X

Wie houdt Nederland van de MXoN titel?

Dit weekend staat in Mantova de Motocross of Nations op het programma. De traditionele afsluiter van het seizoen, staat door de invloed van de COVID19 crisis echter nu midden tussen de GP wedstrijden ingepland. Door de afwezigheid van enkele toplanden en -rijders is de hype weliswaar minder maar de MX der Naties blijft ‘n unieke afspraak!

Het ontbreken van het Amerikaanse team en andere AMA piloten zoals Jett en Hunter Lawrence (Australië), Ken Roczen (Duitsland), Max Anstie en Dean Wilson (Groot-Brittannië), Dylan Ferrandis en Marvin Musquin (Frankrijk) wierpen in de aanloop hun schaduw over deze editie. Musquin zou eerst wel deelnemen maar uiteindelijk gooide een COVID19 besmetting roet in het eten. De voormalige wereldkampioen verkeerde niet meer in optimale conditie om de MXoN te betwisten.

Hebben de afwezigen ongelijk?

Naast deze overzeese smaakmakers ontbreken ook WK toppers als Romain Febvre, Maxime Renaux en Thibault Benistant (Frankrijk), Jorge Prado (Spanje), Jeremy Seewer (Zwitserland), Tim Gajser (Slovenië), Jago Geerts (België)… Met andere woorden piloten die nog heel wat op het spel hebben staan in het WK, en die een blessure kunnen missen. Dat Gajser -In tegenstelling tot zijn titelrivalen Jeffrey Herlings en Tony Cairoli- van een wedstrijdvrij weekend geniet, komt ‘m na zijn sleutelbeenbreuk prima uit.

WK leider Herlings maakt zich schijnbaar geen zorgen over mogelijke blessures. Team Nederland is na winst in 2019 in Assen -in 2020 werd er géén MXoN verreden- titelverdediger en opnieuw torenhoog favoriet. Naast Herlings tekent ook Glenn “MXoN Badass” Coldenhoff (foto onder) present in Mantova. Coldenhoff liet al meermaals zien dat hij op de Naties net iets meer kan. Zo won hij in 2018 zijn beide manches in Red Bud. Deze stunt deed hij in 2019 over, maar dat dan voor eigen publiek in Assen. F&H Kawasaki rijder Roan van de Moosdijk mag met twee jaar vertraging zijn debuut malen voor het Nederlandse team in de MX2.


De laatste stunt van Cairoli?

Ook thuisfavoritet Tony Cairoli had zichzelf al geëngageerd voor het Italiaanse team, toen hij nog volop in de running was voor de wereldtitel. Na de zware crash in Riola Sardo waren er echter twijfels gerezen. De Siciliaan blijft echter op post voor de MXoN in eigen land. Een opmerkelijke keuze want een extra weekend rust in de aanloop naar de Duitse MXGP zou hem het leven veel makkelijker maken. Bovendien zou niemand het ‘m kwalijk nemen om voor het WK te kiezen.

Als motocrossfan zou je stiekem hopen een zege van TC222, Mattia Guadagnini (MX2) en Alessandro Lupino (Open). Om meerdere redenen trouwens. Zo viert de Italiaanse federatie zijn 110-jarig bestaan. Daarnaast zou een overwinning in de “Motocross of Nations” het palmares van Tony Cairoli, vervolledigen. De Red Bull KTM rijder heeft 9 wereldtitels en 2 Europese Supercrosstitels op zijn actief, alleen de MXoN ontbreken nog op zijn erelijst.
Na topfavoriet Nederland is Italië shaduwfavoriet. Als iemand de handschoen zal moeten opnemen, dan zijn het de Italianen.

Ook Groot-Brittannië en Frankrijk kunnen aanspraak maken op de titel van schaduwfavoriet. De Britten kunnen rekenen op Ben Watson (MXGP klasse), Conrad Mewse (MX2 Klasse) en Shaun Simpson (Open Klasse). Op de zanderige ondergrond van Mantova, kunnen alle drie deze kornuiten goed uit de voeten. Daardoor zou Groot-Brtittannië, derde in 2019, wel eens dicht bij het podium kunnen eindigen.


Door het afzeggen van Marvin Musquin, zal Benoit Paturel (SR Honda Motoblouz) voor Frankrijk in de MXGP klasse uitkomen. Paturel kent door gezondheidsprobleemen een moeizaam seizoen. Hij kwam afgelopen weekend in Riola Sardo éénmaal tot scoren met een elfde plaats. MX2 wereldkampioen Tom Vialle keerde na een handblessure daarentegen ijzersterk terug. Van de laatste 6 verreden reeksen won Vialle er 4. MX2 rijder Mathys Boisramé zal komend weekend zijn debuut maken op de 450 in de Open klasse.

De F&H Kawasaki piloot kent een wisselvallig seizoen, en moet volgend seizoen naar de MXGP of naar een ander kampioenschap. Het zou ons dus niet verbazen moest een enorm gemotiveerde Boisramé zijn wil laten zien. Daarvoor is de MXoN natuurlijk de perfecte plaats!

Kan Team Belgium verrassen?

Het Belgische team ziet er na het pensioen van Clément Desalle en het afhaken van Jago Geerts en Jeremy Van Horebeek helemaal anders uit dan de voorgaande jaren. Johan Boonen heeft de kaart van de jeugd getrokken en komt in Mantova aan de start met Cyril Genot in de MXGP klasse. De 22-jarige Cyril Genot is een echte zandhaas en zou zich normaal perfect thuis moeten voelen op de baan in Mantova.


Zijn landgenoot en teamgenoot voor het weekend, de 17-jarige Liam Everts (MX2 Klasse) kende afgelopen weekend een goed MX2 WK debuut met een zestiende en elfde plaats. In de Open klasse zal de 25-jarige Brent Van Doninck de honneurs voor België waarnemen. De man uit Herentals staat momenteel als 16de in de MXGP WK stand. Voor dit drietal is het voornamelijk een punt dat ze moeten genieten dat ze hun kunnen en waarde mogen tonen op het grootste podium dat het motocross heeft, namelijk de “Motocross of Nations”. Misschien kunnen ze zelfs verrassen zoals het “B-drietal”: Peter Iven, Manuel Priem en Danny Theybers die in 2002, in een toen ontwrichte editie van de MXoN, knap tweede warden

Naast de bespreking van deze traditionele teams, leert een blik op het deelnemersveld ons dat in deze editie zonder “Team Amerika”, Europese AMA Toppers en zelfs enkele WK toppers dat er toch nog heel wat kwaliteit aan de start zal staan. Eén team dat kan rekenen op drie piloten van niveau is team Denemarken die Thomas-Kjer Olsen in de MXGP klasse hebben, Mikkel Haarup in de MX2 klasse en de verrassing van afgelopen weekend in de Italiaanse duinen in de Open klasse: Bastian Bøgh Damm.


Outsiders en underdogs

Nog een team dat we niet mogen vergeten zijn de Duitsers die Max Nagl van stal halen om in de Open klasse uit te komen. In de MX2 klasse kan “Der Mannschaft” rekenen op Simon Längenfelder, de twaalfde uit het MX2 WK en in de MXGP klasse zal de JM Racing piloot Henry Jacobi starten.

Dit is net zoals de Denen ook een sterk team in de breedte. Zet daarbij mogelijks nog de Noren: Hakon Fredriksen (MXGP klasse), Kevin Horgmo (MX2 klasse) en Sander Agard-Michelsen (Open klasse) en de Esten: Gert Krestinov (MXGP klasse), Jorgen-Matthias Talviku (MX2 Klasse) en Harri Kullas (Open klasse), die in het zand van Assen goed waren voor de vierde plaats en we kunnen zonder twijfel weer aftellen naar een interessante wedstrijd.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven
Foto’s: Gino Maes, ADAC,