X

Magere buit voor Febvre?

De drie opeenvolgende GP zeges van Romain Febvre (31) zorgen voor een vreemd gevoel. Ja, Febvre en zijn KX450 verkeren absoluut in bloedvorm. Al is de impact van die recente successen op het kampioenschap kleiner dan je zou verwachten…

Door een zware beenbreuk begon Febvre’s nieuwe Kawasaki hoofdstuk onder Ice One vlag vorig seizoen in mineur.


De ex-wereldkampioen ging 2023 echter meer dan behoorlijk van start met een 4de plaats in Argentinië. In de derde GP van het jaar haalde hij het podium en in z’n thuis GP, Villars sous Ecot, knoopte de ex-MXGP wereldkampioen opnieuw aan met de overwinning. Nota bene nadat hij de Spaanse GP moest missen door een hersenschudding en schouderblessure sloeg hij veertien dagen later terug en won z’n eerste reekszege sinds Turkije vorig jaar.

Sprintkoning Prado

Sinds de eerste GP in Indonesië heeft “RF3” nog een tandje bij gestoken. Meer zelfs Febvre is de eerste rijder in de koningsklasse die in 2023 drie eindzeges op rij optekende. Ondanks dat momentum kijkt hij nog wel aan tegen een grote achterstand op WK leider Prado. De Spanjaard heeft namelijk nog steeds een voorsprong van 104 punten op Romain Febvre.

Door de nieuw ingevoerde WK punten te verdienen in de kwalificatierace blijft “sprintkoning” Prado dus stevig in het zadel. In de voorbije drie GP’s, gedomineerd door Febvre, verdiende de 18-voudige GP winnaar 163 punten. Prado verzamelde amper 2 punten minder, 161 dus.

Aan de andere kant zorgen die extra punten er wel voor dat elke kleine fout maximaal wordt afgestraft. Dat principe blijkt uit de titelstrijd in het WK MX2. Ook in de MXGP is de strijd nog niet gestreden want er staan maar liefst 420 punten op het spel in de komende 7 GP’s. De eerstvolgende scherprechter? De Heeserbergen in Lommel dit weekend!

GP van Tsjechië

Jorge Prado: 52 ptn
Romain Febvre: 51 ptn

GP van Indonesië II (Lombok)

Jorge Prado: 57 ptn
Romain Febvre: 55 ptn

GP van Indonesië I (Sumbawa)

Jorge Prado: 52 ptn
Romain Febvre: 57 ptn

Tekst: Redactie
Foto’s: Pascal Haudiquert, JP Acevedo