X

Voorbeschouwing: Europees Kampioenschap 125cc 2022

Ivano van Erp

Het is en blijft moeilijk om vooruit te kijken want vooral in onze sport kan een winterstop een wereld van verschil betekenen. Wij gaan echter toch proberen, wij kijken vooruit naar het Europees Kampioenschap 125cc Presented by FMF Racing. In deze klasse zoeken wij de opvolger van Valerio Lata, de Italiaan won de titel en maakt het komende seizoen de overstap naar het EMX250. De grootste kanshebbers op het goud komen volgens ons uit Nederland!

***
Met Cas Valk en Ivano van Erp heeft de KNMV wat ons betreft de grootste kanshebbers in hun gelederen. Valk maakte vorig jaar uit van het KNMV Junior team maar de samenwerking bleef ver achter op de verwachtingen. De crosser uit Nijverdal gaat dit jaar uitkomen in de kleuren van Fantic Racing! Bij het Italiaanse team moet hij de opvolger worden van Andrea Bonacorsi, hij won de titel in 2020. Vorig jaar leek Hakon Osterhagen de titel opnieuw te pakken maar een zware beenblessure gooide roet in het eten van de Noor en zijn team. De voormalige ONK 85cc kampioen heeft alles om dit seizoen met de titel af te sluiten.
Dat geldt ook voor Van Erp die onder contract staat bij Yamaha. De Brabander won vorig jaar drie wedstrijden en hij heeft ook zijn zinnen gezet op de titel voor het komende seizoen. De eerste wedstrijd van het seizoen wist de YZ125-rijder op zijn naam te schrijven.

**
Andere rijders waarvan wij veel verwachten zijn Alexis Fueri, Ferruccio Zanchi, Edgar Canet en Marc-Antoine Rossi. Fueri is de teamgenoot van Valk en Zanchi rijdt net als Van Erp bij MJC-Yamaha. Canet liep een jaar geleden een zware rugblessure op, hij kwam snel terug maar later in het seizoen moest hij toch een stapje terug doen. Rossi wist tijdens zijn eerste seizoen in deze klasse voor eigen publiek een manche overwinning te pakken. De Tech32-rijder zou zich heel goed in de titelstrijd kunnen gaan mengen.

*
De Letse broers Alberts Karlis Reisulis en Janis Reisulis zouden elkaar wel eens regelmatig in de haren kunnen vliegen. Vooral de jongste maakt tijdens zijn gastoptredens in Arco di Trento na zijn EMX85 seizoen veel indruk. Na vele titels bij de jeugd begint nu het echte werk voor Vitezslav Marek. De Tsjech won de EMX85 finale en is klaar voor de volgende stap. Naast Canet heeft Spanje ook nog de van Ibiza afkomstige Elias Escandell en Antonio Gallego die voor dagsuccesen kunnen zorgen. Dat geldt ook voor August Frisk, de Zweed die zich met Steven Frossard goed heeft voorbereid op dit kampioenschap.

Belgie-Nederland:
Naast Valk en Van Erp heeft Nederland met Mirco ten Kate een rijder in huis die wel eens voor een verrassing zou kunnen zorgen. Damian Knuiman en Lotte van Drunen komen ook in actie waarmee het aantal Nederlanders op vijf komt. Met slechts twee rijders blijft België iets achter, Troy Verburgh en Tias Callens komen in actie op het circuit van Matterley Basin.

Kampioenen uit het verleden:
2010 Jordi Tixier
2011 Simone Zecchina
2012 Tim Gajser
2013 Pauls Jonass
2014 Brian Hsu
2015 Jorge Prado-Garcia
2016 Jago Geerts België
2017 Brian Strubhart-Moreau
2018 Thibault Benistant
2019 Mattia Guardagini
2020 Andrea Bonacorsi
2021 Valerio Lata

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Maxxis