X

TBT: Cairoli pakt zesde titel voor eigen publiek

Het is nog geen #ThrowBackThursday maar wel tijd om terug te blikken. We gaan terug naar 9 september 2012 toen Antonio Cairoli in Faenza zijn zesde wereldtitel wist te pakken. Inmiddels is de Italiaan drie titels verder, is hij getrouwd en is zijn vader van een zoon. Toch stond ‘TC222’ afgelopen zondag op het podium in Faenza!

Voor eigen publiek heeft Antonio Cairoli zich verzekerd van zijn zesde Wereldtitel. De Italiaan won beide manches op het geheel verbouwde circuit van Faenza. Na zijn dramatische optreden van vorige week in Lierop deed Christophe Pourcel hun nu wel goed. De Fransman werd beide manches tweede en Clement Desalle (3-4) mocht mee op het podium. Zeer opvallend was het sterke rijden van Josh Coppins (9-13) terwijl Marc de Reuver (16-16) zich beide manches keurig in de WK-punten wist te rijden.

Vanaf de pole-postition neemt Sebastien Pourcel de beste start voor de eerste manche. Hij wordt gevolgd door Coppins, Shaun Simpson en Cairoli die zich snel voorbij werkt aan de Yamaha-rijders. Voor de eerste bocht gaan een aantal rijders in de fout waaronder Maxi Nagl. Cairoli bekijkt rustig de lijnen van Pourcel om na zeven minuten wedstrijd op de schakelen. De Italiaan neemt de leiding over terwijl Christophe in dezelfde ronde voorbij gaat aan zijn broer. Wat de voormalig Wereld kampioen MX2 ook probeert de achterstand op Cairoli krijgt hij niet weg gewerkt. Ook Desalle weet zich vrij snel voorbij te werken aan Sebastien die vooral in de slotfase het erg moeilijk krijgt. Desalle wordt derde voor landgenoot Ken de Dycker en Shaun Simpson. Coppins is goed voor een knappe negende plaats voor de oudste Pourcel. De Reuver pakt vijf WK-punten door 16e te worden.
Ook de tweede manche neemt Sebastien de beste start voor Cairoli die ook nu snel toe weet te slaan. Christophe heeft twee ronden nodig om te tweede plaats in handen te krijgen maar dat voert hij de druk op bij Cairoli. Het publiek houdt hun hart vast want de Kawasaki-rijder geeft echt alles. Tot in de laatste ronde blijft het spannend, De Reuver weet nipt uit de ‘klauwen’ te blijven van winnaar Cairoli. Pourcel wordt opnieuw tweede nu voor Gautier Paulin, Desalle en Sebastien! Ook nu is De Reuver dus goed voor een 16e plaats.

De finale wordt op het circuit van Teutschenthal verreden, deze wedstrijd staat voor 22-23 september op de kalender en dan zien we ook Ken Roczen in actie!

Uitslagen MX1 #15; Faenza, I:
MX1 /1e manche:
1 Antonio Cairoli I KTM
2 Christophe Pourcel F Kawasaki
3 Clement Desalle B Suzuki
4 Ken de Dycker B KTM
5 Shaun Simpson GB Yamaha
6 Tanel Leok Est Suzuki
7 Gautier Paulin F Kawasaki
8 Evgeny Bobryshev Rus Honda
9 Josh Coppins N-Z Yamaha
10 Sebastien Pourcel F Kawasaki
11 Kevin Strijbos B KTM
16 Marc de Reuver NL Kawasaki

MX1 / 2e manche:
1 Antonio Cairoli I KTM
2 Christophe Pourcel F Kawasaki
3 Gautier Paulin F Kawasaki
4 Clement Desalle B Suzuki
5 Sebastien Pourcel F Kawasaki
6 Evgeny Bobryshev Rus Honda
7 Ken de Dycker B KTM
8 Davide Guarneri I KTM
9 Tanel Leok Est Suzuki
10 Shaun Simpson GB Yamaha
11 Kevin Strijbos B KTM
16 Marc de Reuver NL Kawasaki

Dagklassement MX1 GP van Italie:
1 Antonio Cairoli I KTM 50
2 Christophe Pourcel F Kawasaki 44
3 Clement Desalle B Suzuki 38
4 Gautier Paulin F Kawasaki 34
5 Ken de Dycker B KTM 32
11 Kevin Strijbos B KTM 20
15 Marc de Reuver NL Kawasaki 10

Tussenstand MX1 na 15 wedstrijden:
1 Antonio Cairoli I KTM 642
2 Clement Desalle B Suzuki 554
3 Gautier Paulin F Kawasaki 502
4 Christophe Pourcel F Kawasaki 496
5 Ken de Dycker B KTM 478
6 Kevin Strijbos B KTM 389
18 Marc de Reuver NL Kawasaki 74
30 Herjan Brakke NL Yamaha 24

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Ray Archer