X

Alles wat je moet weten over de Dakar Rally 2024

De moeder van alle Rally’s is ontegensprekelijk de Dakar Rally. Intussen zijn er een aantal varianten van de wedstrijd maar de Dakar was eerst en blijft tot de verbeelding spreken. Op 5 januari 2024 start de 46ste editie in Saoedi-Arabië.

De Dakar Rally, het geesteskind van de Franse avonturier Thierry Sabine, begon in 1979 als de Paris-Dakar die door Frankrijk naar Afrika reed en eindigde in Dakar, Senegal. De route wijzigde regelmatig en trok oorspronkelijk door Afrika, ook naar Caïro en zelfs Kaapstad. In 2009 trok het evenement naar Zuid-Amerika, waar het racen werd voortgezet in Argentinië, Chili, Peru en Bolivia. Een decennium later werd de race verplaatst naar Saoedi-Arabië in Azië.

Er is een nieuwe etappevorm gecreëerd: op de “48H CHRONO STAGE” is er een tijdslimiet om te stoppen (16u) en de volgende dag (7u) opnieuw te vertrekken om het parcours af te leggen. Als onderdeel van het Dakar Future programma biedt de Mission 1000 de constructeurs de mogelijkheid om voertuigen met innovatieve technologieën te testen op het Dakar terrein: meer dan honderd kilometer per dag, waarbij hun prestaties worden geëvalueerd in een gigantisch laboratorium.

Dit  jaar won Kevin Benavides de race in een secondenstrijd met teamgenoot Toby Price.  Een leuke vaststelling is dat er maar liefst vier Belgen aan de start zullen komen in Alula alwaar de proloog en de start van de eerste etappe zullen plaatsvinden. Dat zijn Jérôme Martiny, Joris Van Dyck, Pierre Saeys en Gwen Backx. Voor Martiny is het al zijn derde deelname aan de Dakar, hij zal dit jaar een extra dimensie toevoegen door de wedstrijd af te malen zonder assistentie.

 Heel wat teams pakken flink uit en azen naar eindwinst waarbij de Oostenrijkse merken KTM, Husqvarna en GasGas het opnemen tegen HRC Honda en vele andere teams uit alle hoeken van de wereld. Opvallend was de “move” van Chinees motorfabrikant Kove. Die konden ervaren rot Mason Klein strikken en het doel is niks anders dan de eindzege.
En dan is er ook nog Hero, het Indiase merk uit New Delhi, dat als één van de grootste motorfabrikanten wereldwijd, heel graag de Dakar Rally willen afsluiten met een eindzege. Daarvoor halen ze alles uit de kast met ervaren rijders en motoren die opgebouwd werden met ervaringen uit eerdere rally’s. Hero Motorsports is al een aantal jaren deelnemer en heeft een ontwikkelingscentrum in Duitsland. Met Joan Barreda Bort, Ross Branch en Joaquim Rodrigues hebben ze drie sterke rijders in hun rangen.

Een van de sterkste teams lijkt dat van HRC Honda te zijn. Met hun vier hardrijders Pablo Quintanilla, Ricky Brabec, Skyler Howes en Jose Ignacio Cornejo gaan zij de strijd aan in de woestijn van Saoedi-Arabië.

Andere bekende namen zijn Adrien Van Beveren, Luciano Benavides, Sam Sunderland, Daniel Sanders en Rui Gançalves. Mattthias Walkner moet helaas forfait geven vanwege een beenblessure. Naast een individuele zege zijn het natuurlijk ook de merken die azen op eindwinst. KTM pakte ononderbroken de winst tussen 2001 en 2019. Daarna waren Honda (2020 en 2021) en GasGas (2022) aan het feest. Vorig jaar was het dan opnieuw bingo voor KTM met de zege van Kevin Benavides.

De Dakar Rally start op 5 januari 2024 met een proloog in de 1000 jaar oude stad Alula en eindigt op 19 januari met de 12de etappe in Yanbu.