Todd Kellett wint Enduro del Verano in Argentinië

Gisteren werd de tweede wedstrijd gereden in het kader van de FIM Sand Races World Cup. De Enduro del Verano in Argentinië werd gewonnen door Todd Kellett. Hij won ook al de eerste race van dit kampioenschap in Le Touquet. Amandine Verstappen werd de winnares bij de dames.

De zesentwintigjarige Kellett gaf rijles in zandracen en won met bijna tweeënveertig seconden na zes ronden over het volledige parcours van twaalf en een halve kilometer. De Fransman Camille Chapeliere moest voor de tweede keer dit weekend genoegen nemen met de tweede plaats, vijfendertig seconden voor zijn landgenoot Maxime Sot die zijn vijfde plaats van zaterdag verbeterde om het podium compleet te maken.

Lars Van Berkel (Honda), die aan het begin van de dag Kellett’s naaste concurrent was, eindigde de race als zesde achter het Franse duo van gastrijder Adrien Van Beveren (Honda) en Jeremy Hauquier (Honda). Van Berkel reed op een mooie vijfde plaats toen hij bovenop een gevallen rijder sprong en met een pijnlijke elleboog verder moest. Hij werd uiteindelijk derde maar daar had meer kunnen inzitten. Het resultaat zorgt ervoor dat Kellett zijn leiding in het kampioenschap uitbreidt met nog vier races te gaan.

Amandine Verstappen behield haar ongeslagen record in de vrouwenklasse met opnieuw een glansprestatie. Regerend kampioene Mathilde Denis uit Frankrijk evenaarde het totaal van vijf ronden van haar titelrivale op het woest snelle parcours, maar had iets meer dan veertig seconden achterstand bij de geblokte vlag. “Het is de eerste keer voor mij hier, dus het was een totaal nieuwe ervaring,” zei Verstappen. “Geweldig terrein en erg snel. Het zand is anders in vergelijking met races in Frankrijk en is wat harder aangestampt.”

Ook André Vossius uit Sint-Truiden was afgereisd naar Argentinië om er deel te nemen aan de snelle zandrace, hij kon net als in Le Touquet finishen. Hij werd 348ste van de 520 ingeschreven motoren en is van plan om het volledige kampioenschap van zes races te rijden. Zijn helper en voormalig quadrijder Danny Vandendijck uit Hasselt liet zich ter plaatse overtuigen om mee te doen met de quads en reed de race prompt uit op de 206de plek van de 400 gestarte motoren.

Danny Vandendijck (links) en André Vossius (rechts) samen met winnaar Todd Kellett

De deelnemers moeten nu wachten tot de herfst voordat de 2024 FIM Sand Races World Cup wordt hervat met ronde drie, de beruchte drie uur durende Weston Beach Race in Groot-Brittannië op 13 oktober.

Foto’s: Frederik Herregods en FB