X

Elzinga toont karakter en De Wolf zijn klasse

Ondanks een zwaar aangeslagen lichaam na een behoorlijke griep heeft Rick Elzinga de titel gepakt in de KNMV Dutch Masters of Motocross 250cc. De Yamaha-rijder wordt vierde tijdens de finale in Rhenen en dat is ruim voldoende. Kay de Wolf is een klasse apart en hij wint beide manches zonder veel problemen. Andrea Bonacorsi komt beide manches als tweede over de finish voor Lucas Coenen.

1e manche
Ondanks een mindere tijdtraining komt Lucas Coenen heel goed uit de start. De Belg wint de Ecomaxx Holeshot Award maar hij ziet Husqvarna-collega’s Grau en De Wolf snel passeren. De Fransman heeft even de leiding in handen maar De Wolf laat er geen twijfel over bestaan. De 17-jarige crosser rijdt zich los en wint met een veilige voorsprong. Coenen heeft lang de tweede plaats in handen maar Bonacorsi moet even in het ritme komen. Nadat de Italiaan zijn teamgenoot Dave Kooiker is passeert weet Bonacorsi zijn achterstand op Coenen weg te werken. De eerste de beste aanval is een succes en Bonacorsi wordt tweede voor Coenen en Kooiker. Een knappe wedstrijd is daar van Marcel Conijn, de Terschellingnaar komt als vijfde over de finish voor Elzinga. Deze krijgt echter een flinke teleurstelling te verwerken want hij krijgt vijf plaatsen straf. Zijn machine maakt te veel geluid en daardoor krijgt hij een straf waardoor hij elfde wordt!

2e manche
Door de warmte heeft de wedstrijdleiding besloten de wedstrijden 5 minuten in te korten. Elzinga gaat met 14 punten voorsprong de laatste manche in en moet dus in de top tien finishen deze manche. Coenen neemt de beste start en hij wint opnieuw de Ecomaxx Holeshot Award. Romano Aspers volgt en hij neemt brutaal de leiding over. De Limburger komt als leider uit de eerste ronde maar even later neemt De Wolf de beste positie over. De Wolf wint voor Bonacorsi die ook nu in de laatste vijf minuten Lucas Coenen weet te achterhalen. Elzinga rijdt een slimme wedstrijd en hij wordt vierde wat voldoende is voor de titel. Kooiker maakt de top vijf in deze laatste manche compleet voor Bradley Mesters die een prachtig gevecht heeft met Sander Agard-Michelsen.

Volgende keer:
Het kampioenschap zit erop, de nieuwe kampioen is bekend. De rijders gaan zich richten op de resterende EMX en WK wedstrijden. De KNMV zal aan de slag gaan, en ook moeten, voor dit kampioenschap in 2023. Wij kunnen wel zeggen dat deze sterke serie heel veel allure heeft verloren na twee seizoenen zonder wedstrijden.

Uitslagen KNMV Dutch Masters of Motocross 250cc #4: Rhenen, NL:
Tijdtraining:
1. Kay de Wolf NL Husqvarna 1:42,290
2. Rick Elzinga NL Yamaha 1:42,646
3. Sacha Coenen B Husqvarna 1:42,899
4. Dave Kooiker NL Yamaha 1:44,128
5. Andrea Bonacorsi I Yamaha 1:44,414

1e manche
1. Kay de Wolf NL Husqvarna
2. Andrea Bonacorsi I Yamaha
3. Lucas Coenen B Husqvarna
4. Dave Kooiker NL Yamaha
5. Marcel Conijn NL KTM
11. Rick Elzinga NL Yamaha

2e manche
1. Kay de Wolf NL Husqvarna
2. Andrea Bonacorsi I Yamaha
3. Lucas Coenen B Husqvarna
4. Rick Elzinga NL Yamaha
5. Dave Kooiker NL Yamaha

Dagklassement:
1. Kay de Wolf NL Husqvarna 1-1
2. Andrea Bonacorsi I Yamaha 2-2
3. Lucas Coenen B Husqvarna 3-3
4. Dave Kooiker NL Yamaha 4-5
5. Rick Elzinga NL Yamaha 11-4

Eindstand na 4 wedstrijden:
1. Rick Elzinga NL Yamaha 172
2. Lucas Coenen B Husqvarna 160
3. Andrea Bonacorsi I Yamaha 116
4. Dave Kooiker NL Yamaha 100
5. Glen Meier DK KTM 84

Alle uitslagen zijn HIER te vinden!

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie