X

De MXGP paddock over Clément Desalle

Clément Desalle is al vijftien jaar een referentie in de MXGP, maar dit weekend markeert de GP van Garda Trentino het einde van de officiële carrière van de Belg op het hoogste niveau. Met drieëntwintig GP overwinningen, vijfendertig gewonnen reeksen en tweeëntachtig podiumplaatsen op zijn naam, is Clément één van de meest succesvolle rijders van zijn tijd.

Hoewel hij nooit een wereldtitel heeft behaald, is hij maar liefst zes keer in de top drie geëindigd, en in 2013 won hij goud met het Belgische team op de Motocross of Nations. Toen Clement zich in 2016 aansloot bij het Monster Energy Kawasaki Racing Team was hij een van de toprijders in de discipline, in staat om GP’s te winnen en te vechten voor de titel. Vijf seizoenen lang stak hij al zijn energie in het helpen van het team om op het hoogste niveau te presteren en het geven van het beste advies aan de fabriek om nog competitiever te worden.

Ondanks enkele blessures tijdens deze vijf seizoenen heeft Clement het team uitstekende resultaten gegeven met vier GP-winsten, achttien podiumplaatsen en een zilveren medaille in het wereldkampioenschap MXGP in 2018. Clément, een inwoner van La Louvière, een stad tussen Bergen en Charleroi in de buurt van de Franse grens, maakte vorige maand officieel dat hij aan het einde van de laatste GP van het jaar, zijn vijftiende seizoen als beroepsrenner, zijn carrière zal beëindigen. Het vindt dit weekend plaats, aan het einde van de MXGP-race van Garda Trentino, op het circuit van Pietramurata waar hij in 2014 won en waar hij afgelopen zondag in de tweede reeks zijn meest recente succes boekte. Kawasaki en het Kawasaki Racing Team bedanken Clément voor zijn investering van de afgelopen vijf jaar en wensen hem het allerbeste voor zijn toekomst, zowel professioneel als in familieverband.

Clément Desalle:Ik heb altijd een goede relatie gehad met François (Lemariey), die eerder in mijn carrière mijn monteur was, toen ik bij Kawasaki tekende was ik blij hem weer te vinden. Voor mij is het altijd erg belangrijk geweest om gelukkig te zijn in mijn werkomgeving en om een goed gevoel te hebben met de mensen om me heen. Ik ben trots op het werk dat we samen hebben gedaan. Natuurlijk had ik Kawasaki graag meer race-overwinningen, meer podiumplaatsen, meer GP-overwinningen en een wereldtitel willen schenken. Na Letland stelde ik mezelf enkele vragen over mijn toekomst, en ik nam mijn besluit; vóór Spanje was ik ervan overtuigd dat het de juiste beslissing was en dus kondigde ik aan dat ik aan het einde van het jaar met pensioen zou gaan. Natuurlijk zal ik de wedstrijd missen, maar mijn passie voor motorcross is zodanig dat ik nog steeds zal rijden. »

Giuseppe Luongo (Infront Moto Racing) :Clément is één van de rijders die de afgelopen tien jaar de geschiedenis van onze sport heeft meegeschreven, hij stond altijd aan de top en vocht elk jaar voor het podium. Hij is zeer getalenteerd, altijd met perfecte lijnen waardoor hij een van de moeilijkste rijders is om te passeren. Hij heeft zich altijd heel goed gedragen, zowel op de baan als daarbuiten. We zullen hem erg missen, maar we hopen hem weer te zien, net als andere kampioenen die hun talent gebruiken om jonge mensen te helpen. We wensen hem in zijn toekomstige leven hetzelfde succes toe. »

Steve Guttridge (Kawasaki Europe Racing Manager):Sinds hij in 2016 bij het Kawasaki Racing Team kwam, heeft Clément zich altijd zeer professioneel gedragen. We hadden een topcoureur nodig die het team en de fabriek kon voorzien van consistente en intelligente feedback om ons te helpen de KX450 in de best mogelijke richting te ontwikkelen, en Clément heeft ons altijd het beste van zichzelf gegeven, zowel bij het testen als bij het racen, seizoen na seizoen. Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat hij goed werk heeft verricht, waardoor ons productiemodel het beste is dat we ooit hebben geproduceerd! Wij allen bij Kawasaki willen Clément en zijn familie een goede gezondheid en geluk toewensen in de volgende fase van hun leven, en we hopen dat hij in een of andere vorm dicht bij motorcross blijft, een sport die hij zo graag beoefent. »

Thierry Chizat Suzzoni (Team Owner):Clément is een personage dat je moet leren kennen, en met hem hebben we vijf geweldige seizoenen gehad, met ups en downs. Hij is altijd zeer professioneel geweest binnen het team; hij heeft ons podiums, overwinningen en een top 3-finish in het Wereldkampioenschap aangeboden, ik zou zeggen dat we alleen maar uitstekende dingen onthouden. Hij heeft een sterk karakter, hij is een hele heer in zijn gedrag, maar hij is een goed mens, met een goede gemoedstoestand, en we hebben echt genoten van het werken met hem. Ik denk dat je op een gegeven moment, als je 15 jaar in de categorie van de koningin zit, een groot pensioen verdient met je familie. Ik weet dat de crossmotor altijd zijn hoofd zal blijven, ik denk dat hij een wijs besluit heeft genomen en ik respecteer dat. »

François Lemariey (Teammanager):We kennen elkaar al heel lang, we zijn vrienden geworden met wie we geweldige dingen hebben meegemaakt, te beginnen met een in 2003 gewonnen podium in een privé-team, zonder veel middelen maar met goede herinneringen, voordat we elkaar weer ontmoeten bij KRT in 2016 met de steun van Kawasaki en Monster Energy. Clément racet al vijftien jaar in de MXGP en zijn ervaring is waardevol geweest voor de ontwikkeling van de motor die hij als geen ander kent, maar ook voor de Dunlop-banden. Zijn aanwezigheid heeft het team laten evolueren, vandaag wil hij de bladzijde omslaan en dat wordt gerespecteerd. Wat ik altijd leuk aan hem heb gevonden is dat hij weet wat hij wil, en van daaruit weet je welke kant je op moet. Hij is een correcte kerel, als er een probleem is praat hij er direct over en dat bespaart iedereen tijd. Hij is een eerlijk persoon! Ik ben niet verrast door zijn beslissing, ik voelde het aankomen. »

Joël Smets:Het is een beetje jammer om hem te zien stoppen, maar het is waar dat hij 31 jaar oud is, dat hij vijftien seizoenen in de GP reed. Hij heeft zijn goede jaren gehad, hij is een harde werker, ik denk dat hij een zeer goede carrière heeft gehad en veel rijders mogen jaloers zijn op zijn prestaties. 23 GP’s winnen is niet niets! Het is jammer dat hij nooit een titel heeft gewonnen, maar hij heeft een decennium lang voor het podium gevochten en dat is niet niks! »

Antonio Cairoli:Ik heb echt genoten van onze tweede reeks in Arco afgelopen zondag met Clément. Het was net als vijf of tien jaar geleden, toen we elk weekend samen vochten. Het was geweldig om hem weer te zien vechten voor de overwinning. Het is jammer dat hij volgend jaar niet bij ons zal zijn, maar ik wil hem echt feliciteren met zijn geweldige carrière, namens mijzelf en het team, en ik wens hem een goede toekomst toe. »

Jeffrey Herlings:Gefeliciteerd met je geweldige carrière! Je was een echte krijger, een vechter, altijd moeilijk te passeren. Elke keer als ik achter je aankwam, wist ik dat het moeilijk zou zijn! We hebben nooit echt met elkaar gepraat, maar ik heb een groot respect voor je. Geniet van het volgende hoofdstuk dat voor u opent. »

Mickael Pichon:Bravo Clément voor je fantastische carrière. De eerste keer dat ik je pad kruiste gaf je me een gekke inhalen in het Duitse kampioenschap, ik kende je niet en je had al indruk op me gemaakt. Natuurlijk had ik het laatste woord omdat je zo jong was, 17 jaar oud. Je zult een prachtige carrière hebben gehad, een prachtig palmares aan prestaties, een lang leven voor je en genieten van je kleine familie. »

Kevin Strijbos:Gefeliciteerd met je geweldige carrière! Blij dat je een aantal seizoenen lang een teamgenoot hebt gehad! We hadden een goede tijd, een goede lach, we hadden een aantal geweldige gevechten samen. Niets zal hetzelfde zijn zonder jou. »

Foto’s: Kawasaki racing Team