X

Dani Heitink pakt de meeste paaseieren

Op een zonnig circuit van Lommel heeft Dani Heitink de eerste wedstrijd van het Europees kampioenschap 85cc Central Europe gewonnen. De Husqvarna-rijder won met een tweede en eerste plaats het dagklassement voor Jarne Bervoets (1-2) en Dean Gregoire (4-3). Met zes Nederlanders in de top tien verliep de wedstrijd voor de KNMV erg goed, naast Bervoets was Lukas Spigeleer de enige Belg in de punten.

1e manche
Op zaterdag won Heitink de kwalificatie in de tweede groep en na het vallen van het starthek neemt hij direct het initiatief. De 13-jarige crosser wordt gevolgd door Bervoets, Dex van den Broek, Dex Kooiker en de Duitser Neo Nindelt. Deze ziet snel Gregoire passeren terwijl Bervoets in de eerste ronde de leiding naar zich toetrekt. De KTM-rijder probeert afstand te nemen maar Heitink en Van den Broek hebben andere plannen. Wanneer Gregoire op de vierde plaats aankomt heeft de top drie al een kleine voorsprong te pakken. De eerste helft van de wedstrijd blijft het trio dicht bij elkaar maar dan moet Van den Broek het tempo laten zakken. Dit zorgt ervoor dat Gregoire de aansluiting vindt en hij neemt in de zevende ronde de derde plaats over. Een klein foutje zorgt ervoor dat de 12-jarige onderuit gaat waardoor Kooiker de derde plaats overneemt. De koplopers komen bij de achterblijvers aan en dat verloopt voor Bervoets net iets beter dan voor Heitink. De Belg pakt de zege voor de Nederlander en Kooiker weet Gregoire in een spannende slotfase voor te blijven. Van den Broek maakt de top vijf compleet. Timo Heuver komt van een plek in het middenveld nog sterk terug en hij wordt zevende. Jannes Vos scoort een keurige tiende nadat hij in de beginfase wat plaatsen heeft verloren. Spigeleer (13e), Jaymian Ramakers (14e), Ruben van Hoof (16e) en Jeremy Bouchee (19e) weten zich ook in de punten te rijden.

2e manche
Ook de tweede manche is het Heitink die de beste start neemt gevolgd door Bervoets, Gregoire, Van den Broek en de Duitser Simon Hahn. Van den Broek heeft er duidelijk zin in en de 12-jarige crosser passeert snel Gregoire om even later Bervoets achter zich te krijgen. De crosser 14-jarige crosser uit Paal weet in de eerste volledige ronde de tweede plaats weer terug in handen te krijgen. Het verschil met leider Heitink is dan bijna drie seconden maar wat de publiekslieveling ook probeert het lukt hem niet de achterstand weg te werken. Sterker nog de in Zwolle geboren Heitink loopt steeds verder weg en bouwt een voorsprong op van maximaal twaalf seconden! De leider in de Dutch Masters of Motocross wint de tweede manche op ‘Circuit De Heeserbergen’ en daarmee het dagklassement. Bervoets wordt tweede voor Gregoire die in de derde ronde voorbij is gegaan aan Van den Broek. De Paez Racing-rijder wordt vierde voor F4E Racing-rijder Moritz Ernecker die als Oostenrijker met een Belgische licentie rijdt. Kooiker heeft problemen gehad in de eerste ronde maar hij vecht als een leeuw en komt nog als zevende over de finish voor ONK-leider Heuver. Vos (12e), Jenairo Beerens (13e), Spigeleer (14e) en Ramakers (20e) finishen deze manche in de punten.

De volgende wedstrijd laat niet lang op zich wachten, volgende week wordt er gereden op het circuit van Slagelse in Denemarken.

Uitslagen EMX85 Central Europe #1; Lommel, B:
1e manche

1. Jarne Bervoets B KTM
2. Dani Heitink NL Husqvarna
3. Dex Kooiker NL KTM
4. Dean Gregoire NL KTM
5. Dex van den Broek NL KTM
7. Timo Heuver NL KTM
10. Jannes Vos NL KTM
13. Lukas Spigeleer B KTM
14. Jaymian Ramakers NL Husqvarna
16. Ruben van Hoof NL GasGas
19. Jeremy Bouchee NL Husqvarna
21. Jenairo Beerens NL KTM
26. Kay Zijlstra NL Yamaha
28. Vince van Hoof B KTM
30. Keano Maris NL KTM
34. Bryan van Vulpen NL TM
37. Lars Huysmans B KTM
38. Cody de Beer NL GasGas
DNF. Stan Tops B KTM
DNF. Tom Dukerts B KTM

2e manche
1. Dani Heitink NL Husqvarna
2. Jarne Bervoets B KTM
3. Dean Gregoire NL KTM
4. Dex van den Broek NL KTM
5. Moritz Ernecker A GasGas
7. Dex Kooiker NL KTM
8. Timo Heuver NL KTM
12. Jannes Vos NL KTM
13. Jenairo Beerens NL KTM
14. Lukas Spigeleer B KTM
20. Jaymian Ramakers NL Husqvarna
21. Bryan van Vulpen NL TM
22. Vince van Hoof B KTM
24. Ruben van Hoof NL GasGas
32. Jeremy Bouchee NL Husqvarna
34. Lars Huysmans B KTM
36. Cody de Beer NL GasGas
DNF. Kay Zijlstra NL Yamaha
DNF. Luca Kuijpers NL Yamaha
DNS. Keano Maris NL KTM
DNS. Stan Tops B KTM
DNS. Tom Dukerts B KTM

Dagklassement:
1. Dani Heitink NL Husqvarna 2-1
2. Jarne Bervoets B KTM 1-2
3. Dean Gregoire NL KTM 4-3
4. Dex van den Broek NL KTM 5-4
5. Dex Kooiker NL KTM 4-7
7. Timo Heuver NL KTM 7-8
10. Jannes Vos NL KTM 10-12
14. Lukas Spigeleer B KTM 13-14
16. Jenairo Beerens NL KTM 21-13
17. Jaymian Ramakers NL Husqvarna 14-20
20. Ruben van Hoof NL GasGas 16-24
24. Jeremy Bouchee NL Husqvarna 19-32

Tussenstand na 1 wedstrijd:
1. Dani Heitink NL Husqvarna 47
2. Jarne Bervoets B KTM 47
3. Dean Gregoire NL KTM 38
4. Dex van den Broek NL KTM 34
5. Dex Kooiker NL KTM 34
7. Timo Heuver NL KTM 27
10. Jannes Vos NL KTM 20
14. Lukas Spigeleer B KTM 15
16. Jenairo Beerens NL KTM 8
17. Jaymian Ramakers NL Husqvarna 8
20. Ruben van Hoof NL GasGas 5
24. Jeremy Bouchee NL Husqvarna 2

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NielsOomsMX