X

Motoklik haalt als Iers Motorsport Techbedrijf 300.000 € op

Motoklik, een Ierse start-up op het gebied van motorsporttechnologie, heeft €300.000 aan startkapitaal bijeengebracht van investeerders en Enterprise Ireland. Samen met het ondersteunen van de creatie van 10 functies, zal de financiering ook worden gebruikt om het commerciële ontwerp van het product te voltooien en het op de markt te brengen. 

Het bedrijf, dat in 2018 werd opgericht door Jens Köpke, een voormalig onderzoeks- en ontwikkelingsingenieur bij Bausch en Lomb, en winnaar van Ierland’s Best Young Entrepreneur-categorie, wil motorcrosser sneller en veiliger maken door hun ophangingsafstelling te verbeteren. Jens racet al meer dan 20 jaar met off-road motorfietsen. In 2016 verwondde hij zichzelf bij een crash die werd veroorzaakt door een verkeerde ophangingsafstelling. Als gevolg hiervan kwam hij op het idee om Motoklik op te richten.

Motoklik’s product heeft als doel om de noodzaak voor rijders om te vertrouwen op het “gevoel” van hun vering setup te verminderen. Naar schatting 90% van de racers rapporteren problemen met hun vering setup, zoals te stijf of te zacht, maar het ontbreekt aan gegevens over wat de oorzaak en omvang van het probleem is. Motoklik heeft een cloud-gebaseerd Artificial Intelligence en Machine Learning platform ontwikkeld in samenwerking met de European Space Agency. Via een mobiele app wordt het gekoppeld aan een in eigen huis ontwikkeld systeem voor het monitoren van de ophangingspositie van motorfietsen, dat racers en raceteams voorziet van informatie over de beste ophangingsafstelling voor de huidige circuitomstandigheden.

De heer Köpke zei dat de investering Motoklik in staat zal stellen om te profiteren van de bloeiende off-road motorsector en om te bewijzen dat de technologie werkt in een van ‘s werelds zwaarste omgevingen. “Motoklik is een baanbrekend product in de motorsport,” zegt de heer Köpke. “Waar voorheen data-acquisitie en -beheer alleen was weggelegd voor top-end raceteams, kan ons AI- en Machine Learning-systeem nu teams en racers op elk niveau helpen om de beste afstelling te vinden, zodat ze zich maar op één ding kunnen concentreren – Winnen!

Niall McEvoy, Manager HPSU van Enterprise Ireland, verwelkomde de aankondiging van de financiering en zei: “We zijn er trots op dat we Motoklik’s fondsenwerving ondersteunen om de komende paar jaar 10 banen met een hoge toegevoegde waarde in Kilkenny te creëren. Motoklik heeft een licht, betaalbaar, robuust systeem ontwikkeld om de beweging van de ophanging te meten voor motorfietsen.  Jens Köpke is gepassioneerd door motorracen en zijn eigen ervaring dreef hem om geavanceerde technologie te gebruiken om ervoor te zorgen dat de sport veiliger wordt.  Dit is een belangrijke ontwikkeling voor Motoklik en we kijken ernaar uit om met Jens en zijn team samen te werken aan de internationalisering van dit innovatieve aanbod op deze spannende onderneming.”

Motoklik is een door ESA BIC (Business Incubation Centre) Ierland ondersteund klantbedrijf. Peter Finnegan, manager van het ESA Space Solutions Centre Ireland, verklaarde: “Motoklik is een interessant voorbeeld van een ander Iers bedrijf dat aardobservatiegegevens gebruikt om zijn productaanbod te verbeteren. Het innovatieve gebruik van technologie door het bedrijf om een probleem aan te pakken waarmee motorsportliefhebbers worden geconfronteerd, is wereldwijd toepasbaar.” De nieuwe investering wordt geleid door een aantal lokale investeerders en Enterprise Ireland, naast verdere financiering via het Europees Ruimteagentschap. Als onderdeel van het proces zal Michael Kilcommons, voormalig CFO van Merlyn Showering, toetreden tot de raad van bestuur. Je kan Jens Köpke contacteren via 086-16111189 of jens@motoklik.com

Nieuwsgierig over dit innovatief product? Lees hier een eerder artikel over Motoklik.

Foto’s: Motoklik