X

MX-masterplan in werking, invoering betaalsysteem uitgesteld

Beste motorsporter,

Na een lange aanloop valt komende donderdag het startschot voor het MX-masterplan. We gaan vanaf dit seizoen stappen zetten met legalisering, veiligheid en duurzaamheid bij motocrosscircuits door het land. Welke clubs dit in eerste instantie zullen zijn, wordt momenteel door een expertgroep uitgewerkt.

Het plan is noodzakelijk om, voor jou als rijder, een uitgebreid netwerk van circuits in Nederland te behouden. Door klimaatdoelstellingen, veiligheidseisen, moeizame vergunningstrajecten en de afname van draagvlak (‘het is herrie!’) wordt het steeds moeilijker en duurder om als motocrosscircuit het hoofd boven water te houden. Nu investeren in de drie pijlers van het MX-masterplan (legalisatie, veiligheid en duurzaamheid) is daarom essentieel, voor het te laat is.

Voorlopig geen betaalsysteem
De clubs en KNMV gaan aan de slag, maar kunnen dit niet alleen betalen. Als licentiehouder zou je daarom via de KNMV-app een bijdrage van twee euro per vrije training op een crosscircuit gaan voldoen. De invoering van dit betaalsysteem per vrije training gaat voor nu echter niet door.

De bijdrage via de app zorgde de afgelopen dagen voor een toename in vragen en zorgen over de uitvoering ervan. Dit willen we niet negeren. We zetten immers als crosswereld een langlopend plan op met een belangrijk doel. Dan kan het niet zo zijn dat één van de ingezette middelen op veel weerstand stuit.

Tekentafel
Dit neemt niet weg dat het masterplan, linksom of rechtsom, wél gefinancierd moet worden. Voor de financiering gaan we samen terug naar de tekentafel. KNMV wil daarvoor dit voorjaar (als het weer mag) fysieke bijeenkomsten met clubs organiseren. In de voorbereiding daarop word ook jij, als licentiehouder, geraadpleegd.

Ondertussen gaat de daadwerkelijke uitvoering van het MX-masterplan vanaf donderdag gewoon van start. Over hoe belangrijk dat is, is immers geen twijfel. En wachten is geen optie: doen we NX, dan verdwijnt MX!

KNMV houdt je op de hoogte over wat er de komende tijd in gang wordt gezet en bij welke clubs. Graag benadrukken we, zoals altijd, dat alle vragen, ideeën, opmerkingen en andere input voor het MX-masterplan van harte welkom zijn via sport@knmv.nl.

Met vriendelijke groet,
Camiel van Berkesteijn
Sporttechnisch manager

Foto: #NiekFotografie