X

GP-zege nummer zeven voor Jago Geerts

Jago Geerts heeft – net als vorig jaar – de Grote Prijs in het mythische Maggiora op zijn naam geschreven. Zijn zevende GP-zege al dit jaar! De Balenaar schuift ook op naar de tweede plek in het WK. Thibault Benistant finishte vijfde, Rick Elzinga elfde. Maggiora Park, in Noord-Italië. Een klinkende naam in de motorcross. Tot voor dit weekend was het old school circuit al meerdere keren het strijdtoneel van een Grote Prijs (10x), de Trofee der Naties (2x) en de Motorcross der Naties (3x). Het weer gooide vrijdag en zaterdagochtend echter roet in het eten. De regen viel met bakken uit de hemel, waardoor het parcours in een gigantische modderpoel werd omgetoverd. Jago Geerts trok aardig zijn streng in het slijk en parkeerde zijn YZ250FM op de tweede plaats in de kwalificatierace. Rick Elzinga – eerder op de dag de snelste in de tijdtraining – nestelde zich op plek 6. Thibault Benistant, die zijn comeback maakte na twee maanden blessureleed, kwam sterk terug na een vroege val en finishte tiende.

Scrubs
Compleet andere omstandigheden op zondag. Het parcours lag er – na noeste arbeid tijdens de nacht en een opkomende zon – veel beter bij. Benistant (2de) en Geerts (3de) schoten als een komeet weg uit het starthek, Elzinga volgde ietsje verderop als 7de. Thibault kon niet lang genieten van zijn mooie uitgangspositie. Titi zakte na een korte ‘excursie’ naast de baan en een valpartij weg naar de elfde plaats. Geerts kreeg zo de tweede plek in handen. En die gaf de Belg niet meer af. Elzinga hield lange tijd goed stand op P6, maar moest in de slotfase alsnog twee plaatsjes inleveren. Onder andere aan Benistant die in de tweede helft van de race helemaal zijn draai vond. Vooral de manier waarop hij De Wolf en Elzinga te grazen nam – met een scrub – was knap. Titi finishte uiteindelijk zevende.

Geen krimp
Geerts moest de holeshot in de tweede reeks opnieuw aan Längenfelder laten, maar ging meteen in de aanval. Jago nam de Duitser al in de eerste ronde knap binnendoor te grazen. De Balenaar hield er daarna een strak tempo op na, maar kon Längenfelder niet afschudden. Integendeel, de Duitser bleef tot aan de meet pushen. Maar Geerts gaf geen krimp en pakte zijn zevende GP-zege van het seizoen. Een persoonlijk record, na zes GP-overwinningen in 2020 en 2022. In totaal zit Geerts nu al aan 23 GP-zeges.
Benistant streed de hele reeks lang voor de derde plaats met Adamo, Everts en de Wolf. Uiteindelijk bolde hij als vijfde over de meet. Elzinga kon na een desastreuse start (val in eerste bocht) nog van de 30ste naar de 14de plek opschuiven.

Geerts deed ook een goede zaak in de WK-stand. Jago wipte over Everts naar de tweede plaats. Hij telt – met nog maar één GP te gaan, volgend weekend in Matterley Basin – vier puntjes meer dan Everts en Längenfelder. Benistant en Elzinga blijven op P9 en P10 in het WK.

#93 Jago Geerts
“Ik mag heel tevreden terugblikken op mijn weekend. Dit is mijn eerste overwinning na die tweede blessure. Het was dus al eventjes geleden, van mijn thuiszege in Lommel. Het ging iedere sessie beter. Degelijke kwalificatierace, goede eerste reeks ook. Al was Längenfelder daarin net iets sneller. Maar in de tweede reeks heb ik mijn wil wel kunnen opleggen. Ik heb Längenfelder al in de eerste ronde aangevallen. Met succes. Hij bleef me wel opjagen. Tot de allerlaatste meters. Maar ik ben rustig gebleven en heb gewoon mijn ding gedaan. Genoeg voor de GP-winst. Ik sta nu tweede in het WK. Al staan we wel met drie op een zakdoek. Dat wordt een leuke strijd in de laatste GP.”

#198 Thibault Benistant
“Ik heb het hele weekend lang genoten. Ik was blij dat ik na twee maanden afwezigheid eindelijk weer kon racen. Ik ben vooral tevreden over mijn drie starts dit weekend. Die waren degelijk. In de kwalificatierace en in de eerste reeks ben ik telkens in de eerste ronde onderuitgegaan. Die foutjes moeten eruit, mijn focus moet beter. Daar heb ik in de tweede reeks dan ook extra op gelet. Dat was ook mijn beste race van het weekend. De snelheid is er al, conditioneel zit ik vrij goed en mijn starts zijn ook prima. Ik moet nog aan enkele details werken zodat het hele plaatje klopt.”

#44 Rick Elzinga
“Ik ben de hele week ziek geweest. Ik had nog last van mijn sinussen, die vast zaten en had ook nog hoofd- en keelpijn toen ik in Maggiora arriveerde. Zaterdag ging het vrij lekker in de modder, met zelfs de snelste tijd in de tijdtraining. In de eerste reeks kwam ik na een sterke eerste ronde op P6. Daar kon ik tot iets voorbij halfweg de race goed standhouden, maar dan viel ik zonder energie en zakte ik nog twee plekjes terug. In de tweede reeks gebeurde er van alles voor me in de start, waardoor ik ook onderuitging. Ik ben dan nog van de laatste naar de 14de plaats gereden. Over het rijden op zich ben ik tevreden, over het resultaat niet.”

Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #ShotbyBavo