X

Komt er een hybride-race met AMA- en MXGP-rijders?

Tijdens de Motocross of Nations in RedBud hoorden we over een project dat velen, inclusief ons, zou moeten plezieren. We hebben het over de mogelijke oprichting van een “hybride” race met als doel AMA- en MXGP-rijders samen te brengen voor een uniek evenement.

MX Sports – promotor van de Amerikaanse outdoorraces via Davey Coombs – en Infront Moto Racing – promotor van het MXGP wereldkampioenschap via David Luongo – zouden werken aan een nieuwe samenwerking. De twee promotors zouden hun krachten bundelen om een hybride AMA vs MXGP evenement te organiseren, dat punten oplevert voor beide kampioenschappen. Op papier zou dit evenement de 20 beste rijders van elke categorie (MX2 vs US 250 & MXGP vs US 450) bijeen kunnen brengen en de aanwezige rijders zouden de punten van dit evenement in hun respectieve kampioenschappen scoren.

Davey Coombs & David Luongo zouden de leiding hebben over een dergelijk project, een initiatief dat wij alleen maar kunnen toejuichen op een moment dat de FIM en de AMA lijnrecht tegenover elkaar staan met de komst van het nieuwe wereldkampioenschap Supercross (WSX) dat rechtstreeks zou concurreren met de Amerikaanse kampioenschappen.

Davey Coombs, promotor van het American Motocross Championship

De laatste Grand Prix van de VS werd gehouden in 2017, met een finaleronde op de WW Ranch in Jacksonville. In 2015, 2016 en 2017 werd de GP van de VS in september gehouden, maar aan elke editie deden slechts enkele AMA-rijders mee. Dit nieuwe hybride format, dat zowel voor het MXGP- als het AMA-kampioenschap geldt, zou garanderen dat de beste Amerikaanse en Europese rijders het tegen elkaar opnemen in één evenement dat dan voor de fans het hoogtepunt van het motorcrossseizoen zou kunnen worden: een Motocross of Nations XXL-versie zeg maar.

In dit stadium is het moeilijk om veel meer te weten te komen over de ins en outs van dit project, dat zich nog in een voorbereidend stadium bevindt. Wij kunnen veronderstellen dat dit evenement in de Verenigde Staten zal plaatsvinden, aangezien het de kalender van het Amerikaanse outdoor-kampioenschap zal moeten integreren. In dit geval zouden de MXGP rijders naar het land van Uncle Sam moeten reizen om deel te nemen.

Jorge Viegas (FIM) en David Luongo (Infront)

Op de avond van de 75ste Red Bud Motocross of Nations sprak Gatedrop.com journalist Jonathan McCready met Davey Coombs en tijdens ditzelfde interview onthulde de Amerikaanse kampioenschapspromotor dat dit project momenteel wordt besproken met David Luongo.

Davey Coombs – MX Sports CEO: “Met David Luongo werken we aan iets heel, heel gaafs. Het zal niet voor 2023 zijn, omdat er veel dingen moeten worden uitgewerkt om het te laten werken, maar ik kan u zeggen dat we allebei zeer enthousiast zijn. Dit project is iets wat iedereen altijd heeft gewild, wat alle motorcrossfans altijd hebben gewild. We willen de Motocross of Nations niet komen verstoren, dit evenement werkt, het is een feest, het is een ontmoeting. Dus proberen we een manier te vinden om iets te doen dat niet concurreert met de Motocross of Nations, door een ander evenement te hebben dat we kunnen integreren met het MXGP-kampioenschap en het AMA Pro Motocross-kampioenschap, iets dat niks van beide kampioenschappen wegneemt. We zouden dan elk jaar een tweede evenement houden om het te vieren.

Ik herinner me dat ik bij de Anaheim Supercross samen was met Eric Geboers. Ik hield van Eric. Hij zei tegen me: “Mijn droom is om een evenement te organiseren dat AMA- en MXGP-rijders samenbrengt in Namen, waarbij de ene helft van het circuit bedekt is met AMA-sponsors en de andere helft met MXGP-sponsors. We zouden de top 20 rijders in elke categorie terugbrengen. Ik zei dat het een heel goed idee was, maar het was gekkenwerk. Destijds was de relatie tussen Youthstream en MX Sports heel anders dan nu.

Guiseppe Luongo kwam met ons in contact na Maggiora in 2016, we begonnen samen te werken en nu ben ik zeer goede vrienden geworden met David Luongo, we delen dezelfde visie als de fans. Als fans hadden we allemaal ooit het idee om de twee kampioenschappen op een of andere manier samen te brengen, en Eric zei me steeds: “Je moet dit organiseren, je moet het doen”. Ik dacht dat het nooit zou gebeuren, maar de dingen zijn sindsdien veranderd en we werken eraan. Er moet aan veel dingen gewerkt worden, maar het zou echt geweldig zijn!

Tekst: Kevin Frelaud/Dailymotocross.fr
Foto’s:
Infront Moto Racing