De nieuwe WK kalender van nabij bekeken

De nieuwe WK kalender van nabij bekeken
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Infront Moto Racing heeft net de nieuwe WK motorcross kalender gepubliceerd. Gezien de omstandigheden en de gevolgen van de COVID-19 crisis was dat uiteraard een zware opgave.Gedurende de laatste vier maanden hebben Infront Moto Racing naast de FIM, de nationale federaties en de organisatoren voortdurend contact gehad.

Er vonden wekelijks besprekingen plaats met de lokale overheden om te bepalen wat de beste manier is om de FIM Wereldkampioenschappen motorcross en de Europese Kampioenschappen motorcross opnieuw te starten. Het gemeenschappelijke doel was altijd om een maximaal aantal evenementen te behouden om een geloofwaardig kampioenschap te maken. Daarnaast wil men via deze kalender alle belanghebbenden ondersteunen om zoveel mogelijk banen te behouden.


Herstart in Kegums

Nu, zelfs als de situatie nog niet helemaal duidelijk is geworden met betrekking tot COVID-19 begint onze sport het licht te zien aan het einde van de tunnel. De MXGP kalender die vandaag werd aangekondigd wil in 3 maanden alle categorieën aan bod laten komen en een groot aantal evenementen afwerken om spannende wedstrijden te garanderen.

Het seizoen zal worden hervat met een drievoudig evenement in Kegums, Letland. De herstart van het seizoen is gepland op 8-9 augustus, gevolgd door een midweekrace op 11-12 augustus, en de laatste Letse race vindt plaats op 15-16 augustus. Het Letse circuit zal voor elk evenement wijzigingen ondergaan, waardoor de renners 3 totaal verschillende circuits krijgen. Zoals het nu is, zullen er in Letland in totaal 1.000 toeschouwers worden toegelaten, met de belofte dat als de situatie verbetert, we dit aantal kunnen zien toenemen.


Uitgestelde GP’s tot 2021

In de bijgewerkte kalender verdwenen de MXGP van Tsjechië, de MXGP van Zweden en de MXGP van Finland va de 2020 MXGP-kalender. Deze drie wedstrijden worden allemaal uitgesteld tot 2021. Hoewel we de Finse GP dit jaar zullen moeten missen, bevestigden Infront Moto Racing en Lahti Events Ltd. de verlenging van hun overeenkomst waardoor de MXGP tot 2023 de KymiRing zal aandoen.

Ook de MXGP van Duitsland en de MXGP van Indonesië en Azië zijn uitgesteld tot 2021. Faenza ontvangt dan weer een dubbele GP. Daarnaast komt er een extra race in Mantova (de MXGP van Lombardije). Zoals we gisteren al meldden ontvangt het Stedelijk motorcrosscentrum van Lommel drie opeenvolgende GP’s. De MXGP van Trentino werd doorgeschoven naar 1 november, terwijl de afsluitende MXGP van Patagonië-Argentinië werd behouden als laatste evenement.

De MXGP van Rusland en de MXGP van Portugal staan voorlopig als “te bevestigen” op de kalender. Hun status hangt af van de nationale omstandigheden wat betreft de coronacrisis.


Nieuwe locatie MXoN: Matterley Basin

Helaas worden de Monster Energy FIM Motocross of Nations in Ernée (Frankrijk) uitgesteld tot 2023 vanwege de vele beperkingen ivm COVID-19 die massabijeenkomsten in Frankrijk verbieden. Infront Moto Racing werkt nu samen met Steve Dixon om de MXoN 2020 naar Matterley Basin (UK) te brengen. Deze wedstrijd die over bijna 3 maanden plaatsvindt, zal voldoen aan de richtlijnen voor buitenwedstrijden.

Vanaf september zal op bijna elk evenement een beperkt aantal toeschouwers toegelaten zijn maar Infront Moto Racing hoopt dat de situatie tegen die tijd veel beter zal zijn. Zodat ook daar een groter aantal fans zal kunnen komen kijken. Elk land heeft andere protocollen met betrekking tot de COVID-19 beperkingen. Daarom zullen alle belanghebbenden, media en fans voorafgaand aan elk evenement geïnformeerd worden over de specifieke beperkingen die zij zullen moeten volgen.


Wedstrijden op één dag!

Eerder gaf Infront Moto Racing al aan dat het de verschillende sessies wilde bundelen om rijders en teams meer tijd te gunnen tussen de verschillende GP’s. De MXGP- en MX2 GP’s zullen dus op één dag worden afgewerkt met vrije trainingen s’ochtends en de manches vanaf 12.00 uur tot in de namiddag. Daags voor elk evenement worden dan de EMX en/of WMX races verreden.

Zoals altijd zullen de fans alle acties van elke categorie kunnen volgen op de MXGP-TV.com. Meer informatie over de nieuwe pakketten zal binnenkort volgen.


MX of Nations verdelen ook WK punten!

Op de Monster Energy FIM MXoN zullen de rijders ook punten pakken voor de MXGP en MX2 Wereldkampioenschappen. De  FIM en de promotor werken nog aan aanpassingen van reglement met het oog op dit nieuwe format. “Het principe en de ziel van de MXoN moet echter gehandhaafd worden,” aldus Infront Moto Racing. Voorwaar een moeilijke opgave!

Het samenstellen van de nieuwe kalender was (begrijpelijk) een erg lastige klus. Infront Moto Racing houdt er dan ook aan om iedereen van de fabrikanten over de WK partners, rijders, teams en fans te bedanken voor hun geduld, begrip en steun gedurende deze periode.

Tekst: Redactie
Foto’s: Ray Archer, shotbyBavo, mx July

Uw reacties