X

Antonio Cairoli wordt Team Manager bij Red Bull KTM

Red Bull KTM Factory Racing heeft een aantal strategische wijzigingen aangebracht in de structuur van het FIM MXGP-wereldkampioenschap. De belangrijkste daarvan is een nieuwe rol voor MXGP- en KTM-legende Tony Cairoli, die als teammanager voor het team komt te staan.

Voor 2023 kondigt KTM aan dat negenvoudig wereldkampioen Tony Cairoli Red Bull KTM Factory Racing Team Manager wordt. De 37-jarige Cairoli beschikt over een uitzonderlijke kennis van de sport, maar ook van de racecultuur en -filosofie van KTM. Hij zal samen met mede-wereldkampioen Joel Smets een selectie Red Bull KTM Factory Racing-rijders en andere atleten trainen en coachen.

Red Bull KTM Factory Racing vierde onlangs hun veertiende titel in de MX2-divisie met Tom Vialle. Met uitzondering van het seizoen 2015 heeft het team sinds 2010 elk jaar minstens één MXGP- of MX2-kroon opgeëist. Smets heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van Vialle met als resultaat twee wereldtitels.

Aan de technische kant zal Vialle’s ervaren monteur Harry Norton de rol van Team Technical Coördinator overnemen, terwijl Dirk Gruebel, sinds jaar en dag leider, de functie van Project Manager for Motocross Development op zich zal nemen.

Claudio De Carli, de man die Cairoli tussen 2010 en 2017 naar de zes wereldtitels loodste, zal voortaan als nieuwe Motocross Race Director toezicht houden op de race-inspanningen van KTM. De Italiaan smeedde een ongelooflijk sterke band met KTM aan het begin van het afgelopen decennium, toen hij de fabriek hielp de eerste titel in de MXGP te behalen.

Red Bull KTM Factory Racing gaat in 2023 van start met Jeffrey Herlings (MXGP) en Andrea Adamo en Liam Everts (MX2).

Tony Cairoli, Red Bull KTM Factory Racing Team Manager: “2022 was een verandering voor mij en nu is dit weer een nieuw hoofdstuk! Het was geweldig om dit jaar weer te racen, maar het was ook positief om een klein stapje terug te doen van het racen en de dingen op een andere manier te bekijken. Ik hoop echt dat ik zoveel mogelijk kennis en passie in deze nieuwe rol kan brengen. Ik zal wat moeten leren, maar ik heb in mijn carrière ook met geweldige mensen gewerkt, dus ik verwacht deze ervaring te kunnen gebruiken. We denken nu al na over onze doelen voor 2023.”

Pit Beirer, directeur van KTM Motorsports: “Dit is de volgende stap in de visie van onze raceafdeling voor de motorcross en voor de manier waarop we de merken willen behouden en het beste potentieel in de paddock willen organiseren. Het was duidelijk dat we op Tony’s ervaring en nooit aflatende passie voor de sport konden rekenen, net als in 2009 toen we voor het eerst met elkaar in gesprek raakten.

De connectie met De Carli is een van de grote succesverhalen voor ons geweest en ik ben blij dat die zich verder kan ontwikkelen en voortzetten. Het is geweldig om Joel nog steeds in zijn ontwikkelingsrol te hebben en Harry en Dirk die verschillende taken op zich nemen. We hebben een aantal geweldige rijders en een aantal uitstekende medewerkers voor 2023, dus ik weet zeker dat we nog veel spannende tijden tegemoet gaan.”

Claudio De Carli, KTM Motocross Race Director: “Het voelt heel speciaal om deze nieuwe functie te hebben en mijn verhaal voort te zetten met Pit, Robert en de hele KTM-groep. Zoals velen weten zijn we onze samenwerking nu ruim tien jaar geleden begonnen en het was een sterk wederzijds vertrouwen waardoor we allemaal meteen succes hadden en daarna konden blijven winnen in de MXGP.

We zitten nu in de overgang naar de volgende generatie, maar we hebben de best mogelijke basis. Ik hoop dat we de motorcrossdivisie als een van de meest productieve voor KTM en de race-afdeling kunnen behouden. We zullen tot het uiterste gaan om dat in alle categorieën waar te maken.”