X

MXGP: David Luongo over de nieuwe regels rond de kwalificaties

David Luongo, CEO van Infront Moto Racing, heeft naar aanloop van de eerste MXGP-race tekst en uitleg gegeven over het toekennen van punten tijdens de kwalificaties op zaterdag. Het is een nieuwe regel die dit jaar zal worden toegepast op beide kwalificatieheats.

David Luongo: “Over twee weken vliegen we naar Argentinië en het prachtige circuit van Villa la Angostura voor de eerste Grand Prix van het MXGP seizoen 2023. De tijd is gevlogen sinds Red Bud en de Monster Energy FIM Motocross of Nations want deze winterstop stond bol van het werk en de voorbereiding om de Motocross fans het best mogelijke seizoen te bezorgen.

In mijn vorige editorial had ik het al over enkele veranderingen betreffende de verhoging van de vrachtverdeling voor de overzeese wedstrijden en de verlaging van het inschrijfgeld voor de Wild card rijders, maar januari was voor ons ook een maand van vernieuwing en veranderingen, met name op het gebied van de reglementen. Samen met de FIM en de Manufacturers Association hebben we besloten een nieuw puntensysteem in te voeren voor de zeer populaire kwalificatierace van zaterdag voor de MX2- en de MXGP-categorieën.

Enkele jaren geleden waren wij de eerste motorsportpromotor die deze zaterdagrace invoerde met als doel het zaterdagprogramma in het Grand Prix-weekend meer aandacht te geven en de acties voor de fans te vergroten. Vanuit Argentinië zal de top tien punten scoren tijdens deze Sprint race, te beginnen met 10 punten voor de winnaar, 9 punten voor de tweede en zo verder …

Na de MXGP Sprint race organiseren we een Paddock show op een heldere nieuwe structuur om met de winnaars en enkele speciale gasten te praten met het publiek. Het resultaat van de Sprint race zal de startgrid van de zondagse Grand Prix races blijven bepalen. Een andere grote nieuwigheid voor 2023 zijn de kwalificaties voor de MXGP-klasse indien er meer dan 40 rijders deelnemen aan de GP. Door deze wijziging kan elke wildcard rijder deelnemen aan de MXGP categorie en proberen zich te kwalificeren voor het GP-programma.

In januari moesten we het einde van het seizoen en de datum van de Monster Energy FIM Motocross of Nations in Frankrijk – Ernée wijzigen naar 7/8 oktober. Allereerst wil ik de Motoclub van Ernée bedanken voor hun inspanningen om de datum te veranderen en de FFM voor hun steun. Het was erg belangrijk voor ons om ons best te doen om de verschillende kalenders van onze sport in het oog te houden.

We hebben een geweldige samenwerking met de Amerikaanse promotors, MX Sports en Feld, en om de beste MXoN ooit te kunnen aanbieden, was het van primordiaal belang om onze verschillende kalenders op elkaar af te stemmen. Ik ben ervan overtuigd dat een goede samenwerking tussen alle partijen onze sport naar een hogere en mooiere toekomst brengt. Dankzij deze verandering van datum kunnen we garanderen dat de beste rijders van alle landen kunnen deelnemen aan het belangrijkste offroad-evenement van het jaar, tot groot genoegen van de fans!

Infront Moto Racing was de afgelopen dagen ook aanwezig in Azië, door deel te nemen aan Sportel Asia in Bali, Indonesië, met als doel onze aanwezigheid op deze markt te vergroten bij de media en Tv-zenders. Tot slot wil ik nog even stilstaan bij Tim Gajser, die afgelopen weekend een blessure opliep tijdens een pre-season race. Helaas zal hij het begin van het seizoen missen, we wensen hem een spoedig en goed herstel toe. Tot ziens in Argentinië!”

Foto: Infront Moto Racing, Paul Weyten en archief