X

Wietse Brackman neemt afscheid van het motocross!

Wietse Brackman, meervoudig kampioen in MCLB en o.a. ook winnaar van de 12 uren van La Chinelle, zou normaal de motocrosslaarzen aan de haak hangen na de MCLB-wedstrijd in Pamel ingericht door Wietse’ team M.C. De Willemsvrienden. Helaas speelde het weer voor spelbreker en zo had “Wacko Bracko” z’n laatste wedstrijd uit z’n carrière zonder het te weten al gereden in Lichtervelde, één week eerder. Waar hij beide reeksen won, eruit gaan op een hoogte punt heet dat dan!

We belden even met de voormalig motocrosser, en hadden het over z’n gehele carrière. Eén die hem overal gebracht heeft en hem alles heeft doen zien in de motocrosswereld. “Het enige wat ik nooit heb gereden is een Grand Prix manche, en moest ik het gevoel gehad hebben dat dit m’n carrière zou volmaken zou ik graag de 1500 euro neertellen voor een wildcard. Maar wat is dat waard als je het niet hebt afgedwongen met uw prestaties. Dan kijk ik met grotere trots terug op m’n EMX250 wildcard in Ernee 2017 (20-17|5 punten)” aldus Wietse Brackman.

Crossen tussen de generatie: Ferrandis, Seewer, Jonass en Tim Gajser

“Wacko Bracko” komt uit een sterke, om niet te zeggen ijzersterke generatie. Als jeugdpiloot kwam hij als één van de eerste uit met een Honda CRF150 gesponsord door LS Honda. In de EMX85 wedstrijden stond hij in 2008 aan de start met namen als Jeffrey Herlings, Pauls Jonass, Dylan Ferrandis, Tim Gajser, Ivo Monticelli en andere …

Veel van deze namen bleef hij tegenkomen in de jaren nadien. In 2010 scoort Wietse 47 punten in het EMX125 kampioenschap dat gewonnen wordt door Jordi Tixier. De uitschieter van dat seizoen in de eerste reeks in Zweden waar hij knap zesde wordt voor Dylan Ferrandis! Oh en Jeremy Seewer als dertiende. Zelf verteld Wietse: “Het zijn allemaal mooie herinneringen maar op die momenten zette ik mezelf te hard onder druk. Het moest gebeuren in de EMX125 klasse, het moest gebeuren in de EMX250 klasse. Daardoor ging het soms wel eens fout met blessures tot gevolg. Eens ik de klik maakte dat het niet meer hoefde voor mezelf, het nastreven van de droom, heb ik misschien wel echt terug het echte plezier gevonden. Na enkele wedstrijden in de MCLB ben ik daar dan ook blijven plakken want je kunt je competitiegevoel en plezier ook daar bij de inters beleven”.

In 2014 combineert de op dat moment Suzuki piloot nog het BMB BKs, waarin hij tweede wordt op zeven puntjes van Yentel Martens met enkele MCLB Wedstrijden. Door z’n link met Suzuki mag hij dan voor ons MxMag.be de nieuwe Suzuki RM-Z450 gaan testen onder toeziend oog van Ricky Carmichael maar ook Stefan Everts, Jeff Emig, Jeff Stanton, Jamie Dobb en Brian Jorgensen. Iets wat hij nog goed weet: “Haha, ja dat was door mxmag.be dat dit kon en het is toch wel enorm cool om zo’n kampioenen te ontmoeten. Als die dan nog zeggen dat uw techniek goed zit, dan is het dubbel zo plezant.”

De overstap naar de MCLB

Voor 2015 maakt hij de transfer naar Husqvarna, hem geleverd door Leon Sagaert by Xavier Beel. Het trio Wietse Brackman, Husqvarna en Xavier Beel zullen samen blijven werken tot z’n laatste wedstrijd.

In 2014 had Brackman alreeds ontdekt dat de typische MCLB-parcours een echte specialiteit zijn net zoals klimmen en spurten dat is in het wielrennen. Maar zoals de kampioen die aanwezig waren op de Suzuki-test dag erkende, z’n techniek is goed en al doende leert hij snel de juiste kneepjes. Met zijn 250cc machine strijdt hij tegenover 450cc machines voor overall podium plaatsen en uiteindelijk ook reeksoverwinningen. Het was dan ook niet meer dan logisch dat de Belgisch kampioen Inters 250cc in de MCLB-klasse in zowel 2015 als 2016 naar de naam Wietse Brackman luisterde.

Voor 2017 staat de overstap klaar naar de 500cc klasse. In zijn rookie-seizoen botst hij op David Segers, die net twee punten meer scoort over een geheel seizoen. In 2018 gaan we opnieuw naar zo’n scenario. De Leon Sagaert by Xavier Beel piloot, die ondertussen ook tot het team van M.C. de Willemsvrienden is gaan behoren, moet in de laatste reeks van het kampioenschap voor Kevin Fors eindigen…

“In de eerste reeks hadden we al een felbevochten wedstrijd gehad en waarin ik net van Fors verlies met minder dan een halve seconde. De tweede reeks begon in feite perfect, want ik had de kopstart. Maar in de tweede bocht ging ik erbij liggen en dan gaat er veel door u heen. Ik dacht vooral wat iedereen dacht, het is voorbij. Dat zorgde ook voor een bevrijd gevoel want ik was verloren, en kon enkel nog zo hard rijden dan ik kon en zien waar we dan gingen uitkomen. Als een bezetene ben ik mijn rondes beginnen afleggen en voor ik het goed en wel besefte zat ik na enkele ronden al tweede. Dan ging Kevin Fors in de fout en kreeg ik de leiding in handen. Fors en mezelf hebben daar gebikkeld om de titel, en iedereen die er was die spreekt daar nog over en zal er over twintig jaar misschien nog over spreken. Die titel is ook het hoogtepunt uit m’n motorcrosscarrière. Ik zeg het, wat daar toen gebeurde en alle wendingen, de mensen gaan die titel nog lang boven halen om over te praten” aldus Wietse Brackman.

Na deze eerste titel in de Inters 500cc klasse in de MCLB-federatie volgen er nog drie 2019-2021-2022. Samen met 2018 zijn dat er vier op een rij want in 2020 werd er niet gereden omwille van het SARS-CoV-2-virus.

Waarmee gaat Wietse zich nu bezig houden?!

Wat gaat Wietse Brackman nu doen, vragen we ons toch nog af. “Bij m’n laatste blessure aan m’n hand ben ik wat gaan mountainbike om in conditie te blijven. Dat gaf mij wel enig plezier en zo’n marathonwedstrijd of wedstrijden lijken me wel iets. Daarnaast ga ik Belgisch kampioenschap jetski meedoen. Die vijf wedstrijden doe ik nu al enkele jaren mee en dat geeft veel voldoening en toch ook nog de adrenaline.”

Na het gesprek met ‘Wacko Bracko’ willen we ook wel ons respect tonen. Maandag en dinsdag om vijf uur in de ochtend aan de slag gaan op het werk om in de namiddag conditioneel te kunnen trainen. Woensdag niet gaan werken om te gaan trainen met de motor op een harde baan, vaak in het buitenland. Om vervolgens opnieuw van donderdag tot en met zaterdag opnieuw vanaf vijf uur te gaan werken. Want op zaterdag haalt hij zijn woensdag in. En even verpozen zit er niet in op zaterdag, want thuisgekomen wacht de mobilhome om richting parcours te rijden en daar op zondag op topniveau te presteren.

De opofferingen die Wietse Brackman, maar héél veel Inters maken om op zondag ons te entertainen en er op hun best te proberen zijn, het is iets om even stil bij te staan. Gelukkig kon Wietse Brackman rekenen op de steun van Leon Sagaert by Xavier Beel, Stefaan Minne van Husqvarna Motorcycles Belgium en Jürgen en alle andere kameraden van M.C. De Willemsvrienden. Naast deze mensen die hem enorm hielpen met materiaal kon hij privé van kinds af altijd bouwen op zijn ouders Lieven Brackman en Diana Dourte. Eens een grote jongen is daarbij z’n lieve vriendin Jana Van Der Cruyssen bijgekomen, met als bonus in dat pakket Bert Canty & Annick Lefebre.





























Palmares Wietse Brackman

2014: Vice Belgisch Kampioen Inters 250cc (FMB-BMB)
2015: Belgisch kampioen Inters 250cc (MCLB)
2015: Derde in de 12uren van La Chinelle met Husqvarna
2016: Belgisch kampioen Inters 250cc (MCLB)
2016: Winnaar 12uren van La Chinelle met Husqvarna
2017: Vice Belgische Kampioen Inters 500cc (MCLB)
2017: Winnaar 12uren van La Chinelle met Husqvarna
2018: Belgisch kampioen Inters 500cc (MCLB)
2018: Tweede in de 12uren van La Chinelle met Husqvarna
2019: Belgisch kampioen Inters 500cc (MCLB)
2019: Tweede in de 12uren van La Chinelle met Husqvarna
2020: Geen kampioenschap omwille van Corona
2021: Belgisch kampioen Inters 500cc (MCLB)
2022: Belgisch kampioen Inters 500cc (MCLB)

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Fotogalerij: Dieter Debaets –
Coverfoto & nummerbord foto: Gino Maes