X

Take5: Dex van den Broek

We hebben er lang op moeten wachten maar het seizoen gaat bijna van start. Tijd om wat toekomstige helden naar voren te halen. Een van die crossers die wij hoge ogen zien gooien over een aantal jaren is Dex van den Broek. De crosser uit Deurne werd vorig jaar derde in het KNMV Open Nederlands Kampioenschap 65cc. Daarnaast plaatste hij zich als 8-jarige voor de EMX finale van 2019 op het circuit van Loket. Wij spraken met de Paez KTM-rijder.

Een mooie derde plaats in het ONK van 2019, hoe kijk jij terug op dat seizoen?
Dex van den Broek: “Met gemengde gevoelens. Mijn doel was om voor het kampioenschap te gaan. De eerste manche overwinning behaalde ik in de tweede wedstrijd in Marum, waar ik een sterke race reed. Ik groeide verder in mijn vorm, maar plotseling kreeg ik halverwege het jaar een longontsteking. Ik ben daardoor een aantal weken flink ziek geweest, en miste als gevolg daarvan de volledige wedstrijd in Geldermalsen. Ook in Borculo had ik er nog veel last van. Een behoorlijke teleurstelling, maar mijn gezondheid en goed herstellen was het belangrijkste op dat moment. In de tweede helft van het seizoen heb ik nog mooie dingen laten zien en afgesloten met een ijzersterke wedstrijd in Sint Isidorushoeve. “

Helaas kwam jij niet tot scoren in de EMX finale, wat ging er dat weekend mis?
van den Broek: “Ik zou niet willen spreken van dat er iets mis ging. Uiteindelijk had ik geen hoge verwachtingen voor mijn eerste jaar EMX rijden, een kwalificatie voor de finale in Loket zou al een geweldige prestatie zijn. En dat was gelukt. Als je daar dan bent, wil je toch een goede prestatie neerzetten, dus daar ging ik voor. Mijn oma was het weekend ervoor overleden, en ik had haar beloofd om extra mijn best te doen.
Als er dan toch iets mis ging dat weekend dan was het zaterdag tijdens de eerste training. Achterin op het circuit sprong ik de tafel op de punt en daardoor viel ik over de kop diep naar beneden in het dal. Ik denk dat ik daardoor de rest van de races te krampachtig ben gaan rijden. Maar wel een superervaring rijker.“

 

Wordt dit jouw laatste seizoen in de 65cc-klasse of heeft corona de plannen doen veranderen?
van den Broek: “Dit jaar was het plan om wederom voor het kampioenschap in de 65cc klasse te gaan, met ook een hoge klassering in het EMX als doelstelling. Gezien mijn leeftijd, was deelname aan het WK zo wie zo niet mogelijk. De wedstrijden die de KNMV voor het najaar nog heeft gepland maak ik volgens plan af in de 65cc klasse. Omdat ik zo jong ben heb ik nog tijd genoeg, en bedenken we in het najaar wat de stappen voor volgend jaar zullen zijn.”

Over corona gesproken, hoe ben jij deze periode door gekomen?
van den Broek: “Goed. Ik ben nog steeds gezond en mijn familie ook. Op mijn crossbaan aan huis kon ik blijven trainen. Onder begeleiding van Bart Nelissen heb ik goed aan mijn techniek kunnen werken. Toch was ik heel blij dat ik na weken van thuisleren weer naar school mocht en dat we weer op echte crossbanen mochten gaan trainen.”

De kalenders voor 2020 zijn verdwenen of aangepast, wanneer is jouw seizoen toch nog geslaagd?
van den Broek: “Als de geplande wedstrijden doorgaan, en ik voor het kampioenschap kan strijden. En hopelijk komt er geen tweede Corona golf, en kunnen we lekker blijven trainen, plezier maken en ons in de winter weer goed voorbereiden voor seizoen 2021.“

Wil jij nog iets toevoegen aan dit gesprek?
van den Broek: “Dit is een mooie gelegenheid om de mensen van team Dex te bedanken: mijn papa en mama die altijd voor mij klaarstaan, Isidro en Mitchell van Paez Racing die ervoor zorgen dat mijn motors telkens weer top voor elkaar zijn en Bart Nelissen van Nelissen Training Facility voor de fysieke MX begeleiding. Daarnaast bedankt ik al mijn sponsoren, want zonder hen zou het crossen voor mij op dit niveau niet mogelijk zijn. Verder hoop ik heel erg dat de geplande ONK wedstrijden doorgaan dit jaar. De lezers kunnen via mijn website zien waar de wedstrijden zijn, en me op die manier ook volgen. Het zou leuk zijn als de lezers mijn website bezoeken: www.dexvandenbroek.nl.”

Dank je wel voor dit gesprek en veel succes gewenst! Wij blijven jou natuurlijk volgen!
van den Broek: “Ik vond het een leuk gesprek, bedankt voor jullie aandacht! “

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #Huub Munsters