X

ISDE: Degelijke start voor Team België

De eerste dag van de International Six Days Enduro zit er op. Sensationeel was die niet maar dat neemt niet weg dat de Belgen degelijk van start gingen! Onder aanvoering van Erik Willems staat Team Belgium momenteel 11de op een zucht van de 10de (Finland). Team Nederland is voorlopig 15de. Klik hier voor de volledige uitslagen.

Op 20 deelnemende landen hebben de Belgen dus zeker kans om de top-10 te halen. Voor Willems was het in ieder geval een stevige opsteker aangezien de Husqvarna Belgium rijder na de Zweedse EnduroGP flink ziek was geweest.

Het hoge niveau dat hij haalde bij de vorige ISDE zat er vandaag nog niet in maar met ‘n 38ste plek in de scratch wist Erik zich toch te onderscheiden. Een veelbelovende start dus voor Willems die best nog progressie kan boeken de volgende dagen.

Elk detail telt

Ook ‘Six Days’ Rookie Dietger Damiaens (foto boven) ging prima van start. In de eerste twee proeven draaide hij rond de 45ste tijd. Hoewel Dietger later op de dag misschien de prijs betaalde voor een slechte bandenkeuze -te zacht gezien de omstandigheden- zit er zeker nog rek op. In de scratch vinden we de getalenteerde Limburger op P50.

In het Nederlandse team trekt de ervaren Thierry Pittens de kar. Pittens liet een knappe 64ste tijd optekenen in de eerste crosstest en viel eigenlijk alleen in de eerste endurotest van de dag een beetje uit de toon. Finaal werd hij echter beloond met een keurige P67 in de scratch. Ook E1 rijder Tommie Jochens (foto onder) en Max Schwarte haalden de top-100, respectievelijk als 86ste en 97ste.

Daan Bruijsten (P72 in de scratch) kwam beter in zijn ritme naarmate de dag vorderde wat het Nederlandse team mooie perspectieven biedt om de volgende dagen op te klimmen. En het moet gezegd, de latere starts van de laaglanders speelden qua stofvorming niet meteen in hun kaart!

Lievens de vliegende rookie

Wat ons betreft was die andere Junior rookie Henson Lievens (GasGas Belux) de verrassing van de dag. Henson (foto onder) wist niet zo goed waar hij zich aan moest verwachten ondermeer wat betreft het sleutelwerk onder tijdsdruk maar stuurde zijn GasGas toch naar een puike P80. En Lievens kan zeker groeien in deze wedstrijd.

Samen met zijn teamgenoten Mika Vanderheyden, gekwetst aan de enkel, en Dante Nijs staan het Belgische Junior World Trophy 12de in de slipstream van… Jawel Team Nederland (Mike Bokslag, Marc Zomer, Jarno Zandbergen)! Bokslag  was hier de beste man, hij staat na dag één 81ste.


Hoe deze dag ook verliep, er kan nog heel veel gebeuren en er staan nog ontzettend veel kilometers op het programma!

Tekst: Tom Jacobs
Foto’s: Dina Damiaens