Vijf minuten met Kaiya Brouwer

Vijf minuten met Kaiya Brouwer
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

De 19-jarige Kaiya Brouwer was er op gebrand om dit jaar in Belgische dienst het beste van zichzelf te geven. Na jaren ONK zou de Technobike-KTM Belgium piloot zich immers vooral richten op het BK. Wij vroegen ons af hoe het nu gaat met de beloftevolle endurist uit Daarlerveen. Kaiya stond ons uitgebreid te woord!

Hoe heb je de voorbije maanden beleefd, hoe zag de training er (zonder motor) uit?
Kaiya Brouwer:
“Ik vond het erg jammer dat de geplande wedstrijden afgelast waren. Wel heb ik voldoende tijd gehad om volledig te herstellen van mijn blessure die ik heb  opgelopen in januari. Tijdens de eerste wedstrijd in Enter was ik namelijk totaal niet fit. Ik heb in de afgelopen tijd hard gewerkt aan mijn kracht en conditie door te mountainbiken, hard te lopen en krachttrainingen af te werken. Gelukkig hebben we nu ook weer de mogelijkheid om te trainen op de motor.”

Misschien toch een pluspunt, geen reizen, geen wedstrijden of afleiding. Hielp dat om jou opleiding (MBO4 bedrijfsadministratie) succesvol af te ronden?
Brouwer:
“Het heeft zeker iets geholpen, doordat ik me nu voor 100% kon richten op school. Maar normaal gesproken heb ik niet veel moeite om school en sport te combineren. Ik plan alles goed zodat ik voor beide genoeg tijd heb.” 

Helaas geen La Chinelle dit jaar, maar het blijft wel een heel aparte wedstrijd. Hoe was die eerste deelname vorig jaar? De duur van de wedstrijd, rijden in het donker, het teamwerk, de sfeer en het publiek. Je kan het nergens anders mee vergelijken…
Brouwer:  “Erg jammer dat de 12u van La Chinelle niet kan plaatsvinden dit jaar. Het is zo’n ontzettend mooi evenement! Die eerste deelname is voor mij de mooiste wedstrijd die ik tot nu toe gereden heb. Twaalf uur klinkt lang, maar ik vond dat het snel voorbij was. Het was wel afzien, ik mocht de wedstrijd finishen en moest erg diep gaan om tot de laatste minuut alles te geven. Ik vond het rijden in het donker juist fijn. Je kon door de schaduw betere lijnen vinden en net langs de knipgaten rijden. Ik was ‘s nachts ook sneller dan overdag. Over het teamwerk en de sfeer gesproken was het net een MXGP! Alles was super geregeld vanuit KTM Belgium en ik kon me daarom ook volledig focussen op het rijden. En het is ook ontzettend gaaf dat er zoveel publiek langs de kant staat. De laatste rondes stond het hele KTM team te juichen langs de kanten en dat geeft je dan nog net even die extra boost om het vol te houden tot het eind. Ik ben KTM nog steeds dankbaar dat ik voor hun heb mogen rijden afgelopen jaar.”


Wat verwacht je nog van het seizoen, welke en hoeveel wedstrijden staan er nog op jouw programma?
Brouwer:
“Ik verwacht en hoop dat het seizoen in september weer verder gaat. De kalender is op dit moment uiteraard nog onzeker i.v.m. het coronavirus. Maar ik ga sowieso alle BK enduro’s rijden. Daarnaast wil ik nog een paar EnduroGP’s meerijden. Het ONK Enduro is nog onzeker voor mij. Als er een BK samenvalt met een ONK dan zal ik kiezen voor het BK, dus afwachten wat de kalender precies wordt.”

Wat is je grootste uitdaging als je de ONK enduro’s gewoon bent tegenover de Belgische wedstrijden?
Brouwer:
“In België heb je veel hoogteverschillen, betonharde ondergrond en stenen. Dit zijn aspecten die je in Nederland niet tegenkomt. Dit is voor ons Nederlanders dan ook wel uitdagend, omdat wij dit weinig kunnen trainen hier. Bij ons heb je (bijna) alleen maar zand en is alles vlak. Maar dat maakt het in België zo mooi om te rijden vind ik. Ik hoop dit jaar ook veel in België te kunnen trainen, want ik kan nog een grote stap maken op de Belgische ondergrond.”

Je koos al vroeg voor enduro. (glimlachend) Voor alle crossers die het (nog) niet snappen: wat is nou zo gaaf aan enduro rijden?
Brouwer:
“Klopt, ik heb van mijn 13e tot mijn 18e het ONK jeugd enduro gereden. Ik was gelijk vanaf de eerste keer verkocht aan deze mooie sport. Het mooie is dat je gewoon de hele dag kunt doen wat je leukt vind (motorrijden). Met motocross mag je 3x 20minuten rijden en moet je tussentijds een paar uur wachten. Wij mogen gewoon van 8:00 tot 16:00 op de motor rijden. Daarnaast moet je gewoon een allround rijder zijn om goed enduro te kunnen rijden en ik vind het persoonlijk erg mooi dat je op mooie plekken kunt rijden waar je normaal niet mag komen.”

Van wie heb je -tot nu toe- het meest opgestoken als rijder en waarom?
Brouwer:
“Van Hans Arends. Voormalig ISDE winnaar met het Nederlandse junior trophy team. Hij heeft mij gedurende mijn jeugdjaren in de motocross begeleid. De volledige basis die nodig is om een goede rijder te zijn heb ik van hem geleerd en daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor.”


Je rijdt voor een Franstalig team met steun van KTM Belgium, hoe verloopt die samenwerking en… Hoe is jouw Frans?
Brouwer:
“Jaah, je hoort het niet vaak een Nederlander voor KTM België. Maar ik ben super blij met de kans. De samenwerking verloopt goed, het zijn zeer fijne mensen om mee samen te werken bij KTM en ze gaan er ook 200% voor net als ik. Ik hoop dat de samenwerking ook de komende jaren stand houd. Over mijn Frans kunnen we het beter niet hebben… Dat is niet best haha.”

Vorig jaar werd je zevende in Duitsland in de Jr. EnduroGP. Waar mik je nu op?
Brouwer:
“De EnduroGP in Duitsland was nog maar mijn tweede grote enduro, maar het was een super ervaring en smaakt zeker naar meer. Dit jaar zal ik nog niet het volledige kampioenschap gaan rijden. Ik wil 1 of 2 wedstrijden mee doen om ervaring op te doen. Ik ben nog maar 19 jaar oud en moet nog veel leren. Dit in combinatie met veel trainen in België hoop ik volgend jaar goed voorbereid te zijn om een volledig seizoen EnduroGP te gaan rijden.”


In de Benelux hebben we geen extreme enduro of SuperEnduro, is dat iets wat jou aanspreekt om eens te proberen?
Brouwer:
“Ja dit spreekt mij zeker aan. Ik heb hier in Nederland al is een SuperEnduro gereden en dat vond ik erg leuk. Extreme enduro heb ik nog nooit gedaan, maar lijkt mij wel gaaf om te doen. Ik sta altijd open om nieuwe dingen te proberen.”

Internationale helden, rijders naar wie je opkijkt?
Brouwer:
“Mijn favoriete rijders zijn Alex Salvini en Steve Holcombe. Ik vind dat ze beide een mooie rijstijl hebben. Daarnaast lijkt het mij natuurlijk ook mooi om ooit zo goed te worden als hun.”

Dat is zeker een mooi doel Kaiya! Alvast bedankt voor jouw tijd.
Brouwer: “Graag gedaan!”

Tekst: redactie
Foto’s: Kliek! fotografie, Gino Maes

Uw reacties