X

Test: De tPump XL accu-luchtpomp van Coolado

Eerder hadden we al een accu-luchtpomp van Bosch getest en nu gaat de focus naar een nieuw model van het bedrijf Coolado. De tPump XL is de zwaarste pomp in het gamma van het merk en mag onder het vaandel “semiprofessioneel” gecatalogeerd worden.  Dit omdat de pomp zich onderscheid van de concurrentie door zijn pompsnelheid en volledige uitrusting.

Wat is het?

Een draagbare luchtpomp met een interne batterij die kan worden opgeladen via het stroomnet of een usb-poort. Ook is er de mogelijkheid om te laden via een sigarettenaansteker in de auto. De pomp is multifunctioneel want ze is geschikt voor het oppompen van autobanden, motorbanden, fietsbanden, caravan- en camperbanden of een voetbal.

In tegenstelling tot de toestellen van de concurrentie is de Coolado tPump XL uitgerust met een dubbele cilinder waardoor het pompdebiet met een flinke ruk de hoogte in gaat. De gewone pompen die je her en der kan kopen werken prima maar het duurt erg lang om een band op druk te zetten. Stel dat je vier autobanden moet oppompen dan ben je vlug 15 minuten in de weer.

Ook voor motoren?

Jawel. Het toestel is ook gemaakt voor motorbanden en dus ook die van een crossmotor. Dus is de tPump XL geschikt om mee te nemen naar de cross maar hij kan ook perfect opgeborgen worden in je rugzak of koffer van je wegmotor. Het is cruciaal voor een motorcrosser of endurorijder om banden snel op druk te kunnen zetten of snel weer op te pompen na het vervangen van een lekke binnenband. Bovendien kan de pomp gebruikt worden als zaklamp, waarschuwingslamp, SOS-lamp en als lader voor uw gsm-toestel. Binnenin zit er een krachtige motor die twee cilinders aandrijft om met veel debiet snel een band op druk te zetten. Druk verminderen kan met het handige ventieltje op de bandenblazer.

Wat zit in de verpakking?

Het minste wat je van deze pomp kan zeggen is dat ze erg compleet is uitgerust. In de doos zit buiten de pomp zelf een resem hulpstukken voor fietsbanden, auto- en motorbanden, sportballen, een lader voor een sigarettenaansteker, een usb-kabeltje en een lader voor op het stroomnet.

Straffe cijfers

Coolado beweert dat een fietsband in 12 seconden van 0 naar  3 bar kan gebracht worden. Een autoband oppompen tot 2.4 bar zou maar 2:30 minuten kosten. Dat vraagt om een test. We namen een fiets en een achterwiel van een crossmotor en deden de test in onderstaande video.

Het verdict

Deze pomp maakt haar beloften helemaal waar. Motorcrossers spelen constant met bandendruk en met dit toestel is het snel bijpompen of druk aflaten kinderspel. Eén minpuntje is er wel. Bij het instellen van de druk heb je weinig tijd om de pomp te starten, de aangegeven druk floept snel weer op nul. Voor de rest niks dan lof, het toestel doet wat er belooft wordt. Ze pompt 40 liter per minuut en kan een platte autoband in 2,5 minuten op druk zetten. De tPump XL is geschikt voor de banden van een SUV, minibus, camper, caravan, auto, motorfiets, fiets, en sportballen. De pomp kost 129 euro en kan besteld worden op deze website: https://www.coolado.com/nl