Op visite bij Galfer Performance Brakes in Barcelona

Op visite bij Galfer Performance Brakes in Barcelona
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

MXMag kreeg van het bedrijf in Spanje een uitnodiging om ons twee dagen te laten onderdompelen in de wereld van remschijven en remblokjes. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen en zo trokken bij begin november naar Granollers in de buurt van Barcelona om er Galfer te bezoeken.

Galfer Performance Brake Systems is een fabrikant van remblokken en remschijven met Italiaanse roots. Halverwege de vorige eeuw vervaardigden ze remtrommels voor autofabrikant Seat waardoor het bedrijf nadien naar Spanje vertrok. Het merk maakt tegenwoordig vooral remsystemen voor de off-roadmarkt. Zowat 85% van de productie is bestemd voor off-roadmotoren. Galfer levert hun remsystemen aan KTM, HRC, TM, Husqvarna, Rieju, Sherco en vele andere merken.

De ligging van het bedrijf verraad veel. Op een boogscheut van de productiehal ligt Rocco’s Ranch, één van de mooiste motorsportlocaties van het land. Het is daar ook waar we tijdens dag twee heel wat van hun producten aan de tand konden voelen. En het Circuit de Catalunya ligt vlak naast het bedrijf. Galfer maakt dus kwaliteitsproducten voor de motorsport en dat zal je volgend jaar zeker zien in de MXGP want er komt een intense samenwerking met Infront Moto Racing, de promotor van het wereldkampioenschap motorcross. Zij werken bovendien samen met erg bekende namen uit de motorsportwereld.

 

Toni Bou (trial), Steve Holcombe en Jonny Walker (enduro), Kiara Fontanesi (motorcross) zijn slechts enkele namen die gebruik maken van de remmen van Galfer. Ook maken ze producten voor de wegrace, SBK, Enduro,Trial en mountainbikes. Een rondleiding door de productiehal van het bedrijf gaf ons een inkijk in hoe de hoogwaardige remblokken en remschijven van Galfer geproduceerd worden. De nadruk ligt op de extreem hoge kwaliteit van hun producten. Die wordt door hen bereikt door het gebruik van kwalitatieve basismaterialen en een doorgedreven kwaliteitscontrole tijdens en na de productie.

LEES MEER  Ook Lacapelle-Marival heeft een datum

Door de coronacrisis heeft ook dit bedrijf moeilijkheden om aan de juiste grondstoffen te komen. Zo werd het inox plaatstaal voor de productie van remschijven aangeleverd vanuit Japan maar daar is er een grote vertraging in de leveringen ontstaan waardoor Galfer nu verplicht in Europa moet zoeken naar geschikt basismateriaal.

Razend interessant was ook de afdeling waar de rembokjes worden vervaardigd. Het lijkt ergens op koekjes bakken maar het eindresultaat is een kwalitatief product met uitmuntende remeigenschappen en levensduur. Van een ervaringsdeskundige (buiten Galfer) kregen we te horen dat als alle middelen om je remblokproblemen op te lossen opgebruikt zijn je dan nog zeker eens de blokjes van Galfer moet gebruiken.

We konden ook even met Kiara Fontanesi babbelen en stelden haar een vraag die al langer op onze lippen brandde.

MXMag: Kiara, hoe raakte jij destijds betrokken met de motorcross? Kiara Fontanesi:Wel, dat is erg simpel. Thuis stonden er wel altijd motoren ter beschikking en mijn broer deed ook aan motorcross. Zo kwam het dat ik als kind al snel mijn eerste meters reed op een crossmotortje. Dat was trouwens zoals meestal een Yamaha PW50. Nadien begon ik mee te gaan naar de trainingen en de wedstrijd en raakte ik echt verslingerd aan de sport. Ik ben blij dat ik deze stap destijds heb gezet want het heeft me veel plezier gebracht. Hetzelfde gebeurd nu ook met mijn tweejarig dochtertje (lacht).

Het bedrijf nam ons ook mee naar de befaamde Rocco’s Ranch. Op dag één konden we op een Kawasaki KLX110 rondjes draaien op een dirt trackbaan. Tijdens dag twee was er dan de mogelijkheid om hun remmen uit te proberen op de motorcrossbaan. Zo werden er enduromotoren ter beschikking gesteld van Sherco en Beta. Crossen kan dan weer met een vloot Yamaha’s, KTM’s, Kawasaki’s en de machines van GasGas.

LEES MEER  Musquin een maatje te groot in Parijs

We staken heel wat op tijdens deze leuke tweedaagse bij Galfer. Krachtige en duurzame remmen ontwikkelen en produceren is geen simpel werkje. Dat is alvast onze conclusie. Zeker niet in competities waar de lat elk jaar wat hoger komt te liggen.

Galfer Performance Brake Systems is op zoek naar en distribiteur voor de Benelux. Alle info hieromtrent is verkrijgbaar via info@galfer.es

Uw reacties

Ook te lezen

 • VIDEO: Spectaculaire valpartij Romain Febre

  VIDEO: Spectaculaire valpartij Romain Febre

  MXGP vicewereldkampioen Romain Febvre deed het vandaag prima in de SX van Parijs. In de tweede SX1 race liep het echter flink mis voor Febvre die jacht maakte op leider …
 • Musquin een maatje te groot in Parijs

  Musquin een maatje te groot in Parijs

  Vandaag was er geen twijfel mogelijk over de sterkste man in Parijs. Marvin Musquin won de drie SX1 wedstrijden en daarmee is de KTM-rijder de nieuwe King of Paris. Landgenoot …
 • Kyle Peters is de Price of Paris

  Kyle Peters is de Price of Paris

  De nieuwe ‘Price of Paris” is Kyle Peters die vanmiddag in Parijs alle SX2 wedstrijden wist te winnen. De Honda-rijder won in de “Paris La Défense Arena” voor Maxime Renaux …
 • Musquin pakt de Superpole voor MXGP-sterren

  Musquin pakt de Superpole voor MXGP-sterren

  In het Paris La Défense Arena heeft Marvin Musquin de Superpole weten te winnen voor de Supercross Paris. De KTM-rijder was in zijn vliegende rondje sneller dan Antonio Cairoli en …