X

MXGP overweegt plan-B kalender

De 2021 WK kalender onderging al tal van wijzigingen. Recent kwamen daar de annulaties van de Zweedse en Finse GP’s bij, terwijl de GP van Letland al eerder was verschoven. Door de impact van de Covid-19 crisis is het voor MXGP promotor Infront Motor Racing dan ook dansen op een slappe koord om de kalender tot een goed eind te brengen.

Internationaal reizen, quarantaine beleid en nieuwe Covid-19 varianten die de kop op steken, de variabelen die zich laten voelen, maken het voor Infront bijzonder lastig om de wedstrijden af te werken zoals gepland. Het spreekt voor zich dat ook bijkomende frustraties en kosten met zich mee brengt.

Zo wordt er op dit moment volop gespeculeerd over de stabiliteit van de GP van Portugal eind oktober en de drie overzeese-wedstrijden in Argentinië, Indonesië en Bali in november en december. Hoewel die wedstrijden nog vrij ver af zijn en sommige landen wél versoepelen, lijkt het er op dat MXGP twee of drie rondes zal afwerken op dezelfde locaties. Vorig jaar werd naar dezelfde maatregel gegrepen om tot het gewenste aantal wedstrijden te komen.

De eerste “double-header” zal de GP van Turkije zijn in Afyonkarahisar op 5 september gevolgd door de GP van ‘Afyon’ op dezelfde locatie drie dagen later. Daarmee zou de kaap van 9 WK rondes gerond worden. Infront gaf aan dat ze nog steeds hopen dat ze ‘n groot deel van de bestaande kalender na Turkije kunnen afwerken zoals voorzien.  In die planning staan: Sardinië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië voordat het kampioenschap aan de laatste drie overzeese races begint. Toch is het waarschijnlijk dat de GP van Trentino in Pietramurata in Noord-Italië op 31 september opnieuw meer dan één ronde zal organiseren.


“Voor Trentino overwegen we om het aantal races te verhogen,” zei Infront Motor Racing CEO David Luongo in een exclusief gesprek. “Voor de andere locaties richten we ons nog steeds op ‘Plan A’, maar we moeten omgaan met de regels die door regeringen worden opgelegd  en we moeten van week tot week evalueren. Zo kwam de uitspraak van de Finse regering pas vorige week. Vanaf 26 augustus is het in Finland alleen mogelijk im evenementen te houden met 50 mensen. Dat was onmogelijk voor een GP.”

“We zijn afhankelijk van de beslissingen van de overheid,” onderstreepte Luongo, “zowel voor beperkingen op openbare bijeenkomsten als voor de quarantaine-regels die gelden in de MXGP-paddock. “Het is waarschijnlijk dat we nog enkele wijzigingen zullen hebben voor het einde van het seizoen, maar we zullen er alles aan doen om 19 evenementen te hebben. Het belangrijkste is om een fatsoenlijk seizoen te hebben met een titel die waarde heeft. Dat is dezelfde missie waar we nu al bijna twee jaar mee bezig zijn.”

Tekst: Adam Wheeler, Tom Jacobs
Foto’s: Ray Archer, archief