X

Pauls Jonass wil kloof met top-5 dichten

Samo Vidic / Red Bull Content Pool

Twee nul scores wegen weliswaar zwaar door toch prijkt Pauls Jonass (Standing Construct GasGas Factory Racing) netjes 7de in de MXGP tussenstand. Met een welverdiend podium in de Belgische GP stak de ex-MX2 wereldkampioen voor het eerst zijn neus weer aan het venster. Lommel was Jonass’ eerste trofee in bijna twee jaar nadat hij bijna het volledige 2020 seizoen miste vanwege een rugblessure.

Na Glenn Coldenhoff vorig jaar is de Let de eerste GasGas rijder die het podium haalde. In de felbevochten GP van Vlaanderen was Pauls Jonass met een 4-2 score goed voor de derde plaats.
Niet zijn eerste podium in de MXGP want in 2019 scoorde de Red Bull rijder 3 podiums. Het was in België daarentegen wel voor het eerst in lange tijd dat Pauls een manche leidde.


“Het was cool om het podium te halen in mijn tweede ‘thuis’ GP en tijdens de thuis GP voor mijn team. In de week voor Lommel hadden we veel aan mijn start gewerkt. Veel mensen zagen al wel dat mijn snelheid dit jaar oké is maar dat ik te veel liet liggen in de start. De concurrentie in de MXGP is zwaar als je dan geen goede start hebt, is het gewoon heel moeilijk om terug te komen en het podium te halen.” 

De 24-jarige ex-jeugdwereldkampioen heeft de nummer 6 in de stand, Jeremy Seewer, scherp in het vizier. Doordat hij in Rusland en Tsjechië telkens één reeks niet scoorde, moet hij nu wel in de achtervolging. “Het gaat steeds een beetje beter om constant te scoren. Jammer van die enkele DNF’s die wel doorwegen maar tot dusver ben ik redelijk tevreden.”


In 2019 mocht Jonass de Rookie of the Year award ophalen. Hij eindigde het seizoen uiteindelijk als zesde op enkele punten van Arnaud Tonus. Na blessureleed in 2020 moest hij  Rockstar Energy IceOne Husqvarna plaats ruimen voor Thomas Kjer Olsen. Door zijn contract met de KTM groep vond hij alsnog een onderkomen bij de Belgische Standing Construct GasGas formatie. “Het team geloofde rotsvast in mij en gaven me de kansen om terug aan te sloten bij de top. Iedereen in het ream werkt keihard, daarom kon ik ook niet anders dan het podium in Lommel aan hen opdragen.”

Door de succesvolle GP in Lommel trok Jonass met vertrouwen naar zijn échte thuis GP in Kegums. “Het liep niet zoals ik had gehoopt maar dat is soms hoe het loopt. In de eerste manche duurde het wat lang vooraleer ik in de flow kwam en ik eindigde zesde. De tweede reeks was een crashfestival! Ik kam al in de start ten val, enkele ronden later werd ik onderuit gereden door een andere rijder en dan kwam ik nog een derde keer ten val. Op die manier gaat het natuurlijk niet lukken,” analyseert Pauls eerlijk. “Oké Letland was moeilijk maar er zijn nog veel manches te gaan. Ik denk dat we er na de break weer kunnen staan zodat ik in Turkije kan vechten voor een podiumplaats.”

Tekst: Adam Wheeler, Tom Jacobs
Foto’s:  Red Bull contentpool/Samo Vidic, shotbyBavo, JP Acevedo