X

Finale van de FIM E-Xplorer World Cup in Sardinië

E-Xplorer FIM World Cup, het gloednieuwe kampioenschap voor elektrische off-road motoren, zal zijn eerste seizoen afsluiten met een spannende ‘double header’ op het eiland Sardinië op 16/17 september 2023. De laatste twee rondes, waarin de allereerste FIM E-Xplorer World Champions worden gekroond, vinden plaats naast de rondes zeven en acht van het spannende volledig elektrische internationale off-road Extreme E-kampioenschap op het Italiaanse eiland, waardoor een waar festival van elektrische, allesomvattende en op duurzaamheid gerichte motorsport ontstaat.

“We zijn verheugd deze aankondiging te kunnen doen”, zegt medeoprichter en CEO van E-Xplorer, Valentin Guyonnet. “We delen dezelfde waarden als Extreme E en Alejandro Agag is een sterke supporter van de serie. Beide kampioenschappen racen off-road met elektrische voertuigen en hebben een vrouwelijke en mannelijke rijder in elk team. Racen op hetzelfde evenement is een geweldige kans en ik ben iedereen bij Extreme E en rond het evenement op Sardinië erg dankbaar dat ze geholpen hebben om dit mogelijk te maken.”

Het parcours is een uitdaging van 0,6 km in het trainingsgebied van het Italiaanse leger bij Capo Teulada in Sulcis-Iglesiente in het zuiden van het eiland. Het terrein is zanderig en erg droog met rotsen en struiken. Er komen sprongen en hindernissen en natuurlijk is de ondergrond zand, wat een nieuwe dimensie toevoegt na het droge zand van Catalonië, de gravelpaden van Crans Montana en onlangs nog de modder en het beboste gebied van Vollore-Montagne. Sardinië zal een hele nieuwe reeks uitdagingen bieden voor de negen teams en 18 renners die over iets meer dan twee weken aan de start verschijnen.

Het evenement, in combinatie met het Extreme E-format, zal voor het eerst ook twee evenementen organiseren, waardoor teams volop de kans krijgen om de kampioenschapsdroom na te jagen in het laatste evenement van het seizoen. Het nieuwe kampioenschap wordt op dit moment aangevoerd door het MIE-team van de Japanse Midori Moriwaki met 66 punten.

De Amerikaanse Maddwill van Robbie Maddison en de winnaars van de vorige ronde in Vollore-Montagne, Gravity, staan beide gelijk op de tweede plaats (46 punten). Met dubbele punten beschikbaar voor het laatste weekend van de serie vanwege de ‘double header’, zijn er kansen voor elk van de negen teams en achttien mannen en vrouwen om hoger op te komen in het klassement, van waar ze op dit moment ook staan.