X

Mulders/de Laat en van den Heuij/van den Heuij op titelkoers

Frank Mulders/Lars de Laat hebben in Bergharen opnieuw de zege behaald in de klasse zijspan inters. Het duo wist beide manches te winnen. Met deze zege is de strijd om de Nederlandse titel in deze klasse ook vrijwel beslist. Patrick Greup/Marc van Deutekom zou nog in de bruto-tussenstand boven Mulders/de Laat kunnen komen, maar dan zal de aftrek van de twee slechte manches ervoor zorgen dat zij in de netto-eindstand weer terugzakken naar de tweede plaats. De enigste manier waarop Greup/Deutekom de Nederlands titel alsnog zouden kunnen grijpen is via een diskwalificatie van Mulders/de Laat tijdens de wedstrijd van 31 oktober in Meijel. De tweede plaats was voor het Jimmy Vaes/Jimmy Horyon met tweemaal de tweede plaats in de manches. Hiermee voorkwamen zij een een-tweetje voor MC De Zandduivels tijdens hun thuiswedstrijd, want het was Patrick Greup/Marc van Deutekom die tweemaal de derde plaats behaalden en derde werden in het dagklassement.

Bij de nationalen ging de zege Björn van den Heuij/Sten van den Heuij met tweemaal de eerste plaats in de manches. Hiermee geldt eigenlijk hetzelfde in deze klasse als bij de inters. De Nederlands Titel in deze klasse lijkt hiermee vergeven. Van den Heuij/van den Heuij zouden in de laatste wedstrijd tweemaal een nulscore moeten behalen en Max Bevers/Tayim Kaethoven zouden dan beide manches moeten winnen tijdens de laatste wedstrijd in Meijel of van den Heuij/van den Heuij zouden tegen een diskwalificatie aan moeten lopen. Zo niet dan is de titel voor van den Heuij/van den Heuij. De tweede plaats was voor Bevers/Kaethoven met tweemaal de tweede plaats in de manches. Leopold Lenaerts(Bel)/Sebastiaan Lenaerts(Bel) maakten in deze klasse het erepodium compleet met tweemaal de derde plaats in de manches.

Eerste manche
Bram van Dijk/Dirk van Dijk pakten de holeshot voor Mulders/de Laat, Davy Ebben/Noah Kuijpers, Greup/van Deutekom, Vaes/Horyon en Rob van Kruijsbergen/Sem Goossens. De eerste ronde werd er een die veel bewogen was. Van Dijk/’van Dijk gingen over de kop eraf en even verder kwamen verschillende combinaties vast te staan in een bocht. Van Dijk/van Dijk stapten weer op hun zijspan op een vijfde plaats. Ondertussen waren het Vaes/Horyon die de tweede plaats overnamenen ook Greup/van Deutekom waren voorbijgegaan aan Ebben/Kuijper. In de volgende ronde viel Vaes/Horyon stil en viel terug naar de vierde plaats. Ebben/Kuijpers werd hierna weer snel ingehaald om als derde door te komen. Dit alles gebeurde achter de rug van Mulders/de Laat die inmiddels al een ruime voorsprong hadden. Halverwege de manche gingen Vaes/Horyon opnieuw voorbij aan Greup/van Deutekom. Het gat naar Mulders/de Laat was inmiddels al te groot en Mulders/de Laat wonnen dan ook de manche. Een twintig seconden daarachter was de tweede plaats voor Vaes/Horyon met aan hun achterwiel Greup/van Deutekom. Ver daarachter kwamen Ebben/Kuijpers als vierde aan de meet. De vijfde plaats ging naar Frans van Rooij/Haske Maas doordat van Dijk/van Dijk de manche hadden verlaten door de gevolgen van de koprol.
Bij de nationalen ging de manchezege naar van den Heuij/van den Heuij. Bevers/Kaethoven lagen gedurende de manche lange tijd op de koppositie, maar moesten aan de finish tevreden zijn met de tweede plaats. Lenaerts/Lenaerts wisten in de manche tot tweemaal de koppositie te bemachtigen, maar moesten de voorste twee uiteindelijk weer ver voor zich dulden.

Tweede manche
De strijd in de tweede manche was snel gestreden. Mulders/de Laat hadden de kopstart voor Ebben/Kuijpers, Vaes/Horyon, Greup/van Deutekom en van Rooij/Maas. In de eerste ronde gingen Vaes?Horyon voorbij aan Ebben/Kuijpers en in de volgende ronden moesten zij ook Greup/van Deutekom voor laten. Vaes/Horyon leken motorproblemen te krijgen en hiervan profiteerde Greup/van Deutekom door de tweede plaats over te nemen Ondertussen hadden van den Heuij/van den Heuij de vijfde plaats overgenomen. Vaes/Horyon herstelden zich echter snel en ging opnieuw voorbij aan Greup/van Deutekom. Hiermee was de strijd in de manche gestreden en werden de onderlinge verschillen alleen maar groter.
Bij de nationalen was de strijd ook niet echt spannend te noemen. Van den Heuij/van den Heuij waren nu veel te sterk en wonnen de manche op ruime achterstand gevolgd door Bevers/Kaethoven. Lenaerts/Lenaerts gingen ne tweederde van de manche voorbij aan van Loosbroek/van Loosbroek om opnieuw als derde de finishvlag te zien.

Eerste manche:
1. Mulders/de Laat, 2. Vaes(Bel)/Horyon, 3. Greup/van Deutekom, 4. Ebben/Kuijpers, 5. van Rooij/Maas, 6. van den Heuij/van den Heuij, 7. Bevers/Kaethoven, 8. van Dijk/van Dijk, 9. van Wanrooij/van Wanrooij, 10. Lenaerts (Bel)/Lenaerts (Bel).

Tweede manche:
1. Mulders/de Laat, 2. Vaes(Bel)/Horyon, 3. Greup/van Deutekom, 4. Ebben/Kuijpers, 5. van den Heuij/van den Heuij, 6. van Rooij/Maas, 7. Bevers/Kaethoven, 8. van Wanrooij/van Wanrooij, 9. Lenaerts/Lenaerts, 10. van Loosbroek/van Loosbroek.

Dagklassement:
1. Mulders/de Laat 120, 2. Vaes(Bel)/Horyon 108, 3. Greup/van Deutekom 100, 4. Ebben/Kuijpers 94, 5. van Rooij/Maas 90, 6. van Wanrooij/van Wanrooij 84, 7. van Dijk/van Dijk 43, 8. van Kruijsbergen/Goossens 0

Dagklassement:
1. van den Heuij/van den Heuij 120, 2. Bevers/Kaethoven 108, 3. Lenaerts(Bel)/Lenaerts(Bel) 100, 4. van Loosbroek/van Loosbroek 94, 5. van Dommelen/van Dommelen 45

Tussenstand Inters 2021 (netto):
1. Mulders/de Laat 240, 2. Greup/van Deutekom 208, 3. van Rooij/Maas 190, 4. Ebben/Kuijpers 168, 5. van Wanrooij/van Wanrooij 154, 6. van Dijk/van Dijk 137, 7. Knübben (Dui)/Lenz (Dui) 114, 8. Vaes(Bel)/Horyon 108, 9. van Kruijsbergen/Goossens 94, 10. Bens/van Leuken 91.

Tussenstand Nationalen 2021 (netto):
1. van den Heuij/van den Heuij 240, 2. Bevers/Kaethoven 228, 3. van Loosbroek/van Loosbroek 194, 4. van Dommelen/van Dommelen 182, 5. Lenearts (Bel)/Lenaerts (Bel) 145,
6. Verhees/Hötze 104.

Door: Maycel de Bruijn
Foto: mdbmxpics