X

De carrière van Clement Desalle: een overzicht!

Eerder dit jaar kondigde onze landgenoot Clément Desalle zijn afscheid aan. Hij reed in Trentino, Italië zijn laatste MXGP race. De MX Panda zal niet meer te zien zijn op het hoogste niveau en daarom dit overzicht van zijn rijk gevulde loopbaan.

Desalle werd geboren op 19 mei 1989 en zou op zestienjarige leeftijd debuteren in de MX1-klasse. Dat deed hij voor het Duitse Kurz-Suzuki team. Het team komt in financieel zwaar water waardoor Desalle in 2008 verkast naar Inotec-Suzuki, ook van Duitse oorsprong. Daar weet hij voor het eerst enkele straffe resultaten neer te zetten maar helaas zal ook dit team er de brui aan geven.

Ondanks de aanbiedingen van de factoryteams van Suzuki, KTM en Kawasaki stapt Desalle naar het Belgische team LS Honda uit Lier. Hij weet al meteen een podiumplek te bemachtigen tijdens de eerste GP van 2009 in Faenza. Het is het jaar van de definitieve doorbraak want hij wint de GP van Tsjechië en Brazilië. Bovendien scoort hij nog vier extra podiumplaatsen en finisht als derde in het WK MX1. Alle ogen zijn nu gericht op de 20-jarige Belg.


Het is Sylvain Geboers die zijn stoute schoenen aantrekt en Clément uitkoopt bij LS Honda. De rest is geschiedenis want hij wint met het Suzuki team 17 GP’s verspreid over zes seizoenen. In 2011 gaat het mes tussen de tanden en bindt hij de strijd aan met Antonio Cairoli met als inzet de wereldtitel. De strijd is hevig en Desalle is minstens even sterk dan de Siciliaan maar helaas loopt hij een blessure op tijdens een BK-wedstrijd in Tongeren en moet de komende GP’s de pijn verbijten met een ontwrichte schouder. In Letland wordt hij tegen de vlakte gereden en valt opnieuw op zijn al geteisterde schouder waardoor de puntenkloof tussen hem en Cairoli alleen maar groter wordt. Cairoli pakt dat jaar uiteindelijk de titel maar hoe anders zou het kunnen geweest zijn zonder die pijnlijke schouder.

Na zes succesrijke jaren bij de broers Geboers zoekt Desalle andere oorden op en vindt een zitje bij het Kawasaki Racing Team (KRT). Hij valt er terug in de armen van zijn voormalige mecanicien Francois Lemariey van het LS Honda team. Ook in dit team weet hij een aantal GP’s te winnen maar eind dit jaar kondigde hij aan dat het steeds moeilijk werd om te genieten van het leven en racen in de MXGP. Hij voegde er nog fijntjes aan toe dat hij van het motorrijden houd en zeker nog zal te zien zijn op een crossmotor. Wat de toekomst wordt van Clément Desalle is nog niet duidelijk maar we hebben begrepen dat hij een aanbod om een seizoen AMA Nationals te rijden niet zal afslaan.

De snelle Belg was er een aantal keren erg dichtbij maar kon nooit een wereldtitel behalen. Hij werd vijf maal geselecteerd voor het Belgische team van de MXoN en won in een echte triller de Chamberlain Trophy in 2013 samen met Jeremy Van Horebeek en Ken de Dycker. Zijn duels met de groten der aarde gaan we nooit vergeten want wat waren die vlijmscherp, nooit versagend en een lust voor het oog. Desalle was een taaie om voorbij te gaan, hij kon zijn plaats verdedigen als geen ander. Vraag het maar aan zijn concurrenten, die deden het in hun broek met Desalle in hun buurt.

De gemeende knuffel van Cairoli aan Desalle in Trentino.

Palmares

2020: 7de WK MXGP
2019: 6de WK MXGP
2018: 3de WK MXGP
2017: 4de WK MXGP
2016: 8ste WK MXGP
2015: 10de WK MXGP
2014: 4de WK MXGP
2013: 2de WK MX1, Winnaar – Motocross of Nations
2012: 2de WK MX1, Tweede op Motocross of Nations
2011: 3de WK MX1
2010: 2de WK MX1, Tweede op Motocross of Nations
2009: 3de WK MX1, Belgisch Kampioen MX1 – Derde op Motocross of Nations
2008: 11de WK MX1, Tweede in het Duits kampioenschap MX1 (ADAC MX Masters)
2007: 20ste WK MX1, Vijfde in het Duits kampioenschap MX1 (ADAC MX Masters)
2006: 25ste WK MX1, Achtste in het Duits kampioenschap MX1 (ADAC MX Masters)
2005: 5de in het 125cc Junior WK & 9de in het EK 125cc
2004: Negende in het 125cc Frans Junior kampioenschap
2003: Negende in het 125cc Frans Cadet kampioenschap

Foto: BMB en archief