VIDEO: Een test met de exotische Aprilia V Twin MXV450

VIDEO: Een test met de exotische Aprilia V Twin MXV450
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Volgend jaar komt Triumph naar de motorcross met een compleet MX2-team en er zijn ook steeds sterker klinkende geruchten dat Ducati diezelfde stap wil zetten in 2025. Het is echter niet de eerste keer dat motormerken uit de wegrace de stap naar de motorcross zetten. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2007 toen Aprilia op de proppen kwam met een exotische machine met de typebenaming MXV450.

De Aprilia was in alle opzichten anders dan een gewone crossmotor. De motor hing wel in een buizenchassis maar was onderdeel van de dragende structuur. Vooral die motor was best speciaal want het was een V-vormige tweecilinder met elektronische brandstofinjectie. Het Italiaanse merk was daarmee geen pionier want in 1981 hadden zowel Honda als Gilera een experimentele tweecilinder crossmotor maar die werd al snel verbannen door de FIM.

Joshua Coppins op de Aprilia MXV450

Toen Aprilia uitkwam met de MXV450 werd die regel weer ingetrokken maar even later werd de tweecilinder verbannen door de AMA. De regels in de VS zijn anders dan die van het WK motorcross. Om mee te doen aan de AMA Supercross  en Nationals wordt een merk pas toegelaten als het aangeboden model er minstens 400 exemplaren van produceert. Van de MXV450 zijn geen exacte cijfers bekend maar het heeft er alle schijn van dat ze nooit de drempel van 400 stuks bereikt hebben. Nadien nam de American Motorcycle Association alle twijfels weg door de tweecilinders definitief onwettig te maken voor de competitie.

Cédric Melotte en Alessio Chiodi

Wij hier in Europa herinneren ons vooral de prestaties van enkele Belgen en een Nieuw-Zeelander op de Aprilia. Zowel Manuel Priem als Cédric Melotte waren actief op de machine van de Italianen maar ook Alessio Chiodi, Julien Bill en Joshua Coppins waren fabrieksrijders voor Team Aprilia. Die laatste wilde de eerst rijder worden in de geschiedenis die een GP motorcross won op een tweecilinder. Het idee was geweldig maar helaas wat te hoog gegrepen. “The Lizard” eindigde in 2010 als 12de in het WK MX1 en stopte daarna definitief als motorcrosser.

LEES MEER  MON: Jeremy Knuiman en Van der Voorn winnen in Geldermalsen

Onze Britse vrienden van 999lazer konden een MXV450 bemachtigen voor een test. Ze keken ook wat gedetailleerder naar de gebruikte techniek die de ingenieurs hebben toegepast op de crosser van Aprilia.

Tekst: Danny Hermans
Foto’s: archief

Uw reacties

Ook te lezen

 • Team Nederland voor het WK Jeugd in Heerde

  Team Nederland voor het WK Jeugd in Heerde

  Op 13-14 juli 2024 zal het FIM Junior World Championship worden verreden op het circuit van Heerde. Het Team Nederland heeft maarliefst 17 rijders geselecteerd voor deelname aan deze wedstrijd …
 • VIDEO: Behind the Gate Episode 5

  VIDEO: Behind the Gate Episode 5

  Deze aflevering speelt zich af in Agueda en bevat een diepgaande analyse met de Sloveense rijders Tim Gajser en Jan Pancar. Ze laten de verschillende benaderingen van motorcross zien, van …
 • Edgar Canet maakt de overstap naar rally raid

  Edgar Canet maakt de overstap naar rally raid

  Eind vorig jaar kwam Edgar Canet-Ardevol in aanraking met de rally sport. De Spanjaard kwam jaren voor het RFME Junior team uit in de motocross maar blessures gooide roet in …
 • Van Dam profiteert van afwezigheid Van der Werff

  Van Dam profiteert van afwezigheid Van der Werff

  Kaylee van Dam heeft afgelopen zondag volop geprofiteerd van de afwezigheid van Britt van der Werff. In Geldermalsen won Van Dam beide manches en pakte hiermee naast de dagoverwinning ook …