X

Vijf minuten met Mitch Evans

Op 31 maart werd Mitch Evans (Team HRC Honda) geopereerd aan zijn rechterschouder in Brisbane, Australië, waar de Honda-rijder nu herstelt. De eerste prognose van de artsen was goed en de verwachting was dan ook dat hij volledig en snel zou herstellen. We spraken Mitch, die in zijn allereerste MXGP-race derde eindigde, om te zien hoe het nu met hem gaat…

Je hebt vorige week de operatie gehad, hoe zit het nu met de schouder en hoe ga je er mee om?
Mitch Evans: “
Ik moet nu eigenlijk gewoon de schouder laten herstellen en het kraakbeen terug aan het het bot laten hechten. Ik heb wel kleine oefeningen die de fysio me heeft gegeven, nadat ik hem gisteren in de studio heb gezien voor mijn wekelijkse controle. Hij was erg blij met mijn bewegingsbereik en ik heb een verdubbeling van het bereik dat iedereen normaal gesproken een week na de operatie zou hebben, dat is dus een heel positief teken. Hij gaf me deze oefeningen en ik heb zijn advies opgevolgd. Ik heb niet zo’n pijn, waardoor het niet eens voelt alsof ik geopereerd ben. Ik heb ook contact gehouden met  Filippo (red. Camaschella) de fysio van Team HRC en hij is ook erg blij met de vooruitgang, dus het ziet er allemaal positief uit. Ik hou het rustig, maar doe deze vier verschillende oefeningen vier keer per dag en dat is de enige keer dat ik mijn schouder beweeg. Het zijn vrij eenvoudige bewegingsoefeningen.”

Hoe zit het met de rest van je lichaam, ben je in staat om te trainen en fit te blijven?
Evans: “Ik kan nog steeds fietsen, maar ik kan niet rennen of zo. Ik mag op elk ander deel van mijn lichaam kracht uitoefenen, zolang ik mijn schouder niet gebruik. Twee dagen geleden ben ik begonnen met indoorcycling en ik bouw langzaam aan weer op, want ik heb niet echt veel gedaan sinds ik mijn schouder uit de kom had. Ik wil gewoon mijn basisconditie behouden en als mijn schouder dan eenmaal een stuk beter begint te voelen, wil ik wat intensievere trainingen toevoegen om te proberen de motortijd die ik mis te repliceren. Op dit moment is het een lage intensiteit, alleen maar om het lichaam weer in beweging te krijgen.”

Wat betreft het schema, ben je bezig met het schouderschema of kijk je naar de MXGP-kalender en probeer je daarvoor te herstellen?
Evans: “Ik concentreer me gewoon op mijn schouder en op de tijdlijn die mijn artsen en fysio voor mij hebben uitgezet. Ik maak me niet echt zorgen over de MXGP-kalender op dit moment, want eerlijk gezegd weet ik niet wanneer de volgende race waarschijnlijk. Daarom is dus zinvol om alleen maar te controleren wat ik kan controleren. Ik hoop echter dat ik tegen de tijd dat we weer aan het racen zijn, alweer een tijdje op de motor zit.”

Is er al een planning om terug te komen van Australië of is dat nog niet aan de orde?
Evans: ‘Ik denk niet dat iemand op het moment echt een idee heeft van hoe het zal evolueren. Daarom nemen we het woon dag per dag en zien wat de regeringen zeggen. Het zal erop aan komen wanner we het land weer uit mogen, of zelfs dat ik terug mag naar andere landen zonder quarantaineperiode.”

Je bent nu meestal thuis, heb je nog iets anders gevonden om de tijd te doden?
Evans: “We hebben onlangs thuis legpuzzels gedaan, 1000-delige puzzels en die nemen veel tijd in beslag! We zijn nu bezig met onze tweede, ik probeer dus  de verveling op die manier weg te houden. Het is alsof we weer kleine kinderen zijn, thuis bordspellen spelen en niet veel om handen hebben! Het is een moeilijke situatie, maar ik bekijk ook of er iets dat ik van thuis kan studeren, we zullen wel zien hoe dat gaat. Ik denk eraan om iets te doen zoals wetenschappelijke theorie achter voeding, iets in die richting, wat me op dit moment kan helpen met mijn carrière en me ook vooruit kan helpen na mijn racecarrière.”

Nog een laatste woord voor je fans?
Evans: “Ik denk dat het gewoon belangrijk is dat iedereen de richtlijnen van de overheid volgt in deze moeilijke periode. Natuurlijk is het voor mij gemakkelijk om dit nu te zeggen, maar de FIM-boodschap van #RidersAtHome is een belangrijke boodschap om te volgen, want er zal een einde komen aan deze periode. Eens dit eenmaal voorbij is, kunnen we weer zonder problemen rijden. Het is belangrijk dat mensen veilig blijven en gewoon onnodige risico’s vermijden. Persoonlijk zal dat de terugkeer naar het racen nog zoeter maken als dat weer is toegestaan!”

Tekst: David Bulmer
Foto’s: shotByBavo