X

Hulpmonteur Marc Pluymers over het overlijden van Rene Hofer.

Afgelopen zaterdag kwam Rene Hofer om het leven in een sneeuwlawine in de Oostenrijkse Alpen. Zulk nieuws komt altijd onverwacht en is verschrikkelijk voor iedereen die dicht bij hem stond. Dat was zeker het geval voor zijn Belgische hulpmonteur Marc Pluymers.

De 19-jarige talentrijke KTM-rijder is niet meer en laat een leegte achter in de paddock. Rene Hofer had een uitmuntend karakter en persoonlijkheid. De hele motorcrosswereld is met verstomming geslagen: Tim Gajser, Romain Febvre, Justin Cooper, Chad Reed en vele anderen hebben hun medeleven betuigd in een tragedie die nauwelijks vatbaar is. Wij namen contact op met Marc Pluymers, de Belgische hulpmonteur van Rene Hofer. Hij stond heel dicht bij de Oostenrijker en we vroegen hem om een reactie.

Rene Hofer was nog maar 19 jaar en liep nog niet zo heel lang rond in de paddock. Hoe was hij als mens?

Marc Pluymers: Dat is bijna niet te beschrijven. Het was een goedlachse jongen, altijd content, hij was superhard voor zichzelf. Als je ’s morgens opstond maakte hij je dag goed met zijn glimlach alleen al. Hij was een supergast, ook naar zijn andere collega’s toe.

Vorig jaar heeft Rene zich pijlsnel ontwikkeld als kersverse rijder in de MX2-klasse. Hoe heeft hij dat zo snel onder de knie kunnen krijgen?

Marc Pluymers: We zijn toen in januari samen begonnen in Spanje met Joël Smets, die hem al enkele jaren begeleide. Er werd hem op het hart gedrukt om alles stap voor stap te leren en er de tijd voor te nemen. Het gaat eigenlijk om een mindset die moet wijzigen. Hij voelde zich in eerste instantie een klein manneke tussen de grote jongens tot hij een paar keer goed mee was aan de kop van de wedstrijd. Dan voelde hij aan dat hij daar thuishoorde en zo is hij beginnen groeien. Hij is ook een familieman. Hij woonde bij mij maar had ook een appartementje in Lommel.  Hij genoot ervan om drie, vier dagen thuis te zijn.

Wat moeten we onthouden van Rene Hofer?

Marc Pluymers: Daar moeten we alles van onthouden. Ik ga de avonden thuis samen met hem missen. We speelden soms voor wat kleingeld spelletjes in de avonduren. Hij lag zo goed in de groep, dat was outstanding. Die leuke momenten gaan helaas nooit meer gebeuren.

Rene Hofer wordt morgen begraven op de begraafplaats van Gallneukirchen in Oostenrijk. De familie Hofer heeft opgeroepen om af te zien van bloemen maar heeft gevraagd om donaties ten gunste van “Wings for Life” voor ruggenmergonderzoek. In dit artikel lees je hoe je mee kan doneren voor Wings for Life.

Foto’s: Marc Pluymers