VIDEO: een eerste test met de fonkelnieuwe Yamaha YZ125

VIDEO: een eerste test met de fonkelnieuwe Yamaha YZ125
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Crossmotoren krijgen meestal om de vier jaar een flinke update maar in het geval van de Yamaha YZ125 hebben jullie er maar liefst vijftien jaar moeten op wachten. De 2022 versie is helemaal nieuw en daarom is de test van deze blauwe Japanner de belangrijkste van het jaar.

Na het terugtrekken van Honda, Kawasaki en Suzuki waren de Oostenrijkers en Yamaha zowat de enigen die nog tweetaktcrossers bouwden. Het verschil was wel dat KTM flink wat R&D centen stak in de doorontwikkeling van de tweetakten terwijl bij Yamaha alleen de afdeling graphics af en toe nieuwe stickers van de tekentafel lieten waaien.

Jarenlang hebben wij Yamaha boos bekeken omdat ze de eens zo geweldige YZ125 lieten verkommeren maar eigenlijk verdienen ze een standbeeld om de competitie bij de achtsteliters op die manier levend te houden. Vijftien jaar lang kwam er nauwelijks een update en nu komt Yamaha geheel per verrassing met een fonkelnieuwe YZ125 op de proppen. Die hadden we niet zien aankomen. Hallelujah!

Het al erg fijne frame werd wel ongemoeid gelaten. Aan de buitenkant lijken de KYB vorkpoten ongewijzigd maar aan de binnenkant is alles gloednieuw om tegemoet te komen aan zwaardere rijders en aan degene die aan een competitie willen deelnemen met deze blauwe janker.

Helemaal nieuw zijn de motor, de wielen en de remmen. Geen enkel onderdeel uit de oude serie zal passen op de nieuwe YZ van 2022, zelfs de uitlaat is niet uitwisselbaar. De motor kreeg meer paardjes en is veel krachtiger in het midden- en bovengebied van het toerental. De carburator is nu geen Mikuni meer maar leende de Keihin van de YZ250. De Keihin spuit meer benzine (op momenten dat dat nodig is) in via de powerjetfunctie die gekoppeld is aan de CDI.

LEES MEER  Yuri Quarti tekent bij Ghidinelli Racing

Een nieuwe YZ125 is dezer dagen het strafste nieuws in motorcrossland omdat de grote update een verzuchting is van 15 jaar lang preken in een lege kerk. Heel wat amateurs rijden met een YZ vanwege de betrouwbaarheid, de lage prijs van de motor en het voorhanden zijn van wisselstukken tot ver in de 23ste eeuw. De YZ125 bestaat 50 jaar en is klaar om er daar nog eens 50 bij te doen. Is deze 2022 YZ125 opnieuw de evenknie van de KTM’s en Husky’s van deze wereld? Het antwoord vindt je in de onderstaande video.

Foto: Yamaha Europa
Video: Motocross Action Mag

Uw reacties

Ook te lezen

 • VIDEO: Spectaculaire valpartij Romain Febre

  VIDEO: Spectaculaire valpartij Romain Febre

  MXGP vicewereldkampioen Romain Febvre deed het vandaag prima in de SX van Parijs. In de tweede SX1 race liep het echter flink mis voor Febvre die jacht maakte op leider …
 • Musquin een maatje te groot in Parijs

  Musquin een maatje te groot in Parijs

  Vandaag was er geen twijfel mogelijk over de sterkste man in Parijs. Marvin Musquin won de drie SX1 wedstrijden en daarmee is de KTM-rijder de nieuwe King of Paris. Landgenoot …
 • Kyle Peters is de Price of Paris

  Kyle Peters is de Price of Paris

  De nieuwe ‘Price of Paris” is Kyle Peters die vanmiddag in Parijs alle SX2 wedstrijden wist te winnen. De Honda-rijder won in de “Paris La Défense Arena” voor Maxime Renaux …
 • Musquin pakt de Superpole voor MXGP-sterren

  Musquin pakt de Superpole voor MXGP-sterren

  In het Paris La Défense Arena heeft Marvin Musquin de Superpole weten te winnen voor de Supercross Paris. De KTM-rijder was in zijn vliegende rondje sneller dan Antonio Cairoli en …