X

Lielbardis wint dramatische Grand Prix Sidecars Portugal!

De Letse tweeling Daniels en Bruno Lielbardis hebben in Portugal hun allereerste Grand Prix zijspancross gewonnen. Lang leek de winst naar de huidige wereldkampioen Vanluchene te gaan totdat deze moest afkloppen in de eindfase. Niet alleen Vanluchene kende problemen maar meer teams maakte van alles mee in de Portugese hitte.

De Letse broertjes Lielbardis pakte de winst in de eerste reeks met kopstarter Vanluchene/Janssens die tweede zouden worden. Op zeer grote afstand kwamen Wilkinson/Millard dan als derde binnen. De Franse broers Prunnier, die na de start in de knel kwamen met Sanders/Steegmans, werden na een knappe inhaalrace vierde. Foden/Humphrey werden vijfde met de broertjes Leferink die zesde werden. Hermans/Van den Bogaart waren goed weg met de start maar stonden in de eerste ronde stil met een weigerende motor. Vanaf de allerlaatste regionen werd men toch nog zevende met Sanders/Steegmans, ook na een knappe inhaal race, op plek acht.

In de tweede heat pakte Vanluchene/Janssens de kopstart met dan nu Hermans/Van den Bogaart hier vlak achter. Gaandeweg de race leek er geen vuiltje aan de lucht voor leider Vanluchene totdat men te maken kreeg met pech en de machine aan de kant moest zetten! Dit was koren op de molen voor Hermans die zo de heat overwinning in de schoot kreeg geworpen en in totaal zelfs nog derde zou worden in de Portugese Grand Prix. Achter Hermans reden de broertjes Lielbardis die nu tweede zouden worden. Samen met de overwinning eerder betekende dit dat de nog jonge tweeling uit Letland hun allereerste Grand Prix zijspancross wisten te winnen! Op grote achterstand van Hermans en Lielbardis werd Wilkinson weer derde. Met twee keer de derde plek pakte de Britten Wilkinson/Millard zo in totaal de tweede plek in de daguitslag. De Franse broers Prunnier werden in de tweede heat weer vierde. Foden/Humphrey werden op hun tandvlees vijfde met de broers Weinmann op afstand en eveneens zwaar uitgeput zesde. Bakkenist Noah Weinmann was zelfs zo uitgeput dat hij na de wedstrijd werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Prümmer/Lebraton werden zevende en Wijers/Van Hal pakte de achtste stek. Leferink had deze heat pech, reed goed maar viel vanaf plek vijf uit. De pechprijs ging helaas naar Van Werven/Van der Wiel die reeds al in de sightinglap de machine zagen weigeren en niet konden starten.

In de WK-stand staat Lielbardis met 51 punten aan de leiding. Hermans/Van den Bogaart profiteren van de nieuwe regels en pakte gisteren door hun winst in de kwalificatie al 5 WK-punten. Zodoende staan Hermans/Van den Bogaart nu tweede in de stand met 44 punten. Op drie is het Wilkinson met eveneens 44 punten. De huidige Wereldkampioen Vanluchene staat zesde met 30 punten.

De volgende GP is in het Nederlandse Heerde op 11/12 mei.

Daguitslag GP Sidecars Portugal

Stand WK Sidecarcross 2024

Foto: WSC