Liam Everts zegeviert in Mantova

Liam Everts zegeviert in Mantova
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Liam Everts heeft een puike seizoenstart gemaakt en de MX2-wedstrijd gewonnen in Mantova. Tim Gajser won net als in Riola Sardo de MX1-klasse en in de 125cc was het Gyan Doensen die iedereen de loef afstak. Het circuit kreeg op vrijdag en zaterdag veel water te verwerken en lag er erg zwaar bij vandaag.

MX2

De kopstart in de eerste reeks ging naar Ferruccio Zanchi maar een bocht later schoot Liam Everts binnendoor en pakte de leiding over van de jonge Italiaanse HRC Honda-rijder. Daarna waren het Oriol Oliver en Andrea Adamo die op drie en vier voorbijkwamen. Simon Langenfelder had een matige start en moest flink wat posities zien goed te maken.

Dan maakte Zanchi een fout en nam Adamo mee in zijn val waardoor de voorsprong van Everts plots nog wat groter werd. Aan de finish had hij 13 seconden voorsprong op Zanchi. Oliver werd derde.

Andrea Adamo was de snelste starter in reeks twee. Met Valerio Lata en Liam Everts net na hem werd het vooraan lekker spannend. De vele regen die er de dagen voordien gevallen was zorgde voor ellendig diepe sporen. Adamo maakte al snel een fout waardoor Lata de leiding overnam. Everts was nu tweede. Halfweg vond Everts het welletjes en nam de leiding over van Lata.

De Italiaan bleef goed volgen en ook Adamo kwam vooraan weer een woordje meespelen. Met nog enkele minuten wedstrijd kan Everts een gevallen rijder niet ontwijken en moet Adamo voorbij laten. Adamo wint de reeks voor Everts die met een eerste en een tweede plaats de zege pakt. Zanchi pakt deze heat geen punten en moest opgeven.

LEES MEER  Team Nederland voor het WK Jeugd in Heerde

Simon Laengenfelder pakte de eindzege in dit internationaal Italiaans tweeluik.

MX1

Tim Gajser stoof als eerste weg vanaf het starthek en keek niet meer om. In zijn spoor volgden Ruben Fernandez en Isak Gifting. Jago Geerts ging tegen de vlakte in de tweede bocht en moest vanaf de 23ste plaats terugvechten. Het was de Kawasaki-tandem Febvre en Seewer die het gat op Fernandez trachten te dichten. Na enkele rondes was Geerts al opgerukt naar P15.

Met nog 2 minuten op de klok was Febvre aan het achterwiel geraakt van Fernandez maar hij nam geen risico op het met sporen bezaaid circuit en finishte als derde in de eerste reeks na Gajser en Fernandez. Geerts werd nog 9de.

Romain Febvre pakte de kopstart in reeks twee terwijl Tim Gajser crashte en op achtervolgen was aangewezen. Jan Pancar en Ruben Fernandez waren na de start twee en drie. Jago Geerts was ook nu betrokken in de schermutselingen en moest in de achterhoede zijn race hervatten rond de 34ste plaats. Tim Gajser stoof dan in een rotvaart door het deelnemersveld en was na een kwartiertje al te vinden op P7. Kersvers Kawasaki-rijder Jeremy Seewer was op dat moment als derde gesignaleerd.

Met nog vier minuten op de klokken was Gajser opgerukt naar de vierde stek en toen hij Seewer voorbijstak wou de Zwitser counteren maar crashte daardoor. Febvre wint de race voor Gajser die de dagzege opeist alsook de eindwinst in de Internationaal Italiaans kampioenschap.

125cc

Gyan Doensen was dit weekend ijzersterk in het doorregende zand van Mantova want hij won beide reeksen in de 125cc klasse. Hij klopte de Fin Kasimir Hindersson en de Hongaar Noel Zanocz. Douwe Vanmechgelen werd knap zesde. Danu Heitink en Jayson van Drunen werden tien en elf. Jarne Bervoets scoorde alleen punten in de tweede reeks.

LEES MEER  Dex Kooiker na crash geopereerd in Letland

Gyan Doensen pakt ook de eindzege in dit kampioenschap voor de Hongaar Noel Zanocz.

1 574 DOENSEN Gyan NED RaceStore KTM Factory Rookies KTM 50 25 25, 2 480 HINDERSSON Kasimir FIN KTM 40 20 20, 3 716 ZANOCZ Noel HUN Fantic Factory Racing EMX125 Fantic 38 16 22, 4 919 ERNECKER Maximilian AUT GasGas 36 22 14, 5 295 FAURE Mano FRA Yamaha 30 12 18, 6 518 VAN MECHGELEN Douwe BEL Fantic 28 15 13, 7 141 BELLEI Francesco ITA GS Fiamme Oro Milano KTM 23 18 5, 8 911 UTECH Gennaro ITA Dmx Motorsport Fantic 21 10 11, 9 555 MCCULLOUGH Cole GBR Fantic 20 4 16, 10 499 HEITINK Dani NED Yamaha 16 8 8, 11 417 VAN DRUNEN Jayson NED Yamaha 15 0 15, 12 240 PAINE DIAZ Cesar V. CHI KTM 15 14 1, 13 321 TRAVERSINI Alessandro ITA La Rocca KTM 13 6 7, 14 238 BRUNET Tom FRA KTM 13 13 0, 15 18 GASPARI Alessandro ITA Gaerne KTM 12 0 12, 16 505 ALMAGOR Ben ISR KTM 11 5 6, 17 211 PINI Riccardo ITA MCV Motorsport Fantic 11 9 2, 18 117 KATONA Aaron HUN KTM 11 11 0, 19 503 BERVOETS Jarne BEL Yamaha 10 0 10, 20 284 ORLANDO Giorgio ITA JK Racing Yamaha Yamaha 10 7 3

Foto’s: Photographic Art en archief MXMag
Tekst: Danny Hermans

Uw reacties

Ook te lezen

 • Team Nederland voor het WK Jeugd in Heerde

  Team Nederland voor het WK Jeugd in Heerde

  Op 13-14 juli 2024 zal het FIM Junior World Championship worden verreden op het circuit van Heerde. Het Team Nederland heeft maarliefst 17 rijders geselecteerd voor deelname aan deze wedstrijd …
 • VIDEO: Behind the Gate Episode 5

  VIDEO: Behind the Gate Episode 5

  Deze aflevering speelt zich af in Agueda en bevat een diepgaande analyse met de Sloveense rijders Tim Gajser en Jan Pancar. Ze laten de verschillende benaderingen van motorcross zien, van …
 • Edgar Canet maakt de overstap naar rally raid

  Edgar Canet maakt de overstap naar rally raid

  Eind vorig jaar kwam Edgar Canet-Ardevol in aanraking met de rally sport. De Spanjaard kwam jaren voor het RFME Junior team uit in de motocross maar blessures gooide roet in …
 • Van Dam profiteert van afwezigheid Van der Werff

  Van Dam profiteert van afwezigheid Van der Werff

  Kaylee van Dam heeft afgelopen zondag volop geprofiteerd van de afwezigheid van Britt van der Werff. In Geldermalsen won Van Dam beide manches en pakte hiermee naast de dagoverwinning ook …