Valentino Rossi stopt ermee!

Valentino Rossi stopt ermee!
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Nee, Valentino Rossi (Petronas Yamaha SRT) is geen motorcrosser. Dat de 42-jarige MotoGP superster zonet meedeelde dat hij de helm aan de wilgen hangt aan het einde van het seizoen is desondanks een memorabele gebeurtenis. Misschien wel zo’n “Waar was jij toen” momentje…

De reden waarom Rossi zoveel mensen wist te raken zijn talrijk. Vale was in totaal goed voor negen wereldtitels -net zoals Tony Cairoli dus- en overspande verschillende generaties. Hij begon in het WK 125cc in 1996 en was zelfs vorig jaar in zijn laatste seizoen voor het Yamaha fabrieksteam nog goed voor een podium.


Net zoals zijn landgenoot Cairoli oversteeg Rossi zijn sport als geen ander. Zijn sympathieke uitstraling, gevoel voor stijl en humor maakten van hem een superster. In zijn zog groeide de MotoGP uit tot een wereldwijd begrip. In de hoogdagen van Rossi-mania, 2004 & 2005, reed ook ene Stefan Everts voor Yamaha. Het merk met de gekruiste stemvorken bracht beide superkampioenen bij elkaar (foto boven). Op een weinig succesvolle uitstapje naar Ducati na, 2011/2011, reed Valentino Rossi sinds 2004 op Yamaha. Net zo bekend als de associatie met Yamaha was zijn ‘persoonlijke brand’. De typische gele AGV helmen uitgevoerd door designgoeroe Aldo Drudi en een merchandising catalogus waar menig voetbalclub een puntje aan kan zuigen. Een goudmijn is nog zacht uitgedrukt.

Toen hij eind 2003 het machtige Honda verliet voor uitdager Yamaha ging een schokgolf door de paddock. Dat hij ook nog eens succes boekte op de Yamaha M1 maakte zijn legende des te groter. In tegenstelling tot veel van de andere wegracetoppers (Marc Marquez, Jack Miller, Cal Crutchlow, Andrea Dovizioso, Jonathan Rea, Scott Redding) zat de flamboyante Italiaan erg vaak op de crossmotor maar dan vooral om te trainen op dirt track. Onder andere Chad Reed ging Valentino op zoeken Rossi’s befaamde VR46 Motor Ranch in Tavullia. Check deze video over het hoe en waarom van zijn training op onverhard.

LEES MEER  VIDEO: Behind the Gate Episode 9

De laatste jaren was Rossi al nadrukkelijk bezig met zijn eigen Sky Racing Team by VR46. Gedurende bijna zijn hele carrière doken nu en dan echter speculaties op over een overstap naar de autosport. Het race-icoon testte zo enkele keren met een Ferrari  F1. In 2006 was hij zelfs rapper dan o.a. Mark Webber en David Coulthard in zo’n test en hij dook in het WK Rally, de WRC op. In de Monza Rally Show nam Rossi het overigens geregeld op tegen zijn vriend Cairoli!

Na 25 jaar en 115 GP zeges is het nu dus helemaal op voor VR46 . Dat viel op voor wie de legende aan het werk zag dit én vorig seizoen. Eigenlijk reed Valentino rond als een schaduw van zichzelf. Wat gezien zijn leeftijd absoluut geen schande is.

Toch leek het er nog even op dat Rossi als onderdeel van een mega-deal met de nieuwe VR46 teamsponsor Aramco ook in 2022 nog zou racen. Zo ver zal het dus niet komen. “Dit is een triest moment,” zei hij in de persconferentie voorafgaand aan de GP van Oostenrijk. ”  Volgend jaar zal ik niet meer racen. Mijn leven zal volgend jaar veranderen. Maar het was geweldig, ik heb er erg van genoten, het is een lange, lange reis geweest en het was echt, echt leuk. Ik was 25, 26 jaar lang in het Wereldkampioenschap, dus het was geweldig. En ik heb onvergetelijke momenten beleefd met iedereen met wie ik heb samengewerkt.”

Tekst: Redactie
Foto:
Yamaha Racing/Milagro

Uw reacties

Ook te lezen

 • Voorbeschouwing: FIM WK Jeugd in Heerde

  Voorbeschouwing: FIM WK Jeugd in Heerde

  Het grootste junior motocross evenement ter wereld komt dit weekend naar Nederland. De beste jeugdcrossers van de hele wereld gaan het tegen elkaar opnemen tijdens het FIM Junior Wereldkampioenschap (WJMX) …
 • Interview Davide Guarneri, Fantic MX coördinator

  Interview Davide Guarneri, Fantic MX coördinator

  Davide Guarneri (39) heeft zijn naam verdiend in de MX & enduro geschiedenis dankzij ’n lange en veelzijdige carrière op topniveau. Met 2 GP overwinningen, 6 MX of Nations deelnames, …
 • Wie werden er in het verleden wereldkampioen jeugd?

  Wie werden er in het verleden wereldkampioen jeugd?

  Dit weekend is het FIM Junior World Championship te gast op het circuit van Heerde. Jeffrey Herlings is de eerste Nederlander die een wereldtitel bij de jeugd wist te veroveren. …
 • Nieuw van Fly: de F-16 Kryptec outfit voor off-road

  Nieuw van Fly: de F-16 Kryptec outfit voor off-road

  Nieuw in de FLY 2024-collectie: de F-16 Kryptec outfit voor het onverharde werk. De door Bihr gedistribueerde FLY F-16 Kryptec-set is ontworpen voor een optimale pasvorm, dagelijks gebruiksgemak en een …