Morgen start de 97ste ISDE in Argentinië

Morgen start de 97ste ISDE in Argentinië
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

De International Six Days Enduro, zoals de wedstrijd voluit heet, is de oudste motorsportcompetitie ter wereld. Na een break van bijna vijf jaar keert de ISDE terug naar Zuid-Amerika en meer bepaald naar Argentinië. De zevenennegentigste editie van de 6Days vindt plaats van 6 tot 11 november.

De beroemde race over zes dagen vindt plaats in San Juan, dat is het Westen van Argentinië ligt, geprangd tegen de Chileense grens. Voor zowel deelnemers als fans is de 6Days echt speciaal. Zoals elk jaar is het een hele reis, vooral voor teams die vanuit Europa, Australië, de Verenigde Staten en zelfs nog verder weg naar Argentinië afreizen. Voor thuisland Argentinië is het een kortere reis naar het Villicum Circuit ten noorden van San Juan, maar wel één die net zo spannend is.

Argentinië trekt alles uit de kast en zal dit jaar in alle drie de grote categorieën een team opstellen – de FIM World Trophy, FIM Junior World Trophy en de FIM Women’s World Trophy. Hoewel de World Trophy-teamcompetitie de meeste aandacht krijgt, is het de Club Team Award die de 6Days echt speciaal maakt. Het samenbrengen van professionele en amateur renners, die naast elkaar racen op exact hetzelfde terrein, is wat de 6Days zo uniek maakt.

Van de tweehonderdzevenendertig renners in de Club-categorie komen er meer dan honderd uit Argentinië. Het doel om zes dagen te racen en meer dan vijftienhonderd kilometer te rijden maakt de 6Days dit jaar zo gedenkwaardig. In de FIM World Trophy klasse is Groot-Brittannië de titelverdediger. Na bijna zeventig jaar wachten won Groot-Brittannië vorig jaar eindelijk de 6Days-kroon terug die ze voor het laatst in 1953 in handen hadden. Met opnieuw een team van wereldklasse zullen ze er alles aan doen om twee overwinningen op rij te behalen.

Met twaalf deelnemende landen in de FIM World Trophy categorie zal de strijd om de hoogste trede van het podium op 11 november echter hevig zijn. Italië, vice-kampioen in 2023, hoopt op de eerste dag in San Juan van start te gaan. Spanje, dat nog steeds op jacht is naar hun debuutzege in de FIM World Trophy, gaat dit jaar ook in topvorm aan de slag. Ze hebben de algemene individuele winnaar van vorig jaar, Josep Garcia (KTM), als een van hun teamleiders. Frankrijk en de Verenigde Staten zijn ook landen om in de gaten te houden, terwijl gastland Argentinië en Chili zullen proberen een gedenkwaardig resultaat neer te zetten in Zuid-Amerika.

In de FIM Junior World Trophy-klasse start Italië als titelverdediger. De afgelopen twee edities heeft Italië bewezen het te kloppen land te zijn en het zou graag een hattrick maken in San Juan. Groot-Brittannië miste net het podium in 2022 en vormt samen met de Verenigde Staten een sterke bedreiging voor Italië. Zweden hoopt uit te blinken op het Argentijnse terrein met een sterk trio van jonge talenten die hen ook in de jacht op medailles zouden moeten brengen.

In 2022 behaalde Groot-Brittannië hun debuutzege in de FIM Women’s World Trophy-klasse als afsluiting van een opmerkelijke zesennegentigste editie. Dit jaar zal de strijd om de hoogste trede van het podium spannend zijn tussen de acht deelnemende teams. De Verenigde Staten proberen hun verlies in 2022 goed te maken, terwijl Australië op jacht is naar een recordbrekende zevende overwinning. Frankrijk, Canada, Duitsland, het CONU-team uit Latijns-Amerika en Argentinië doen ook mee voor een sterk resultaat.

Fans over de hele wereld kunnen alles live volgen op FIM-MOTO.TV en  kunnen ook genieten van de nieuwe dagelijkse studioshow. Je dient je te registreren, de studioshows kan je dagelijks gratis bekijken.

Deelnemers FIM World Trophy

Foto’s: FIM en KTM

Uw reacties

Ook te lezen

 • Gallery: Halve finale Zwarte Cross in Halle

  Gallery: Halve finale Zwarte Cross in Halle

  Afgelopen zondag werd in Halle de halve finale verreden voor deelname aan de Zwarte Cross 2024. Voor ons was Anne Poland aanwezig bij de HALMAC en ze leverde ons deze …
 • JWR Honda Racing niet naar Indonesië maar de USA

  JWR Honda Racing niet naar Indonesië maar de USA

  Alvin Östlund en JWR Honda Racing zullen niet van start gaan tijdens de Grand Prix wedstrijden in Lombok. Het Zweedse team heeft besloten de oversteek naar de USA te maken. …
 • Van Grinsven wint en Zienecker neemt de leiding

  Van Grinsven wint en Zienecker neemt de leiding

  Op het zware zandcircuit van Berghem heeft Mike van Grinsven ook de zesde wedstrijd van het KNMV Open Nederlands Kampioenschap Quads gewonnen. Met een derde en eerste plaats won de …
 • Ryan Opligger neemt de leiding over

  Ryan Opligger neemt de leiding over

  De derde wedstrijd van de ADAC Junior Cup 85cc is gewonnen door Ryan Opligger. De Zwitser pakte de dagzege op het circuit van Bielstein met twee manche overwinningen en een …