X

Voorbeschouwing: Wereldkampioenschap MXGP 2023

Zonder de regerend wereldkampioen MXGP gaat het Grand Prix seizoen van start. Hetzelfde gebeurde vorig seizoen toen Jeffrey Herlings tijdens een fotosessie geblesseerd raakte. De KTM-rijder heeft zich helemaal laten renoveren het afgelopen jaar en hij gaat natuurlijk voor zijn zesde wereldtitel. Na een jaar afwezig te zijn geweest zal het zeker niet eenvoudig worden voor ‘The Bullet’ die veel weerstand mag verwachten. Van wie, dat gaan wij hier vooruit kijken.

***
Waar Herlings aan de start verschijnt is de 28-jarige crosser de grote favoriet. Een fitte Herlings wordt door niemand op deze wereld geklopt, daar zijn de meeste het wel over eens. Vanuit Yamaha zijn de ogen gerichten op Jeremy Seewer en Maxime Renaux die beide hun plannen niet onder stoelen of banken steken. De 28-jarige Seewer moest al vijf keer genoegen nemen met het zilver na een lange WK-seizoen. De Zwitser is vanaf 2014 actief in het WK en hij mistte geen enkele wedstrijd in die negen jaren! Ook dit seizoen mocht de 22-jarige Renaux nog uitkomen in de MX2-klasse maar hij besloot in 2021 na het winnen van de MX2-wereldtitel om de overstap te maken naar de MXGP. De Fransman werd vierde in zijn eerste seizoen en zal het komende jaar een kanshebber op de titel zijn. Dat geldt ook voor Romain Febvre, de kampioen van 2015. Het vorige seizoen viel door een zware been blessure in het water maar in 2021 vocht hij tot aan de laatste manche in Mantova om de titel met Herlings. Febvre is klaar voor de titelstrijd en dat zegt ook Jorge Prado. De Spanjaard heeft twee wereldtitels op zak maar het grote doel blijft voor hem de MXGP-titel.

**
De drie Nederlanders beschrijven wij verder op maar die horen zeker in deze alinea thuis. Ze zullen het moeten opnemen tegen Ruben Fernandez die door het wegvallen van de geblesseerde Tim Gajser alleen de kar moet trekken bij Honda. De Spanjaard is bijzonder snel maar zorgt ook regelmatig voor hele spannende momenten zoals de crash vorig jaar in Neuquen. Vanuit 114 Motorsport-Honda heeft hij de overstap gemaakt naar Team HRC. Daar vervangt hij de Australiër Mitch Evans die nu uitkomt voor Kawasaki. Evans heeft zich de afgelopen maanden vakkundig verstopt en zal ‘koud’ aan het Grand Prix seizoen beginnen als teamgenoot van Febvre. Voor Pauls Jonass is een Japanse machine bijna nieuw want in 2010 reed hij op een 85cc Suzuki. Daarna kwam hij op een Oostenrijkse machine terecht tot en met afgelopen seizoen op een Husqvarna van Standing Construct Racing. Dit Belgische team heeft de overstap gemaakt na Honda en beide rijders (ook Brian Bogers) lijken zich goed te voelen op de CR450F.

*
Met fabrieks materiaal van KTM zou Alberto Forato zomaar een hoge ogen kunnen gooien in 2023. Toch zetten wij hem in dit rijtje neer waar hij volgens ons zal worden vergezeld door landgenoten Mattia Guadagnini en Alessandro Lupino. De 22-jarige Forato kan dit weekend strijden om een podiumplek om een weekend later buiten de top tien te vallen. Hetzelfde kan Guadagnini ook zomaar overkomen terwijl Lupino zich goed zal moeten laten zien voor een contract in 2024! Dat probleem heeft Ben Watson niet, de Brit heeft een deal voor 2023 en 2024 met Beta. Hopelijk geeft hem dat meer rust en kan hij zich vast in de top tien nestelen.

België-Nederland:
Na het stoppen van Jeremy Van horebeek zijn alle Belgische ogen gericht op Brent Van doninck. De in Herentals geboren crosser gaat ook nog eens uitkomen voor een Belgisch team. Onder de vleugels van Jacky Martens hoopt de 27-jarige Van doninck de aansluiting te maken bij de wereldtop. Het afgelopen seizoen wist hij al mooie dingen te laten zien op de Yamaha, zoals een podiumplaats tijdens de eerste manche in Ernée. Naast Herlings heeft Nederland nog drie grote namen in de MXGP en alle drie wisten ze vorig jaar een GP te winnen! Bogers (Lommel), Coldenhoff (Finland) en Vlaanderen (Riola Sardo) lieten vorig seizoen het Wilhelmus klinken. Het drietal heeft natuurlijk weer stoute plannen voor het komende seizoen en hopelijk kunnen ze opnieuw het volkslied laten klinken.

Debutanten:
Zowel Kevin Brumann als Mattia Guadagnini gaan beginnen aan hun eerste volledige MXGP-seizoen maar echte debutanten in dit kampioenschap zijn ze niet. Dat geldt ook voor Valentin Guillod die zich na twee jaar afwezigheid weer terug heeft weten te knokken op het hoogste niveau.

Kampioenen uit het verleden:
2007 Steve Ramon
2008 David Philippaerts
2009 Antonio Cairoli
2010 Antonio Cairoli
2011 Antonio Cairoli
2012 Antonio Cairoli
2013 Antonio Cairoli
2014 Antonio Cairoli
2015 Romain Febvre
2016 Tim Gajser
2017 Antonio Cairoli
2018 Jeffrey Herlings
2019 Tim Gajser
2020 Tim Gajser
2021 Jeffrey Herlings
2022 Tim Gajser

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie & #LeonvdSpank