X

Vijf minuten met Pauls Jonass

Rockstar Energy IceOne Husqvarna-rijder Pauls Jonass is aan het revalideren na een trainingscrash. De 23-jarige Let liep hierbij ondermeer drie gebroken ribben op. Op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer Pauls weer klaar is om te rijden.

De ex-MX2 wereldkampioen herstelt momenteel thuis in Letland. Het is ondertussen bijna zeker dat hij de drie opeenvolgende GP’s in Kegums zal moeten missen. De eerste van Jonass’ thuis GP’s komt er immers al aan op 9 augustus. Ook 2019 was een frustrerend seizoen voor Pauls die door een zware operatie aan zijn rechterknie zijn wintervoorbereiding in rook zag opgaan. Toch liet de doorbijter alsnog drie podiumplaatsen optekenen in zijn eerste MXGP jaar.


“Ik zou niet zeggen dat het een stomme crash was, maar het ging bij een sprong mis en ik ben naast de motor geland”, legt hij uit vanuit een fysiek revalidatiecentrum in Letland. Pauls ondergaat er dagelijks meerdere sessies en behandelingen om sneller te genezen. “Het was een grote impact, en ik was bijna twee weken in het ziekenhuis voordat ik hier naar het centrum kwam om weer te herstellen en zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan”.

“Uiteindelijk was het letsel iets ernstiger dan we dachten. Ik had drie gebroken ribben, zes gebroken doornuitsteeksels (red. botuitstekels aan de rugggenwervels) en enkele beschadigde wervels die gelukkig geen operatie nodig hadden. Ik moet gewoon zo veel mogelijk oefeningen doen op het moment, maar dat gaat met kleine stapjes en ik mag me niet overhaasten. Ik weet niet zeker wanneer ik weer op de motor zal zitten, maar ik kijk er wel naar uit.”


Jonass’ frustratie komt niet alleen voort uit het feit dat hij volgende maand niet kan deelnemen aan zijn thuiswedstrijd. Deze tegenslag zet voorlopig ook een rem op zijn opmars in de MXGP. “Het was gewoon op het slechtste moment dat dit gebeurde. Het was mijn laatste week in Letland voordat ik weer naar België zou gaan om daar met het team verder te werken. Ik voelde me net zo goed op de motor en we hadden al veel progressie geboekt,” besluit Pauls.

Tekst: Adam Wheeler, Tom Jacobs
Foto’s: shotbybavo, JP Acevedo