X

Meer nieuws over het nieuwe wereldkampioenschap supercross

Vorig jaar verwierf SX Global, een Australische bedrijf, de rechten om het FIM Supercross wereldkampioenschap te beheren en te promoten. Er zullen vijf wedstrijden georganiseerd worden van september tot en met november.

Dit WK Supercross belooft de sport naar een hoger plan te tillen en de wereldwijde publieke belangstelling uit te breiden door ongekende financiële steun te bieden aan teams en rijders, samen met de rijkste prijzenprijzen van de sport.

SX Global onthulde vandaag de plannen voor de uitgebreide wereldwijde competitie. Met een onafhankelijk model voor teams, ongekende financiële steun voor teams en rijders, uitgebreide mogelijkheden voor mondiale en lokale sponsors en innovaties om de uitzending en de ervaring in de stad te verbeteren, vertegenwoordigt het FIM Supercross World Championship het meest vooruitstrevende en ambitieuze platform om de sport te promoten.

Het kampioenschap zal een zeer exclusieve structuur hebben, met slechts 10 teamlicenties en een ongeëvenaard niveau van financiële ondersteuning voor diezelfde teams. Dat vervat een startkapitaal voor elk team dat meedoet aan de competitie, vergoedingen voor deelname aan elk evenement, en logistieke en vrachtondersteuning tijdens het kampioenschap. In totaal is er meer dan $50 miljoen specifiek gereserveerd voor team- en rijdersondersteuning over een periode van vijf jaar.

De internationale series zullen de hoogste prijzen opleveren in de geschiedenis van de sport, met een totaal van $250.000 per evenement. Het FIM Supercross wereldkampioenschap zal het gevestigde tweeklassenschema volgen, waarbij elk team vier rijders inzet – twee in de WSX-klasse (450cc) en twee in de SX2-klasse (250cc). Verder zijn er voor elk evenement twee wildcards in elke klasse, zodat lokale rijders en sponsor-gedreven vrijstellingen het 22 deelnemers tellende veld kunnen aanvullen. SX Global is ook van plan om de fans een betere ervaring te bieden door middel van unieke raceformats, vernieuwende uitzendingen en attracties in de stad die de entertainmentervaring op een hoger niveau tillen.

Tony Cochrane

Tony Cochrane, president van SX Global: “Er is een enorme vraag naar supercross buiten de Verenigde Staten. We hebben een geheel nieuw model voor supercross gecreëerd: een model dat de nadruk legt op uitgebreide financiële ondersteuning en mogelijkheden voor rijders en teams, uitgebreide mogelijkheden voor sponsoring en een verhoogde ervaring voor fans.”

Het FIM Supercross Wereldkampioenschap zal jaarlijks plaatsvinden, in de tweede helft van het jaar. Met plannen voor vijf evenementen van september tot en met november, zal 2022 dienen als een ‘pilot’-seizoen, zodat de serie zichzelf kan vestigen en momentum kan opbouwen. In 2023 en de daaropvolgende jaren zal de reeks jaarlijks tussen juni en november worden uitgebreid.

Hoewel de professionele supercross al tientallen jaren succesvol is in de Verenigde Staten, is er wereldwijd nog geen definitieve serie die aanspraak kan maken op een echt wereldkampioenschap dat door de FIM wordt gesanctioneerd. Jaarlijks worden in Europa en Australië zeer succesvolle evenementen georganiseerd, gewoonlijk rond september-december. Deze evenementen zijn momenteel echter niet aan een officieel FIM-kampioenschap verbonden. Dit blijft een onbenutte kans voor de geloofwaardigheid en de verdere ontwikkeling van de sport, maar ook een belangrijke kans voor rijders en teams om hun invloed en financiële vooruitzichten te vergroten.

“In de loop der jaren zijn er verschillende pogingen geweest om een echt wereldkampioenschap voor supercross op te zetten, maar geen enkele is geslaagd door een gebrek aan financiering en middelen, een gebrek aan wereldwijde en regionale relaties en een verscheidenheid aan andere factoren”, zegt Adam Bailey, managing director Motorsport van SX Global. “Ons team beschikt over de nodige supercross- en internationale evenementenachtergrond, relaties en expertise, en de financiering om dit wereldkampioenschap werkelijkheid te laten worden.”

Tony Cochrane stond aan het hoofd van de ontwikkeling en het succes van V8 Supercars, een Australisch autosportkampioenschap dat uitgroeide tot een van de meest succesvolle motorsporten van Australië en zich uiteindelijk uitbreidde met evenementen in Shanghai, de Verenigde Staten, Bahrein, Abu Dhabi en Nieuw-Zeeland. Daarnaast zijn de beproefde supercrossveteranen Adam Bailey en Ryan Sanderson de drijvende kracht achter het Australisch supercrossaanbod. Het duo heeft vijf jaar lang opeenvolgende uitverkochte AUS-X Open-evenementen in Sydney (2015-2018) en Melbourne (2019) gepromoot, samen met succesvolle evenementen in Auckland, Nieuw-Zeeland in 2018 en 2019.