Apple stort zich met Project Vulcan op de motormarkt

Apple stort zich met Project Vulcan op de motormarkt
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Nog maar recent gaf Tim Cook, de CEO van Apple, een persconferentie met de mededeling dat het project van een zelfrijdende auto niet wordt verdergezet. Nu, een maand later, is er een nieuw plan dat gisteren publiekelijk werd gemaakt door de ontwikkelingsafdeling van het merk. Apple gaat zich mengen in de markt van de elektrisch aangedreven tweewielers.

Apple gaat met dit plan overeenkomsten maken met bestaande motorfabrikanten. Eentje van die merken is Harley-Davidson en dat klinkt erg logisch gezien het feit dat Apple net als bij het project van de zelfrijdende auto kiest voor een elektrische aandrijving en daar heeft Harley-Davidson ervaring mee. Het iconische Amerikaanse merk heeft met de LiveWire S2 Del Mar haar eerste op batterijen lopende cruiser in een beperkte oplage op de markt gebracht.

De overeenkomst tussen beide bedrijven gaat over de ontwikkeling van de elektrische aandrijving en de bijbehorende software. Ook is er een deal gesloten over de modellenlijn die beide bedrijven gaan verkopen en dit om niet in elkaars vaarwater te zitten. Harley kiest ervoor om systematisch hun huidige modellen stap voor stap te elektrificeren terwijl Apple denkt aan modellen voor de off-roadmarkt en stadsvoertuigen met beperkt vermogen.

Een prototype van een stadsmotorfiets volgens Apple.

Project Titan

Project Titan ging van start in 2014 waarbij Apple veel geld en energie stak in de ontwikkeling van een zelfrijdende elektrische auto. Sommige medewerkers noemden het smalend “project Titanic” om op een cynische manier de haalbaarheid ervan te accentueren. Op zeker moment waren maar liefst 5.000 medewerkers bezig met de ontwikkeling waaronder heel wat ingenieurs die werden weggekaapt bij de traditionele autofabrikanten.

Er werd samengewerkt met Volkswagen en Tim Cook heeft meerdere gesprekken gehad met Elon Musk om Tesla over te nemen maar besloot uiteindelijk om een eigen wagen te ontwikkelen. Eerder dit jaar werd het project dan definitief geschrapt vanwege de hoge kosten van de ontwikkeling, de kostprijs van het uiteindelijke voertuig en de lage marges die verwacht werden.

Project Vulcan

Apple zocht inspiratie bij Star Trek en noemt haar motorproject “Vulcan”. Er zal gestart worden met een off-road model met veel potentieel qua inzetbaarheid. Apple beweert dat dit model zowel als enduro of op de weg kan gebruikt worden. Deze motor zal als basis dienen voor de verdere ontwikkeling van lichte stadsmodellen met heel wat functies rond connectiviteit. Zo zal een iPhone het informatiecentrum zijn van de machine, een beetje zoals bij de Stark Varg.

Een speciale nog te ontwikkelen mobiliteits-app zal dan erg veel functies aan hun klanten aanbieden die samen met GPS-functies ook off-road routes kan weergeven of aanmaken. Ook zijn laadmogelijkheden voorzien in de app.

Tim Cook: “Ik ben enorm fier project Vulcan te kunnen presenteren. Het is een nieuwe en logische stap voor ons bedrijf om in te zetten op de steeds populairder wordende markt van de gemotoriseerde tweewielers. Ook nu streven we naar een kwalitatieve totaalervaring zoals onze klanten gewoon zijn bij de iPhone of de MacBook.”

“De ontwikkeling van het aandrijfgedeelte en de software zal samen met onze partner Harley-Davidson gedaan worden. Voor de mechanische delen moeten we nog een aantal partners zoeken maar voor enkele onderdelen zoals de vering is er al een overeenkomst met het Zweeds bedrijf Öhlins. Zowel vooraan als achteraan zal de vering elektronica aan boord krijgen waarbij de instellingen van compressie en rebound via een app zal gebeuren.”

In het spectaculaire hoofdkwartier van Apple in Cupertino, Californië, zullen voorlopig 400 mensen aan het project werken maar dat aantal zal zeker nog stijgen volgens een externe bron. Het merk zou een flinke laag artificiële intelligentie in hun producten willen stoppen en dus ook in de te ontwikkelen motorfietsen.

Een tweede stadsmodel van Apple

Daarvoor zal Apple rekenen op een oude bekende. Topdesigner Jony Ive (56) wordt na Steve Jobs het meest geassocieerd met de iPhone. Hij zal samen met Sam Altman, de oprichter van OpenAI, de integratie van AI in de motoren belichamen. Op welke wijze dat tot uiting komt op de Apple motorfiets is niet duidelijk.

Op de WWDC-keynote voor ontwikkelaars en Apple-fans, dit jaar van 10 tot en met 14 juni, zal Tim Cook meer details kenbaar maken over het Vulcan Project. Of Apple plannen heeft om ook in competitie te treden met hun motorfietsen is op dit moment niet geweten.

Uw reacties

Ook te lezen

  • Micha Boy de Waal pakt zesde zege en de titel

    Micha Boy de Waal pakt zesde zege en de titel

    Eerder dit jaar werd de wedstrijd van het KNMV Nederlands Kampioenschap in Halle afgelast door zware regenval. Het afgelopen weekend werd de wedstrijd bij de HALMAC alsnog verreden. In de …
  • Agard-Michelsen viert feest, Smulders wint Halle

    Agard-Michelsen viert feest, Smulders wint Halle

    Met nog een wedstrijd te gaan is Sander Agard-Michelsen zeker van de NK250-titel. De Noor werd beide manches tweede op het circuit van Halle maar dat is voldoende voor de …
  • Sem Taspinar voert de druk op met zege

    Sem Taspinar voert de druk op met zege

    Op ‘Circuit De Kappenbulten’ heeft Sem Taspinar de negende wedstrijd van het KNMV Open Nederlands Kampioenschap 125cc gewonnen. De Buitenhuis Racing-rijder werd tweede en eerste op het Gelderse circuit waarmee …
  • Timo Heuver pakt ook de NK85-titel

    Timo Heuver pakt ook de NK85-titel

    Op het circuit van Halle heeft Timo Heuver ook de achtste wedstrijd van het KNMV Nederlands Kampioenschap 85cc gewonnen. Op het goed geprepareerde ‘Circuit De Kappenbulten’ kwam Heuver beide manches …