EMX65/85 Kaplice: jonge Belgen op kwalificatiekoers!

EMX65/85 Kaplice: jonge Belgen op kwalificatiekoers!
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

BMB afgevaardigde Robert Gielis was afgelopen weekend in Kaplice. De Tsjechische ronde van de EMX65/85 NW zone was de voorlaatste. Het wordt dus spannend voor onze jeugdrijders want alleen de eerste acht zijn rechtstreeks geplaatst voor de grote finale in Loket. Robert pende het volgende verslag.

Op vrijdag, bij de administratieve en technische keuring verliep alles vlot en naar wens. Het circuit in Kaplice lag er uitstekend bij. De zon was ook van de partij.’s Avonds echter brak een zwaar onweer los over de regio. Zodoende besliste de jury om het zaterdagprogramma aan te passen. Er werd slechts begonnen op de middag, en de nationale nevenreeksen werden geschrapt. Later bleek dit de juiste beslissing te zijn, want de trainingen en wedstrijden verliepen vlotjes op een zeer goed berijdbare omloop.

65cc: Hoofdrol voor Teunis Spijkerman

Er waren 38 piloten aanwezig, dus iedereen was rechtstreeks geplaatst voor het hoofdprogramma. De Deen Thorius toonde zich de snelste in de kwalificatierace. “Onze” Torre Van Mechgelen eindigde 7de. Sacha Goblet kwam 12de binnen en Noam Mezzavilla tikte als 29ste aan.

1e reeks:

Kopstart van de Nederlander Teunis Spijkerman (foto boven). De Fin Laaksonen zou echter spoedig de leiding overnemen en niet meer afstaan. Torre Van Mechgelen (foto onder) worstelt de laatste tijd met zijn starts. Ook dit keer weer. Bij de eerste maal dat men de streep overschreed reed Torre op de 26e plaats. Sacha Goblet op de 18de plaats en Noam Mezzavilla zowaar op de 13de plaats. Torre zette dan de achtervolging in hetgeen resulteerde in een 11 plaats aan de finish. Sacha schoof mooi door naar de 7de plaats op een gegeven moment. Daar lag het tempo nog iets te hoog voor de jonge Waal, hij zakte terug naar een mooie 14de plaats. Noam kon zijn goede start, door een valpartij, niet verzilveren en reed naar een 21e plaats, net buiten de punten.

LEES MEER  Dave Kooiker aan de leiding in ADAC Youngster Cup!


2e reeks:

Nu nam de Deen Thorius de kopstart. Torre herviel in zijn slechte gewoonte. Slechts een 3-tal rijders draaiden nog achter hem in de eerste bocht. Sacha was goed weg, als negende. Noam was 23e gestart. Hij maakte snel een fout hetgeen een 26ste plaats opleverde in de 2de reeks. Sacha Goblet zakte nu wat sneller terug en overschreed als 18de de finish. Torre liet zijn dat hij, ondanks zijn slechte starts, de snelheid heeft van de toppers. Op 1 ronde schoof hij door van 34 naar 18. Daarna haalde hij nog elke ronde rijders in hetgeen een 10de plaats opleverde in de 2de reeks. 

85cc: Zege Doensen, Lucas beste Belg

In de 85cc waren 44 rijders aanwezig, dus werden ze ingedeeld in 2 groepen. Onze Belgische rijders hadden geen enkel probleem om zich te kwalificeren. Maxim Lucas won zelfs met ruime voorsprong de race in zijn groep.

1e reeks:

De Nederlander Dean Gregoire nam kopstart en stond die niet meer af tot aan de finish. Jarne Bervoets (foto onder) en Ian Ampoorter zaten bij de start beiden in de top 5, Maxim Lucas draaide als 13de in de eerste bocht en Tyla Van de Poel midden in het pak. Douwe Van Mechgelen zat 4 in de start, maar kwam bij de eerste doortocht als allerlaatste (40ste) door op een halve ronde van zijn voorganger. Douwe knokte zich echter heel mooi terug maar het leverde hem slechts een handvol puntjes op. Zijn rondetijden waren echter top. Jarne en Ian streden in mekaars buurt in de top van het peloton, hetgeen zelfs tot een aanrijding kwam tussen beide teamgenoten, gelukkig zonder lichamelijke schade. Ian kwam zo toch nog 5de binnen en Jarne 7de. Maxim Lucas schoof ook door in de top tien en werd als 8ste afgevlagd. Tyla kwam, ondanks zijn mindere start toch nog als 9de binnen.

LEES MEER  De Nieuwe GasGas modellen voor 2025 zijn er!


2de reeks:

Nu was Maxim Lucas de eerste Belg in de start (3de). Douwe zat op 6, Tyla op 10 en Jarne op 16. Ian was als 15de gestart maar maakte een fout hetgeen als gevolg had dat hij als 36ste terug mocht beginnen. Maxim reed een soliede wedstrijd en kwam als 4de binnen. Douwe kon nu wel laten zien dat hij bij de top hoort en tikte als 6de aan. Jarne reed naar 8 en Tyla naar 10. Ian Ampoorter had ook de moed niet opgegeven en kwam als 16de binnen.

Op naar de finale

Volgend weekend is de laatste wedstrijd voor de kwalificatie voor de EK finale in het Slovaakse Velke Uherce; prachtige omloop. In 65cc is Torre Van Mechgelen zeker nog in de running voor rechtstreekse kwalificatie voor de EK finale in Loket (Tsjechië). Hij zal, om zeker te zijn, betere starts moeten nemen, want hij heeft al bewezen dat hij, qua snelheid, niet moet onderdoen voor de toprijders in deze klasse.

In 85cc staat Maxime Lucas (foto boven) knap 3de in de tussenstand van het klassement, Ian Ampoorter 6e, Tyla Van de Poel 7de, Douwe Van Mechgelen 8ste en Jarne Bervoets 9de. De 8 eersten zijn zeker van rechtstreekse kwalificatie. Hier zal nog moeten geknokt worden en we durven hopen dat onze 5 rijders zich rechtstreeks plaatsen voor de finale eind juni in Loket.

Tekst: Robert Gielis
Foto’s: Hulova photography

Uw reacties

Ook te lezen

 • Interview Glenn Coldenhoff

  Interview Glenn Coldenhoff

  Glenn Coldenhoff is een van de meest consistente MX-rijders ter wereld. Niet onze woorden, maar volgens de statistieken. “The Hoff ” eindigde in negen seizoenen MXGP nooit buiten de top-10. …
 • MON: Van der Werff wint ondanks val

  MON: Van der Werff wint ondanks val

  Afgelopen zondag stond de vijfde wedstrijd op het programma in de strijd om de titel in de damesklasse. In het Brabantse Deurne was het Britt van der Werff die beide …
 • De Nieuwe GasGas modellen voor 2025 zijn er!

  De Nieuwe GasGas modellen voor 2025 zijn er!

  De GasGas crossmotoren, die afgelopen voorjaar van boven tot onder zijn herzien, zijn dit jaar terug met een model uit 2025 dat op een groot aantal technische punten is aangepast, …
 • Deelnemerslijsten MXGP van Duitsland

  Deelnemerslijsten MXGP van Duitsland

  Komend weekend is er weer volop actie op Grand Prix niveau. De Grote Prijs van Duitsland wordt ook dit jaar verreden in Teutschenthal en daar zullen naast MXGP en MX2 …