X

Villars-sous-Ecot organiseert MXGP op nieuw circuit

De zevende race van het FIM wereldkampioenschap motorcross wordt gehouden in Frankrijk. Dit jaar zal Villars-sous-Ecot gastheer zijn. Zes jaar na de laatste ronde van het seizoen 2017 zullen de rijders op 20 en 21 mei een nieuw circuit ontdekken, dat deze week werd voorgesteld aan de lokale media, partners en politieke autoriteiten.

Frankrijk heeft altijd deel uitgemaakt van het wereldkampioenschap motorcross en de afgelopen twintig jaar werd de Franse GP voornamelijk op drie verschillende locaties georganiseerd: Ernée, Saint Jean d’Angely en Villars-sous-Ecot. De club van Villars, die in 1968 werd opgericht, heeft een lange geschiedenis sinds de organisatie van de eerste GP in 1982. Sindsdien heeft zij zes andere GP’s georganiseerd en de Motocross des Nations in 1988.

Na twee succesvolle edities van het Franse Elite-kampioenschap in 2021 en 2022 wilde de club opnieuw een wedstrijd van het wereldkampioenschap organiseren. “Met dank aan Infront, de FIM en de FFM die ons verzoek in overweging namen”, zegt voorzitter Luc Pellier, al vele jaren lid van de club. “We hebben 50% nieuwe leden in het beheerscomité van de club en de meesten van ons wilden opnieuw een GP organiseren.

Het was geweldig om twee jaar na elkaar het Frans kampioenschap te organiseren, het was een goede gelegenheid voor ons om deze GP voor te bereiden” vervolgt Luc die de belangrijkste nieuwigheden ten opzichte van de laatste GP in september 2017 toelicht. “Dankzij de steun van Pays de Montbeliard Agglomération, de regio Bourgogne Franche Comte en het departement Doubs hebben we 80% van het parcours veranderd om de renners een nieuw en modern parcours aan te bieden. En voor een betere verslaggeving van het evenement is de optische vezel nu operationeel op het circuit voor de media”.

Voor David Luongo, algemeen directeur van Infront Moto Racing, is de terugkeer naar Villars-sous-Ecot goed nieuws. “Frankrijk is een land van motorcrossliefhebbers en we hebben een overeenkomst met de Franse federatie om elk jaar een GP te organiseren op verschillende circuits. Het is een genoegen om terug te keren naar Villars-sous-Ecot, dat deel uitmaakt van de lange geschiedenis van de Franse motorcross.

Villars is ideaal gelegen ten opzichte van Duitsland, Zwitserland en België, en we zijn er zeker van dat veel fans uit heel Europa naar deze GP zullen komen. Het staat vast dat je om een GP te organiseren veel energie en geld moet investeren om de fans, de deelnemers en de media in goede omstandigheden te ontvangen en ik wil de politieke autoriteiten bedanken voor hun steun.

Als zevende wedstrijd van het kampioenschap zal de GP vijf categorieën samenbrengen, want naast de wereldklassen MXGP en MX2 zullen ook het wereldkampioenschap voor vrouwen, de Euro 125 en de Junior e-motocross in Villars worden verreden.

Foto’s: Mediacross