X

Geerts geeft demonstratie voor eigen publiek

Jago Geerts heeft een onemanshow opgevoerd in de Grote Prijs van Vlaanderen. De Balenaar won met overmacht beide reeksen in het Lommelse zand en nadert zo tot op 13 punten van WK-leider Andrea Adamo. Rick Elzinga eindigde knap zesde, Thibault Benistant moest jammer genoeg forfait geven.

De omloop in Lommel werd voor deze editie in een heel nieuw kleedje gestoken. De start en de pitlane kregen een andere locatie (aan de buitenkant) en er werden meer bochten toegevoegd waardoor het parcours trager en dus nog zwaarder werd. Jago Geerts voelde zich als een vis in het water in het… zand. De Balenaar zette de kwalificatierace dan ook volledig naar zijn hand. Hij reed van start tot finish aan de leiding. “Ik heb niet echt moet pushen. Ik heb vooral energie proberen te bewaren voor zondag”, zei Geerts. Rick Elzinga zette een degelijke achtste tijd neer, Thibault Benistant was 13de. De Fransman was duidelijk niet in zijn normale doen. Hij had nog te veel naweeën van zijn val in Tsjechië vorige week en moest zondagochtend – na de warm-up – jammer genoeg beslissen om forfait te geven. “Ik heb het geprobeerd, maar mijn gezondheid gaat voor”, aldus de Fransman.

Dezelfde tactiek
Regen in de voormiddag zorgde ervoor dat het circuit zondag nog ietsje zwaarder kwam te liggen. Geerts liet het niet aan zijn hart komen en pakte met dezelfde tactiek uit als een dag eerder: holeshot pakken en van start tot finish aan de leiding rijden. Al legde Lucas Coenen hem een kwartier lang wel het vuur aan de schenen. Maar de Iceman bleef cool en pakte zijn tiende reekszege. Elzinga knokte de hele race lang voor een plek in de top 10. En dat lukte hem ook. De Nederlander bolde als negende over de meet.

Sterke Elzinga
Geerts schreef een bijna identiek verhaal in reeks twee. Enige verschil: hij moest de holeshot verrassend aan Osterhagen laten. Eén bocht verder reed Jago al aan de leiding. En die koppositie hield hij tot aan de meet vast, zonder ook maar één moment in de problemen te geraken. Zijn zesde GP-zege van het seizoen al. Rick Elzinga dook als zevende in de eerste bocht en reed daarna een dijk van een reeks. De Nederlander schoof nog op naar de vijfde plek. Goed voor de zesde plaats in de eindstand. Zijn tweede beste resultaat – na de vijfde plek in Argentinië – van het jaar. Voor Geerts was het zijn derde zege op rij voor eigen publiek. Eentje die hem 60 WK-punten opleverde. Jago maakte dit weekend maar liefst 27 punten goed op WK-leider Adamo en is nu tot op 13 punten van de Italiaan genaderd.

#93 Jago Geerts
“Op zaterdag winst in de kwalificatierace en op zondag de beste in beide reeksen. Goed voor 60 WK-punten. Het perfecte weekend dus. De nieuwe omloop lag er nochtans heel zwaar bij: trager, met veel diepe putten. Passeren was ook een stuk moeilijker. Het was dan ook zwoegen geblazen. Toch voelde ik me goed in mijn vel op dit parcours. In de eerste reeks bood Lucas Coenen lang weerwerk, maar ik bleef rustig. In de tweede reeks had ik veel sneller een geruststellende kloof. Alle puzzelstukjes vielen dit weekend mooi samen. Heerlijk voor eigen publiek.”

#44 Rick Elzinga
“Het kan soms vreemd lopen. Afgelopen week voelde ik me niet zo goed: niet helemaal fit, slecht slapen,… En op zaterdag sukkelde ik ook met de set-up. Ik had dan ook niet zo’n goed gevoel toen ik zondag opstond. Maar in de eerste reeks kwam ik er vrij vlot goed in. De set-up was ook beter. Dat gaf me een boost. In de tweede reeks had ik het nog beter voor mekaar. Ik vond betere lijnen en was sneller. Zesde in totaal. Mooi. Ik was al stapjes aan het zetten, maar dat vertaalde zich tot nog toe niet meteen in goede resultaten. Nu wel. Hier moet ik op verder bouwen.”

Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Yamaha