Voorbeschouwing ONK Sidecar Masters 2022

Voorbeschouwing ONK Sidecar Masters 2022
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Dit weekend gaat het ONK Sidecar Masters van start in het Twentse St.Isidorushoeve. Aanstaande zondag rijdt men onder de rook van Haaksbergen de eerste van acht kampioenswedstrijden van dit jaar waarin wordt bepaald welk internationaal top team zich Nederlands Kampioen Zijspanmotorcross 2022 mag gaan noemen.
Dat is nog allerminst zomaar te voorspellen want er zijn flink wat zaken anders dan voorheen. De enige manier om dit écht mee te maken is om daadwerkelijk langs de baan te staan. Dus komt het internationale motorcross spektakel zien aanstaande zondag in ‘De Hoeve’!

In 2021 werden Etienne Bax en Nicolas Musset Nederlands Kampioen. De uiteindelijke kampioenen streden tot het laatste moment tegen Hermans/Janssens om de titel met dan onder andere Veldman/Cermak op het vinkentouw. Deze ingrediënten zien we in 2022 weer in de pan belandden, echter zijn de gerechten in  sterk veranderd van smaak. En dit moet u beslist niet met een korreltje zout nemen! Etienne Bax vormt namelijk nu een koppeltje met de Tsjech Ondrej Cermak. De Fransman Nicolas Musset is vanuit het zijspan van Bax nu naar Koen Hermans gesprongen en Glenn Janssens stapt dan in de leeg gekomen bak van Julian Veldman. Enkele troefkaarten van het vorige seizoen zijn dus aardig geschud!


Etienne Bax heeft niet alleen een nieuwe bakkenist maar ook een nieuw motorblok in zijn WSP-Zijspan. De twee-takt Zabel werd verruild voor een dikke 4-takt Husqvarna. De voortekenen na een trainingsstage in Spanje waren goed, echter in het zand bleek de combinatie #82 Bax/Cermak nogal moeite te hebben met het nieuwe motorblok. Tijdens de recent verreden openingscross in Eersel was er geen één moment waarop men maar mocht denken aan de overwinning en zag het publiek duidelijk dat team Bax moeite had met de nieuwe machine. Bax/Cermak komen vast met het mes tussen de tanden naar St.Isidorushoeve maar nog niet met de machinerie op volle sterkte naar het lijkt.
Echter kan het zo maar zijn dat het lek inmiddels boven is, of dat men zelfs puur op vakmanschap de cross winnend kan afsluiten. Bax en Cermak zijn immers beide buiten categorie zijspancrossers!

De combinatie #31 Veldman/Janssens leken in Eersel wel al klaar voor het nieuwe seizoen. Men was duidelijk de sterkste en reed spectaculair naar de winst voortgedreven door het immer nog brullende Mega motorblok!
De eerste klap is een daalder waard maar ook niet meer dan dat.
Veldman/Janssens reden in het verleden al samen. Wonnen Grand Prix en reden de sterren van de hemel maar klapte er evengoed ook een aantal keer snoei hard af! Continuïteit in resultaat is wat Veldman/Janssens kan brengen naar grotere hoogten.
Mocht men dat voor elkaar krijgen op de voor Veldman nieuwe WSP-zijspan dan ligt het kampioenschap in Nederland, maar ook zelfs ver daarbuiten, aan de voeten van Julian Veldman en Glenn Janssens.
Koen Hermans en Nicolas Musset hebben elkaar weer gevonden voor 2022. Zowel Hermans als Musset konden de laatste jaren, soms óp maar in ieder geval naast de baan, beiden geen 100% procent klik vinden met hun strijdmakkers.
En dat laatste is juist binnen de familiaire zijspansport ook bijna een vereiste voor goed resultaat. Ondanks dat men samen in 2022 in het zand minder heeft gereden dan de andere teams is de verwachting dat Hermans/Musset net zo sterk voor de dag komen als ten tijde dat men samen Nederlands Kampioen werd. Want soms is een magische klik belangrijker dan heel veel meters maken. Dát lieten Veldman/Janssens immers ook al zien in Eersel!


Twee andere teams die zeker een woordje gaan mee praten over de topplekken in de ONK Zijspan hadden duidelijk minder behoefte aan grote veranderingen. Waarom zou je een geoliede machine ook willen veranderen? Goed onderhouden is vaak beter!
De bronzen combinatie van vorig jaar, #11 Gert van Werven en Ben van den Boogaart, rijdt ook aankomend seizoen in dezelfde samenstelling. Alleen de, weer wonderschone, Jopa kleding is verandert van kleur maar voor de rest borduurt men voort op voorgaand jaar.
In Eersel kwam men zeer sterk voor de dag en het zou zo maar kunnen dat Van Werven/Van den Boogaart hun TM aangedreven zijspan op een hogere podium trede weten te zetten in 2022!
Vanuit België komt team Vanluchene zich weer om de prijzen bemoeien. Ook dit team heeft ten opzichte van vorig jaar weinig veranderd. Samen met de Nederlandse top bakkenist Robbie Bax werd men vorig jaar Frans Kampioen, Vice-Wereld Kampioen en reed men ook sterk in de ONK’s. Op die drijvers heeft men doorgepakt voor 2022 en men hoeft in Nederland zeker niet verbaasd te zijn als het Belgische team straks bovenaan alle ‘Ollanders’ staan in het Nederlandse zijspancross kampioenschap!

De subtop in de Nederlandse Zijspancross begint steeds breder te worden en de kloof naar de absolute top lijkt steeds minder groot te zijn voor de vele ambitieuze teams binnen de ruime top 10 van Nederland. Stuk voor stuk zijn het relatief jonge teams die aan de deur kloppen, dit echter met één vreemde eend in de bijt!
Die Eend is er ene met een vergulde Kroon, is multi-kampioen en domineerde vele decennia de zijspancross.
‘Koning’ Daniël Willemsen staat zondag aan de start met de Franse bakkenist Rudolphe Lebraton. Willemsen liet ons weten gewoon lekker te gaan rijden en vooraf geen grote plannen te hebben voor 2022.
Maar Daniël Willemsen op een zijspan, dat is altijd spektakel! En was het in 2020 ook niet ‘ik zie wel’, toen samen met Robbie Bax ? Aan het einde van de rit werd men toen onverwacht maar verdiend Nederlands kampioen! Dus vlak Willemsen nooit uit.
En voor dit jaar ook even anders dan de laatste jaren, Willemsen start met dezelfde bakkenist als met wie hij vorig jaar eindigde en kan dus doorbouwen in plaats van weer eens opnieuw een team te moeten smeden met een andere bakkenist. Dit maakt team Willemsen/Lebraton, juist zonder de druk van het moeten, een absolute outsider voor de podium plekken.


Maar ongetwijfeld wordt men op de hielen gezeten door teams die steeds luider aan de deur kloppen.
Van de Lagemaat/De Veene bouwen door op hun samenwerking met dezelfde pijlers als in 2021. In Eersel kwam men niet lekker voor de dag maar verschillende trainingen lieten snelheid en potentie zien. Justin Keuben en Dion Rietman hebben hun klik weer terug, zijn flink volwassener geworden en lijken klaar om de top vijf binnen te stormen.
#7 Keuben/Rietman zouden zomaar eens de verrassing kunnen worden in het ONK Sidecar Masters kampioenschap in 2022!
Weijers/Van der Putten lieten zien in Eersel om weer als een kogel uit de startblokken te kunnen schieten. Men hield zeer lang het hoofd koel en behield een aardige tijd de leiding na hun kopstart. Zo liet men duidelijk de tanden zien en lijkt men klaar voor de échte wedstrijden. Sven Wesselink rijdt dit jaar met de Fransman Alexandre Tourbier in de bak en men is duidelijk nog aan het wennen in het zand, maar potentie was er zeker te zien in Eersel.
Sam Veldman/Sem Leferink kwamen net als de oudere broer van Sem, Tim Leferink samen rijdend met Kostas Beleckas, in Eersel niet lekker voor de dag. Maar dat is puur gekeken naar het resultaat. De echte kenners zagen wel dat de teams Veldman/Leferink en Leferink/Beleckas  zeker wel de snelheid hebben om een goed potje mee te kunnen knallen in de top tien van de ONK’s.
Iljen Kops start dit seizoen met de Zwitserse bakkenist Andreas Lenherr. In Eersel kwam men voor het eerst samen voor de dag in het Nederlandse zand.
Dit ging boven verwachting goed. Men reed snel en degelijk in de rondte op de, voor Kops nieuwe, door het Mega-motorblok aangedreven zijspan. Waar precies de fel oranje #98 linkerzijspan van Kops/Lenherr  gaat uitkomen in de uitslagen moet de toekomst uitwijzen!

Gelukkig hoeft het Nederlands/Zwitserse team uit Schaijk niet bang te zijn dat men als enige de ‘linkse’ sporen voor de links gemonteerde zijspannen moet maken.
Er zijn namelijk twee  ‘vaste’ Britse zijspannen die de ONK’s komen betwisten en zeker niet de minste! Terug na een lang slepende blessure is Brett Wilkinson die samen met Joe Millard op de herkenbare deels fel roze zijspan het pleit komt beslechten in het Nederlandse zand. Men heeft flink getraind en laat niks aan het toeval over om in 2022 te knallen in binnen- maar dus ook buitenland!
Een ander topteam uit Engeland is het team van Jake Brown/Paul Horton.
Horton stond vorig jaar nog naast Kops in de bak en heeft flink zijn skills in het zand kunnen verbeteren. Rijder Joe Brown is een zandliefhebber en hoopt hoge ogen te gooien in 2022. Het Britse team Brown/Horton, met een duidelijk Nederlands tintje op het vlak van sponsoren en begeleiding, is klaar om door te pakken aankomend jaar. Team Brown/Horton rijden net als team Wilkinson/Millard de gehele ONK Sidecar Masters in 2022. Alleen de ONK wedstrijd tijdens de Zwarte Cross op 17 juli valt samen met een ronde van het Britse kampioenschap. Beide teams zullen dus aangaande de stand in het kampioenschap in de zomer beslissen waar ze achter het starthek staan.
Een andere Engelse combinatie die in ieder geval in St.Isidorushoeve aan de start staat is de combinatie van  Dan Foden en Nathan Cooper. Beide jonge Engelse honden hebben de zijspansport in de genen zitten en zullen een flinke duit in de zak willen doen in Nederland!
Vanuit het zuiden komen naast team Vanluchene ook Dylan Boussy/Tony Kramar aan de start. Dylan Boussy is nog immer de ruwe diamant die op een goede dag zomaar ineens vooraan is te vinden. Hoe het team er voor dit jaar voor staat zien we zondag.
Het Belgische topteam van Davy Sanders rijdt niet alle ONK’s omdat men met de Franse bakkenist Luc Rostingt ook de Franse kampioenschappen wil betwisten. De immer sympathieke Sanders liet weten wel in Lochem en in Oldebroek aan de start te komen tijdens de ONK Sidecar Masters.

Uit  Limburg zien we dan nog een Belgische bakkenist in actie, en wel in Duitse dienst in 2022.
De talentvolle bakkenist Jarno Steegmans, gepokt en gemazzeld door al reeds succes maar ook diepe dalen, is klaar om definitief zijn stempel te drukken op de internationale zijspansport. In de Duitser Tim Prümmer vind Steegmans in 2022 zijn strijdmakker. Het zou erg mooi zijn als dit team hoge ogen gaat gooien in 2022. Niet alleen voor Steegmans maar ook voor Duitsland dat snakt naar een team dat weer eens mondiaal om de top plekken kan strijden. Een ander Duits team dat die stap wil, maar reeds al jaren niet kan, maken is het team van Adrian Peter. Dit jaar staat Adrian Peter net als landegenoot Prümmer ook aan de start met een Belgische bakkenist en wel met Nikki Debruyne. Debruynne kende vorig jaar naast Justin Keuben een wisselvallig seizoen met succes maar ook crashes. Voor 2022 hoopt hij met zijn Duitse kompaan constant en goed te kunnen scoren.

Verder op de lijst zien we Vos/Sussebeek, de nationale zijspankampioen van 2020,  die nu net als nationale kampioen van 2021, Veldman/Leferink,  de sprong naar de ONK Sidecar Masters nemen. Als Vos/Sussebeek hun eigen ding doen en elke ONK gewoon degelijk weten te scoren kan men zomaar aan het einde van de rit in de top tien belanden. Dit geldt ook voor de combinatie van Frank Mulders en Aivar van der Wiel. Mulders is al jaar en dag een ervaren internationale rijder en werd met de vader van zijn huidige bakkenist zelfs Europees kampioen. Bakkenist Aivar van der Wiel is een taaie. Van der Wiel heeft een zeer lang revalidatie traject achter de rug na een slepende knieblessure en is nu weer klaar en gemotiveerd om te vlammen.
Ook bakkenist  Alex Van der Veldt is inmiddels hersteld van een vervelende voetblessure die hij opliep tijdens de laatste GP vorig jaar in Oss. Samen met zijn broer Stacy, die dus de gashendel bediend, is het duo uit het westen van Nederland ook klaar voor 2022.
Op hun nieuwe WSP- zijspan zullen de broers een zo hoog mogelijk resultaat proberen te bereiken.

Ook dit jaar vormt de ONK Sidecar Masters weer een pact met de ONK Quad Masters en staan ook de NK zijspannen bij elke wedstrijddag aan de start.
Zondag is de eerste wedstrijd in St.Isidorushoeve, gevolgd door Halle (3 april), Lochem(10 april), Oldebroek(Paas-zaterdag 16 april), Rhenen (Hemelvaarts-donderdag 26 mei), Varsseveld(5 juni), Lichtenvoorde (Zwarte Cross 17 juli) en de finale in Lierop(11 september).

Deelnemers ONK Sidecar Masters St.Isidorushoeve

Tijdschema ONK Sidecar Masters St.Isidorushoeve

 

Tekst Emil Bilars / Foto’s Orangehat.nl

Uw reacties

Ook te lezen

  • Lommel op vrijdag: een wandeling door de paddock

    Lommel op vrijdag: een wandeling door de paddock

    Morgen barst het motorengebrul weer los want dan start een weekend vol motorcross van de bovenste plank in Lommel. Hier bij MXMag willen we dat je niks mist van de …
  • Wereldpremière: SRG, de eerste airbag specifiek voor MX!

    Wereldpremière: SRG, de eerste airbag specifiek voor MX!

    Gebaseerd op ongevallenstatistieken zijn ruggenmergblessures een grote zorg voor de MX scene. Na drie jaar R&D lanceren Shot Race Gear en In&motion met trots de SRG airbag. De bewezen In&motion …
  • VIDEO: dit was de Zwarte Cross editie 2024

    VIDEO: dit was de Zwarte Cross editie 2024

    Onze videoman Raf Van Dyck van 393 Productions trok naar Lichtenvoorde om er vier dagen lang bewegende beelden te schieten van de reeksen op de motorcrossbaan “De Schans”. Kijk hieronder …
  • Foodmaker: Eet zoals de kampioenen!

    Foodmaker: Eet zoals de kampioenen!

    Wat hebben Liam Everts, Nestaan Husqvarna Factory Racing, Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky en tal van Belgische Olympiërs gemeen? Ze zijn allemaal fan van Foodmaker! Van rijders over teamleden …