X

Manuel Lettenbichler wint Red Bull Erzbergrodeo

Manuel Lettenbichler van Red Bull KTM Factory Racing heeft de 27ste editie van de Red Bull Erzbergrodeo gewonnen. Het resultaat zorgt ervoor dat Lettenbichler’s naam de geschiedenis ingaat als één van de weinige rijders die back-to-back overwinningen heeft behaald in de iconische Oostenrijkse hard enduro. 

Na een sterke kwalificatierit in de proloog op vrijdag en zaterdag reed Lettenbichler zijn 2024 KTM 300 EXC naar de zevende plaats en plaatste hij zich veilig op de eerste rij voor de start van de hoofdrace op zondag. Toen de vlag viel, maakte Mani een uitstekende start en na de eerste beklimmingen schoof hij al snel door naar de top drie.

Het was Trystan Hart die al snel aan de leiding ging met Mani vlak achter zijn KTM-teamgenoot, maar na ongeveer 20 minuten kwam Lettenbichler terug aan de leiding, om zijn voorsprong vervolgens te verspelen aan zijn oude rivaal Billy Bolt. Toen de race het bos inging, kwam Mani helemaal tot zijn recht en gaf een masterclass aan harde endurovaardigheden, kracht en techniek om de leiding weer over te nemen en een flink gat te slaan naar het achtervolgende peloton.

Lettenbichler reed soepel en zonder incidenten en legde de resterende kilometers van het parcours af, inclusief de lastige kenmerkende secties, om uiteindelijk de overwinning te pakken met een indrukwekkende 11 minuten voorsprong op de nummer twee. Mani heeft nu twee overwinningen uit twee starts in zijn FIM Hard Enduro World Championship-campagne en is goed op weg om zijn titel van 2022 met succes te verdedigen.

Manuel Lettenbichler: “Ik kan het niet geloven! Na de start volgde ik Trystan, om mijn energie een beetje te sparen, maar toen passeerde Billy me en hij zag er echt sterk uit. Hij nam een beetje voorsprong, maar ik wist dat ik gefocust moest blijven en mijn eigen race moest rijden. Toen we in het zand van de heuvels kwamen, wist ik dat ik wat tijd zou kunnen goedmaken en gelukkig kwam het allemaal goed. Ik kon terugkomen aan de leiding. Daarna bleef ik dat goede tempo vasthouden en aan het einde bracht ik het thuis. De nieuwe motor was ongelooflijk. We hebben er in de winter veel aan gewerkt en dat lijkt zijn vruchten af te werpen, want hij voelde vandaag perfect aan.”

Resultaat Erzbergrodeo

1. Manuel Lettenbichler (GER), KTM, 2:31:15
2. Billy Bolt (GBR), Husqvarna, 2:42:15
3. Trystan Hart (CAN), KTM, 2:57:09
4. Jonny Walker (GBR), Beta, 2:59:30
5. Wade Young (RSA), Sherco, 3:04:21

Foto’s: KTM