ISDE: Titel voor Italië, België 9de!

ISDE: Titel voor Italië, België 9de!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Eigenlijk kon de eindzege het Italiaanse team niet meer ontsnappen. De afsluitende crossproef was dan ook een verplicht nummer voor het Italiaanse viertal. Zij halen het met overmacht op Spanje en de VS. In extremis sleepte het Belgische team nog wel de negende plaats uit de brand, Nederland blijft 14de.

De eerste ISDE zege van de squadra azzura sinds 2007(!) in Chili deed duidelijk deugd. Eigenlijk kwamen Andrea Verona, Davide Guarneri, Thomas Oldrati en Matteo Cavallo de hele week nooit in de problemen. In de typische harde en stofferige Italiaanse omstandigheden stak het thuisteam er simpelweg met kop en schouders bovenuit.


De Amerikaanse Junior World Trophy rijder Dante Olivieira (foto boven) ontpopte zich tot dé uitblinker van de crosstest op de Crossodromo Valle Scrivia in Cassano Spinola. De Californiër stuurde zijn KTM 450XC-F naar de zege. Met Josep Garcia als tweede en de Canadees Tyler Medaglia als derde waren heel wat usual suspects voorin te vinden. Jaume Betriu en Ryan Sipes maakten de top-5 compleet.

Van Belgische zijde werkten zowel Erik Willems als Dietger Damiaens een mooie crosstest af. Willems kwam als 6de in de E2 over de meet en zette zo de 10de scratch tijd neer! Dietger Damiaens was 8ste in de E3, waarmee hij goed was voor een 30ste tijd in de scratch.

Kort genoteerd

 • Hoewel Andrea Verona (GasGas) zeker de handschoen opnam was Josep Garcia (Red Bull KTM) té sterk in de ISDE scratch, het individuele algemeen klassement. De Spanjaard is dan ook meer dan verdiend de individuele winnaar van de 95ste Six Days. De Zweed Mikael Persson eindigt verrassend derde in de scratch.
 • Ook in de Junior Trophy mochten de Italianen vieren. Zij haalden het voor Frankrijk en Zweden. Het Nederlandse Junior Team (Mike Boklag, Jarno Zandbergen, Marc Zomer) sluit deze ISDE af als 7de. De Belgen strandden op P9 met Henson Lievens, Dante Nijs en Mika Vanderheyden
 • Tommie Jochems en Mike Bokslag stalen de show in hun “manche” waarin ze één en twee werden voor de Duitser Florian Gorner.
 • Voor Henson Lievens eindigde een sterke Six Days debuut in mineur. De GasGas rijder schoot in de start van zijn manche weg als een raket maar raakte in de tweede bocht het achterwiel van Sipes en ging onderuit. Achteropkomende rijders konden Henson niet meer ontwijken waardoor de ex-MCLB rijder zijn knie kwetste. Zelf vreesde Lievens voor gescheurde kruisbanden. We wensen hem in ieder geval een spoedig herstel!
 • Als het even mee zit, ontvangt Lievens wel de gouden medaille. Die gouden plak krijg je als je aankomt binnen de tijdslimiet van 10% ten opzichte van de winnaar in jouw klasse. Willems en Damians behaalden alvast wél goud.

 • In de scratch vinden we Erik Willems terug op P38, net na Sherco fabrieksrijder Rui Gonçalves. ISDE rookie Dietger Damiaens kan zeker tevreden terugblikken op zijn eerste zesdaagse. Hij staat als 44ste geklasseerd voor Kade Tinkler-Walker die je misschien wel kent van de Dutch Supercross!
 • Iets verderop in de scratch de Nederlandse toppers: Thierry Pittens (P54) en Daan Bruijsten (P57)
 • Eveneens in de top-100 van de scratch: Gauthier Lillo (P69), Mike Bokslag (P77), Tommie Jochems (P78), Henson Lievens (P80), Marc Zomer (P91), Dante Nijs (P94), Jarno Zandbergen (P99)
 • Bij de dames klaarden de Amerikanen de klus met Groot-Brittannië en Spanje als tweede en derde.
 • De razendsnelle Brandy Richards won ook vandaag opnieuw bij de vrouwen. Zij staat in de scratch op een schitterende 48ste plek. Respect!
 • Wereldkampioene Jane Daniels was de eerste “EnduroGP dame” in de scratch voor de Spaanse Mireia Badia

 

Tekst: Tom Jacobs
Foto’s: Dina Damiaens

Uw reacties

Ook te lezen