeds racefit zijn als hij weer op de motor stapt.”


Hoe verliepen de eerste twee rondes  voor zowel Mitch als Tim?
Pereira: “Ook al hebben we maar twee rondes van de serie gehad, toch voelt het alsof er al heel wat gebeurd is! In race één in Matterley Basin had  Tim een geweldige start en werd hij in de tweede bocht omvergekegeld waardoor hij helemaal achteraan moest starten. Ondertussen reed Mitch heel goed op de derde plaats. Race twee was bijna het tegenovergestelde. Tim zat vooraan en eed sterker dan ooit waardoor het er o zo gemakkelijk uitzag en hij met meer dan 20 seconden won. Mitch moest toen terugkomen door het pak, maar qua snelheid was het prima.

In Valkenswaard hadden we een probleem in de kwalificatierace toen Tim aan de leiding lag. Dat betekende dat hij vanaf de buitenste startplek moest beginnen. In Valkenswaard is dat erg moeilijk omdat hij dan zoveel verder moest rijden tot de eerste bocht te halen. Maar de Honda CRF450RW toonde zijn kracht en hij maakte er twee geweldige starts! In de eerste race kwam hij in de tweede ronde aan de leiding en reed hij weer super en pakte nog een overwinning. In de tweede race kon hij dat niet herhalen maar toch eindigde hij als tweede en verloor hij geen punten in het kampioenschap. Dat was eigenlijk meer dan we ons hadden kunnen wensen met die plek achter het starthek!

Helaas heeft Mitch in de eerste ronde van de eerste reeks zijn schouder ontwricht. Daardoor kon hij niet verder, maar hij reed dat weekend goed en we zijn zeker blij met zijn vooruitgang. Dus ja, zoals ik al zei, het zijn maar twee races geweest, maar het lijkt erop dat er veel is gebeurd!”

En de nieuwe Honda CRF450RW presteert zoals jullie hoopten?
Pereira: “We zijn erg blij met de prestaties van de nieuwe motor. Beide rijders pakken goede starts in hun races en de motor ziet er zeer soepel en krachtig in de wedstrijden. We wisten al dat het goed zat van alle tests en trainingen in de winter, maar de bevestiging in die sterke MXGP-klasse is natuurlijk heel bevredigend.”


Op dit moment staat de volgende race gepland in Rusland in juni, hoe bereidt HRC Honda zich daar op voor?
Pereira: “We zorgen er nu voor dat we uiterst flexibel zijn met al onze plannen. De werkplaats is in Italië dus die is gesloten, maar iedereen weet wat hij of zij moet doen om klaar te zijn voor de volgende GP, waar die zich ook bevindt. Juni is nog ver weg nu, zodat er nog dingen kunnen veranderen, maar we hebben een goed communicatienetwerk, zowel met de teamleden hier in Europa als met HRC in Japan. Het is belangrijk dat iedereen op de hoogte is van de laatste informatie, zodat we snel en efficiënt kunnen handelen als we weer helemaal klaar zijn om te gaan racen.

Wat is het plan voor de rest van het seizoen?
Pereira: “Aangezien alle wedstrijden worden uitgesteld tot later in het jaar, betekent dit dat het schema erg druk zal zijn wanneer we herbeginnen. En dat tot  het einde van het jaar. De laatste wedstrijd is nu immers voorzien op 22 november, dat is bijna twee maanden na de gebruikelijke einddatum. We moeten er dus voor zorgen dat iedereen de juiste mindset heeft is en dat de renners mentaal en fysiek klaar zijn om nog steeds te racen in deze tijd van het jaar. Er zijn ook periodes waarin we zes wedstrijden op rij hebben, terwijl we er meestal maar drie hebben. Ook op dat vlak hier moeten we ervoor zorgen dat iedereen in staat is om met die verandering om te gaan. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar ik weet dat Team HRC kan rekenen op zeer professionele mensen en dat we ook die klus kunnen klaren.”

Hoe moeilijk is het om je voor te bereiden als je niet precies weet wat er gaat gebeuren?
Pereira: “Dat is waarschijnlijk het moeilijkste, want het schema is de afgelopen weken veel veranderd. Elke keer als we met een plan komen, maakte een nieuwe update dat plan weer overbodig. Het is frustrerend, maar dat is de positie waar veel mensen zich op dit moment in bevinden, niet alleen in de motorcross. Dit geldt voor de hele wereld in alle verschillende sporten en industrieën. We moeten er gewoon voor blijven zorgen dat iedereen veilig blijft en dat we klaar zijn als het zover is.”

 

Tekst: David Bulmer
Foto’s: shotbyBavo