X

Roger De Coster al meer dan 40 jaar aan het hoofd van Team US in de MXoN

We moeten helemaal terug naar 1981 op het circuit van Lommel. Team USA liet de Grand Prix-rijders voor het eerst zien dat ze goed genoeg waren om een Monster Energy FIM Motocross of Nations te winnen. Roger De Coster wilde graag een team naar België sturen en selecteerde daarvoor zijn Honda-fabrieksteamrijders Johnny O’Mara, Danny Laporte, Chuck Sun, Donnie Hansen en David Bailey.

Met volledige steun van Honda Amerika arriveerde het jonge team vroeg in België en het was een gevoel van vertrouwen dat deze jonge Amerikaanse line-up genoeg had om de Belgische zandspecialisten aan te vallen.

“Ons team ging erg vroeg naar Europa,” herinnerde De Coster zich. “We gingen naar zandbanen en oefenden en oefenden en oefenden. We hadden aanvankelijk veel motorproblemen omdat we in de VS geen ervaring hadden met het rijden op dat soort zand. Maar we werkten ons er doorheen en tegen de wedstrijd in Lommel waren we er klaar voor.”

Hoewel het Amerikaanse team mechanische problemen had, vond De Coster dat de Honda-machines van het seizoen 1981 speciaal waren en met wat extra werk zou hij zijn team gemakkelijk een resultaat zouden kunnen geven om zo de Grand Prix-rijders de verrassing van hun leven te bezorgen.

“We zagen het potentieel in de Honda-motoren en -teamleden voor dit evenement. Onze jongens wonnen op dat moment echter niet. Suzuki had Mark Barnett die de 125 klasse en de supercross won. En Kent Howerton op Suzuki was sterk in de 250 klasse. Ons team bestond uit Johnny O’Mara, Chuck Sun, Danny LaPorte en Donnie Hansen. Tegen het einde van het jaar, begonnen onze resultaten te verbeteren. We dachten ‘nu moeten we naar de Nations’.”

Team USA met Chase SExton, Eli Tomac en Justin Cooper

De Coster, een Belgische legende in de sport, voelde zich niet op zijn gemak om een team te brengen dat zijn geliefde Belgen zou verslaan, maar een job is een job, en hij ging er 100% voor om de Chamberlain trofee naar Amerika te brengen met zijn Honda team.

“Ik had tot op zekere hoogte problemen met mezelf, want het voelde vreemd om de VS te komen vertegenwoordigen. Ik had altijd geprobeerd te winnen als rijder voor België. In de Trophee des Nations maakte ik als lid van het Belgische team tien jaar op rij deel uit van het winnende team. We wonnen ook zes keer in de open klasse (500cc – Motocross des Nations).”

Meer dan 40 jaar later neemt De Coster Team USA mee naar Redbud. Na een decennium dat de Amerikanen niet meer konden winnen, blijft zijn motivatie dezelfde als in 1981. De zege is het enige doel, en wie weet kan de oude veteraan dit jaar opnieuw de smaak van champagne delen met Team USA.