Ook in 2024 een drukke vintage motorcross kalender

Ook in 2024 een drukke vintage motorcross kalender
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

De populaire tak van de motorcross krijgt steeds meer internationale uitstraling. Motorcross met oude motoren is hot en daarom zijn er heel wat leuke internationale evenementen die op de kalender prijken. Hoog tijd voor een overzicht.

Jaren geleden waren er slechts enkele evenementen die een internationaal karakter toonden met o.a. de Flutlicht Motocross in Kleinhau, Duitsland. Daarna kwam de Farleigh Castle Vets MX die voor de vintage crossers een evenement creëerden voor landenteams. De Belgen waren al een aantal keren succesvol en konden de race winnend afsluiten. Intussen is Foxhill al enkele jaren de locatie voor een gelijkaardige organisatie (VMXdN) maar dan geïnspireerd op EVO-machines.

Ook in eigen land wordt er flink aan motorcross gedaan met oudere machines. Naast het Belgisch kampioenschap oldtimercross (BOTC) is er de erg succesvolle Trophée 875 des Nations op de geweldige omloop van La Petite Gette in Orp-Le-Grand. Sinds vorig jaar gaf AMC Eau Noire een extra impuls en is Nismes het strijdtoneel van een wedstrijd voor het BK oldtimercross.

Deze race staat ook open voor buitenlandse rijders die graag eens op de GP-omloop willen rijden. Nismes was enkele keren gastheer voor een Grand Prix motorcross en zelfs een MXoN. Herinner u de geweldige “Naties” van 1997 alwaar teammanager Joël Robert het circuit met het nodige vocht liet besproeien en zo Stefan Everts, Marnicq Bervoets en Joël Smets aan de zege hielp.

Ook het tweejaarlijkse evenement “Namur Legend” van Thierry Materne is een hoogtepunt en zal op 27 en 28 juli worden gereden met de bevestiging van grote namen zoals Jean-Jacques Bruno, Jean-Claude Laquaye, Pascal Leuret, Marc Velkeneers, Kurt Ljungqvist, Clément Desalle en Dave Thorpe. Zij zullen een Race der Kampioenen rijden als voormalig deelnemer van de GP op de Citadel van Namen.

LEES MEER  Van den Hoek laat zege glippen en Cuppen profiteert

Het vintage motorcross seizoen wordt trouwens elk jaar op gang geschoten in Le Touquet. De Enduropale du Touquet ontvangt op vrijdag 600 vintage crossers die een uur lang volgas gaan op het strand “Paris Plage” van de Franse badstad. De Enduropale wordt volgend jaar gereden op 3, 4 en 5 februari. Hieronder de voorlopige internationale kalender van alle grote Vintage motocross evenementen. Alle nieuws omtrent deze races kan je vinden bij onze collega’s van MXVintage.be.

Internationale vintage motocross kalender

 • 02-02  Le Touquet (FR) Enduro Vintage
 • 10-05  Kleinhau (D) Flutlicht Motocross
 • 08-06  La Couronne (FR) 100% MORE’O
 • 09-06  La Couronne (FR) 100% MORE’O
 • 20-07  Farleigh Castle World Vets Motocross
 • 21-07  Farleigh Castle World Vets Motocross
 • 27-07  Namur (B) Namur Legend
 • 28-07  Namur (B) Namur Legend
 • 16-08  Ahun (FR) International Classique Nations
 • 17-08  Ahun (FR) International Classique Nations
 • 18-08  Ahun (FR) International Classique Nations
 • 24-08  Foxhill Vets Motocross des Nations
 • 25-08  Foxhill Vets Motocross des Nations
 • 01-09  Orp-Le-Grand Trophee 875 des Nations
 • 07-09  Nismes (B) International Vintage Motocross
 • 07-09  Farleigh Castle (UK) Farleigh Castle Vets MX
 • 08-09 Farleigh Castle (UK) Farleigh Castle Vets MX

Foto’s: Adam Duckworth, Manu Jacques, Ludo Vanwiddingen en Danny Hermans

Uw reacties

Ook te lezen

 • Van den Hoek laat zege glippen en Cuppen profiteert

  Van den Hoek laat zege glippen en Cuppen profiteert

  Afgelopen zondag vervolgden de MX2/Open Inters hun kampioensstrijd in het Brabantse Mill. Het was John Cuppen die zich het meest gelukkig mocht prijzen. Met een eerste en een vierde plaats …
 • Voorbeschouwing: FIM WK Jeugd in Heerde

  Voorbeschouwing: FIM WK Jeugd in Heerde

  Het grootste junior motocross evenement ter wereld komt dit weekend naar Nederland. De beste jeugdcrossers van de hele wereld gaan het tegen elkaar opnemen tijdens het FIM Junior Wereldkampioenschap (WJMX) …
 • Interview Davide Guarneri, Fantic MX coördinator

  Interview Davide Guarneri, Fantic MX coördinator

  Davide Guarneri (39) heeft zijn naam verdiend in de MX & enduro geschiedenis dankzij ’n lange en veelzijdige carrière op topniveau. Met 2 GP overwinningen, 6 MX of Nations deelnames, …
 • Wie werden er in het verleden wereldkampioen jeugd?

  Wie werden er in het verleden wereldkampioen jeugd?

  Dit weekend is het FIM Junior World Championship te gast op het circuit van Heerde. Jeffrey Herlings is de eerste Nederlander die een wereldtitel bij de jeugd wist te veroveren. …